Εκσυγχρόνισε τα γεμιστά σου με κινόα
Εμπνευσμένες από τα κλασσικά μας γεμιστά, αυτές οι γεμιστές πιπεριές με κινόα και φέτα είναι ένα άκρως καλοκαιρινό, νόστιμο και πολύ θρεπτικό φαγάκι, κατάλληλο και για όσους αποφεύγουν την γλουτένη. Περιέχει πολλά θρεπτικά υλικά, και θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας την συνταγή.
Χρησιμοποίησα κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Εννοείται πως εσείς μπορείτε να το φτιάξετε με ότι χρώμα πιπεριές θέλετε. Άλλωστε οι πιπεριές είναι ένα από τα λαχανικά με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες σε βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη (γνωστή και ως προβιταμίνη Α). Όσο πιο κόκκινη είναι η πιπεριά τόσο πιο πολύ βήτα-καροτίνη περιέχει. Στο σύνολο είναι ένα λαχταριστό φαγητό, που περιέχει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, μονοακόρεστα λιπαρά και φυσικά όπως προείπα, βιταμίνη C και A. Δείτε και την διατροφική ανάλυση παρακάτω.
Τις έκοψα λίγο διαφορετικά, έτσι για πλάκα και μου άρεσαν πολύ! Ξέφυγαν από τα συνηθισμένα. Α, και μην σας ξενίζει που δεν έχει σάλτσα… Δεν είναι καθόλου στεγνό!
Αν δεν είστε ο τύπος της κινόα φτιάξτε τις γεμιστές πιπεριές με ρύζι. Είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσουν πολύ!
Γεμιστές Πιπεριές με Κινόα και Φέτα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά:
¾ φλυτζανιού κινόα
1 ½ φλυτζάνι νερό
¼ κουταλάκι αλάτι
½ φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
300 γρ. baby σπανάκι (ή τρυφερά φύλλα σπανακιού χωρίς τα κοτσάνια)
¼ φλυτζανιού σταφίδες
½ φλυτζάνι θρυμματισμένη φέτα ( και 1/3 φλυτζάνι για το γαρνίρισμα)
½ κουταλάκι μείγμα από ξερό βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C.
Κόβουμε τις πιπεριές κατά μήκος σε δύο κομμάτια και τις ξεσποριάζουμε. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί* και τις ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.
Εν τω μεταξύ, ξεπλένουμε την κινόα με νερό πολύ καλά. Βάζουμε το 1 ½ φλυτζάνι νερό και το αλάτι να πάρουν βράση και προσθέτουμε την κινόα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου σκεπασμένη, μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε κι αυτό για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθεί και να απορροφηθούν τα υγρά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την φέτα, τις σταφίδες, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, την κινόα, τα μυρωδικά, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα και τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα από πάνω.
Ρίχνουμε ½ φλυτζάνι νερό μέσα στο ταψί και ψήνουμε τις γεμιστές πιπεριές, στους 220ο C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η φέτα.
*Θα χρειαστείτε ένα μικρό ταψί για αυτό το φαγητό, σαν αυτό εδώ. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερο. Ένα πυρίμαχο σκεύος σαν αυτό είναι εξίσου πρακτικό.
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Μη μαλώνετε για τα γεμιστά!
- Τα κρητικά: λατρεία για γεμιστά
- Τα γεμιστά αλλιώς: ψητές ντομάτες και πλιγούρι
- Υπέρ-πρωινό με κινόα, μέλι και καρύδια
- Σαλάτα με σολομό και κινόα (ή φακές)
- Μαροκινά ρεβίθια με κινόα
- Κλασικά γεμιστά με τα μυστικά της πεθεράς
- Γεμιστά κολοκύθια με αυγολέμονο, δοκιμάσατε;
- Γεμιστά με κιμά και …
- Καλοκαιρινή πανδαισία: Γεμιστά με κιμά