Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Το θρεπτικό κέικ με ταχίνι

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςνόστιμο κέικ, κέικ με ταχίνιμ κέικ για δίαιτα, υγιεινό κέικ, επιδόρπια απλά

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
Πέντε κιλά. Όσο είναι ένα ευτραφές νεογέννητο μωρό, όσο ένα δοχείο με λάδι ή ένα βαράκι γυμναστικής. Αυτό το πεντόκιλο εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια θέλω να ξεφορτωθώ από πάνω μου. Κουβαλάω ένα τεπόζιτο με λάδι που δεν το θέλω, αλλά κάνω τα πάντα για να το συντηρήσω... πιστέψτε με σε αυτό.
Εντάξειιιιιιιιιιιιι... δεν τα λες και πολλά. Μα δεν είναι και ασήμαντα. Είναι πέντε ολόκληρα κιλά που θέλουν κόπο και προσπάθεια για να φύγουν και να με κάνουν να νιώσω καλύτερα μέσα στο τζίν μου.
Ένα βαζάκι ταχίνι που είχα αγοράσει σε μια προσπάθεια να μπω σε πρόγραμμα τελικά μπήκε ευθύς αμέσως στα αζήτητα της αποθήκης τροφίμων. Το συνάντησα ξανά προχθές σε μια εκκαθάριση και ευτυχώς δηλαδή που έχει μακρά ημερομηνία λήξης.
Έγινε κέικ. Πλούσιο, νόστιμο, αρωματικό, και πολύ ωφέλιμο. Κέικ όχι μόνο για δίαιτα και για νηστεία.
 
Δείτε τι ωραία που φούσκωσε. Έγινε ομοιόμορφα αφράτο, ικανοποιητικό σε μέγεθος και απόλυτα απλό σε διαδικασία. Όλα σε ένα μπολ και απλώς ανακατεύουμε.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ 
Υλικά: 
 200 γραμμάρια ταχίνι
250-300 γραμμάρια ζάχαρη
100 γραμμάρια χλιαρό νερό
100 γραμμάρια κονιάκ
200 γραμμάρια φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
Το ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Το ξύσμα από 1 λεμόνι
150 γραμμάρια καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ
100 γραμμάρια σταφιδα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
Μέθοδος: 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. 
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το γαρίφαλο. Τα ανακατεύουμε. 
Σε ένα άλλο, μεγάλο μπολ τώρα, ρίχνουμε τη ζάχαρη με το ταχίνι και με έναν αυγοάρτη ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά – σιγά το νερό, το κονιάκ και το χυμό του πορτοκαλιού. Μόλις ενσωματωθούν, γίνουν ένα μίγμα και το ταχίνι λιώσει,  ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι σε δύο δόσεις ανακατεύοντας τώρα με μια σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, τα τριμμένα καρύδια και τη σταφίδα. Τα ομογενοποιούμε και αυτά ανακατεύοντας πολύ καλά.
Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα πολύ καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24ων εκατοστών και ψήνουμε στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει,  για περίπου 45 λεπτά. Το ψήνουμε στους 160 βαθμούς στο αερόθερμο.  Ελέγχουμε αν ψήθηκε στα 40 λεπτά μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Αν όχι, τότε χρειάζεται να μείνει στο φούρνο λίγα λεπτά ακόμα για να συνεχίσει το ψήσιμο. 
Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσει.
Καλή επιτυχία!!!
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

* Η συνταγή είναι από το blog της Χρυσαυγής Μπόμπολα Food For Thought

  •  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'