Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φρούτο ή λουκουμάδες; Και τα δύο!

της Βαγγελιώς Κασσαπάκη Συνταγέςλουκουμάδες, λουκουμάδες φρούτων, φρούτα, λουκουμάδες μπανάνας, γρήγορες συνταγες για επιδόρπια

[Flickr/Alpha]
[Flickr/Alpha]

Τελευταία σε πολλές συνεστιάσεις και εκδηλώσεις το φαγοπότι στα μέρη μας  κλείνει με λουκουμάδες  που σερβίρονται με παγωτό ή με σιρόπι σοκολάτας. Ειδικά με το παγωτό είναι μια απόλαυση έτσι όπως πάνω στους καυτούς λουκουμάδες λιώνει και τους γαρνίρει. Σε πρόσφατη έξοδο που μας προσφέρθηκαν μου ήρθε η ιδέα ότι το όλον πιάτο θα αναβαθμιζόταν με την προσθήκη φρούτων και όπως είχα περίσσευμα από μπανάνες   και σταφύλια δεν καθυστέρησα καθόλου το «επί το έργον».

Υπάρχουν πολλές συνταγές στις οποίες τα φρούτα τυλίγονται με ζυμάρι και τηγανίζονται. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι τηγανητές ροδέλες μήλου με πλούσια σε υλικά ζύμη (από πέρυσι έχω φωτογραφίσει τη συνταγή και δεν έγινε αξίωση να τη γράψω!). Εδώ προτίμησα να χρησιμοποιήσω τη ζύμη των κλασικών λουκουμάδων  για να μην επιβαρύνω το γλύκισμά μου με περισσότερα λιπαρά  (για όσους  τους θέλουν και με παγωτό…). Το μόνο που πρόσθεσα ήταν ένα σωληνάκι βανίλιας . Επίσης χρησιμοποίησα εμφιαλωμένο νερό (τελευταία διάβαζα κάπου ότι είναι καλύτερο στις ζύμες με μαγιά).

Όσοι δοκίμασαν τα λουκουμαδάκια μου αποφάσισαν ομόφωνα: «Με μπανάνες είναι εξαιρετικά, με τα σταφύλια έτσι κι έτσι, μάλλον πολύ ξινίζουν». Γι αυτό και άλλα λέει ο τίτλος, άλλα οι φωτογραφίες! Καταλήξαμε λοιπόν ότι τα σχετικά «στεγνά» φρούτα είναι καλύτερα για τέτοιες συνταγές. Άλλωστε η αρχική ιδέα είναι με τα μήλα… Υποθέτω ότι τα αχλάδια και τα ροδάκινα, αν και πιο ζουμερά από τις μπανάνες θα ταιριάζουν στη συνταγή!

Υλικά:
½ δόση χυλού για λουκουμάδες
1 σωληνάκι βανίλιας
1,5  κούπα φρούτα σε κομματάκια μεγέθους μπουκιάς
1-2 κουταλιές αλεύρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα, μέλι και κανέλα και προαιρετικά παγωτό!
 
Επί το έργον:
Ετοιμάζουμε το χυλό για τα λουκουμαδάκια με εμφιαλωμένο νερό κατά προτίμηση και προσθέτουμε και τη βανίλια. Αφήνουμε να φουσκώσει.
Ωστόσο πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε μπουκίτσες τα φρούτα (τις μπανάνες στην προκειμένη περίπτωση) . Αφήνουμε να στραγγίξουν και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι (έτσι κολλάει καλύτερα ο χυλός) .
Όταν είναι έτοιμος ο χυλός βάζουμε το λάδι στο τηγάνι . Όταν  κάψει  παίρνουμε ένα ένα τα κομματάκια των φρούτων  με ένα κουταλάκι και τα τηγανίζουμε  μαζί με το χυλό που τα τυλίγει  λίγα λίγα. Τηγανίζονται πολύ γρήγορα και γι αυτό δεν απομακρυνόμαστε να μην τα κάψουμε.
Τα βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες να φύγει το περίσσιο λάδι  και τα σερβίρουμε ζεστά με μέλι και κανέλα και με βέβαια με παγωτό!
Παρατηρήσεις:
  • Υποθέτω ότι τα αχλάδια, τα σύκα και τα ροδάκινα, αν και πιο ζουμερά από τις μπανάνες θα ταιριάζουν στη συνταγή!
  • Πέντε έξι λουκουμάδες που έμειναν και κρύωσαν, δεν ήταν άσχημοι αν και ιδανικά σερβίρονται ζεστοί.
  • Τους τηγάνισα σε τηγάνι και όχι σε κατσαρόλα γι αυτό δεν έγιναν εντελώς σφαιρικοί. Αν έχουμε τη δυνατότητα για κατσαρόλα τηγανίσματος θα γίνουν όπως τους κλασικούς στο σχήμα.
  • Βουτάμε κάθε φορά το κουταλάκι σε μια κούπα με νερό για να μην κολλάει πάνω του ο χυλός, όπως περιγράφεται αναλυτικά στην συνταγή των κλασικών λουκουμάδων.
  • Δοκιμάστε τους με φρούτα της επιλογής σας!
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
*Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη διατηρεί την ιστοσελίδα Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη
photo: Βαγγελιώ Κασσαπάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Βαγγελιώς Κασσαπάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'