Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φριτάτα με κολοκύθα & σπανάκι: το εντυπωσιακό finger food!

της Εύης Σκούρα Συνταγέςσπανάκι, κολοκύθα, μεζεδάκια, συνταγές για την παρέα, συνταγές για τσιμπολόγημα, εντυπωσιακά μεζεδάκια

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια βραδιά με καλό φαγητό και καλούς φίλους? Από μια βραδιά όπου οι ωραίες γεύσεις και τα μεθυστικά αρώματα θα συγχέονται με τις ιστορίες, τα αστεία και τα χαμόγελα? Μπαίνουμε σιγά-σιγά στην εποχή που οι ονομαστικές εορτές θα είναι όλο και πιο συχνές, και τα Χριστούγεννα όλο και πιο κοντά!  Οι βραδιές στο σπίτι με φίλους θα είναι πια συχνό φαινόμενο και σίγουρα θέλουμε εύκολες και νόστιμες συνταγές που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Μια τέτοια συνταγή είναι και η σημερινή φριτάτα με κολοκύθα και σπανάκι. Απλή, με λίγα υλικά, αλλά πολύ εντυπωσιακή και νόστιμη. Και ότι περισσέψει (που δεν το βλέπω..) μπαίνει την άλλη μέρα στο ταπεράκι του γραφείου

Φριτάτα-με-Κολοκύθα-&-Σπανάκι

Ας δούμε τώρα την συνταγή:

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   35 λεπτά

Μερίδες:   16 τρίγωνα κομμάτια

Υλικά:

900 γρ. φρέσκια καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
6 αυγά
½ φλυτζάνι κρέμα γάλακτος 34% λιπαρά
120 γρ. φρέσκα τρυφερά φύλλα σπανακιού (χρησιμοποίησα τοσυσκευασμένο σπανάκι που βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
60 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο (ή παρμεζάνα)
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Στρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε πάνω τα κομμάτια της κολοκύθας, σε μία στρώση.

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το λιωμένο σκόρδο και, χρησιμοποιώντας το πινέλο, αλείφουμε τα κομμάτια της κολοκύθας. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.

Βρέχουμε με λίγο νερό ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, το στραγγίζουμε καλά τσαλακώνοντας το και το στρώνουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 24Χ24cm, έτσι ώστε να καλύπτουμε και τα τοιχώματα του ταψιού. (Με αυτόν τον τρόπο το χαρτί μαλακώνει και εφαρμόζει καλύτερα στο ταψί.) Το λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο.

Απλώνουμε την μισή κολοκύθα στο ταψί, σε μια στρώση, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο του. Την περιχύνουμε με το μισό μείγμα των αυγών και κουνάμε λίγο το ταψί ώστε το μείγμα να απλωθεί παντού.

Στρώνουμε το σπανάκι σε όλη την επιφάνεια και το καλύπτουμε με την υπόλοιπη κολοκύθα, πάλι φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα των αυγών και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Ψήνουμε στους 200ο C για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να σφίξει.

Αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει στο ταψί και μετά σηκώνοντας την φριτάτα με το χαρτί την τοποθετούμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει.

Κόβουμε την φριτάτα σε 16 τρίγωνα και σερβίρουμε.

 

*Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

  •  
photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'