Τάρτα με ντομάτα, ελιές και γαύρο αλίπαστο
Σήμερα φτιάχνω μια ελαφρότατη τάρτα που είναι ό,τι πρέπει για χαλαρό μεσημέρι Κυριακής. Είναι απλούστατη, κοστίζει ελάχιστα, έχει λίγες θερμίδες, και θα σας ενθουσιάσει.
Η βάση της τάρτας μπορεί να είναι από αφράτη με μαγιά, μέχρι τραγανιστή με λάδι, σαν φύλλο πίτας. Εγώ προτιμώ την τραγανιστή.
Πάντα ψήνω την βάση μόνη της μέχρι να πάρει το καστανόξανθο χρώμα και μετά την γεμίζω.
Η γέμιση έχει βάση ξερό τσιγαρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένο, με ντομάτα και βασιλικό. Θέλει προσοχή να μην είναι υδαρής, γιατί θα χαλάσει η ξεροψημένη βάση και θα γίνει σαν χλαπάτσα.
Αφού ψηθεί η τάρτα για 15 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς, την βγάζω από τον φούρνο, προσθέτω ψιλοκομμένες ελιές και τον αλίπαστο γαύρο και σερβίρω.
Συνοδεύω με τσίπουρο, ούζο, λευκό κρασί, ακόμη και μπύρα!
*Φιλίπ Τρουαγκρό έγραψεν (1996).
Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του blog ΕΥΩΧΙΑ, διατηρεί επίσης το αγγλικό blog Panathinaeos