Ρολό με κιμά στην κατσαρόλα και ας κρατήσουν οι χοροί
Οι γιορτές συνεχίζονται και τα τραπέζια με συγγενείς και φίλους επίσης.
Φτιάξτε, λοιπόν, ένα εύκολο γιορτινό ή κυριακάτικο πιάτο, που δεν είναι άλλο από ένα όχι και τόσο συνηθισμένο ρολό κιμά, τυλιγμένο μέσα σε λεπτές φέτες κρέατος.
Το ρολό μαγειρεύεται στη κατσαρόλα και τρώγεται τόσο ζεστό όσο και κρύο. Μπορεί να σερβιριστεί μαζί με μια μεγάλη ποικιλία συνοδευτικών, όπως τηγανητές ή βραστές πατάτες, ρύζι πιλάφι, ζυμαρικά ή πουρέ.
Εγώ το συνόδευσα με μια σάλτσα γκρέϊβυ, που έφτιαξα με το ζουμάκι του, και με υπέροχο πουρέ σελινόριζας.
Βαθμός δυσκολίας: μέτρια δύσκολο
Υλικά
Για 10 άτομα
Για την γέμιση
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 150 γρ μπαγιάτικο ψωμί
- 200 ml γάλα ζεστό
- 100 γρ μπέϊκον σε μια φέτα
- 100 γρ γκούντα
- 2 αυγά
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.τ.γλ. πάπρικα καπνιστή
- 1/2 κ.τ.γλ. κύμινο
- 1 κ.τ.γλ. κουρμουμά
- 1 κ.τ.γλ. herbes de Provence
- 1 κ.τ.γλ. γεμάτο αλάτι
Για το ρολό
- 1 κιλό τράνς απο μοσχάρι σε πολύ λεπτές φέτες
- 1 κ.τ.γλ. herbes de Provence
- Μοσχοκάρυδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- αλάτι
Για τον ζωμό
- 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο παρθένο
- 2 κ.τ.σ. βούτυρο
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασι
- 1 φλ. ζωμό κρέατος
Προετοιμασία
Βάλτε το μπαγιάτικο ψωμί σε ένα σκεύος, περιχύστε με το ζεστό γάλα και αφήστε το ένα τεταρτάκι μέχρι να το απορροφήσει τελείως. Με τα χέρια διαλύστε το σε πολύ μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε τα πολύ ελαφρά με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Κόψτε το μπέικον και το γκούντα σε μικρά κυβάκια.
Βάλτε σε ένα ευρύχωρο σκεύος τον κιμά και προσθέστε το ψωμί, το σοταρισμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, τα αυγά, τα μυρωδικά (πάπρικα, κύμινο, κουρκουμά, herbes de Provence) και 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αναμείξτε καλά όλα τα υλικά και όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές, προσθέστε τα κομματάκια του μπέϊκον και του γκούντα και ενσωματώστε τα στο μίγμα.
Το μοσχαρίσιο τρανς πρέπει να κοπεί σε λεπτές φέτες (0,5 εκ.) σαν εσκαλόπ ή σνίτσελ. Πείτε στον χασάπη σας να χτυπήσει το κρέας να γίνει λεπτό. Απλώστε τις φέτες του κρέατος με τρόπο ώστε να επικαλύπτει ελαφρά η μια την άλλη και σχηματίστε ένα παραλληλόγραμμο. Πασπαλίστε τες με αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο herbes de Provence. Σχηματίστε με το μείγμα του κιμά ένα ρολό και τοποθετήστε το στο κέντρο του παραλληλόγραμμου. Τυλίξτε γύρω από το ρολό το κρέας και δέστε το όπως κάνουμε συνήθως με το ρολό. Φροντίστε το μήκος του ρολού να είναι ίσο με την διάμετρο της κατσαρόλας μέσα στην οποία θα το μαγειρέψετε.
Σε μια ευρύχωρη χαμηλή κατσαρόλα ή σε μια σωτέζα, βάλτε το λάδι και το βούτυρο και βάλτε το σκεύος στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, βάλτε μέσα το ρολό και ροδίστε το καλά απ' όλες τις πλευρές. Σβήστε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέστε τον ζωμό, ζεστό. Καλύψτε το σκεύος με το καπάκι του και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου μιάμιση ωρίτσα. Αν χρειαστεί, συμπληρώστε με ζεστό ζωμό κατά την διάρκεια του μαγειρέματος. Στο τέλος πρέπει να μείνει ελάχιστο ζουμάκι, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την σάλτσα που θα το συνοδέψει. Για να είστε σίγουροι ότι το ρολό έχει μαγειρευτεί καλά μέχρι την καρδιά του, τρυπήστε το με ένα ξύλινο καλαμάκι : αν όταν το τραβήξετε δεν βγουν υγρά, τότε είναι έτοιμο.
Για να φτιάξετε την σάλτσα ψητού gravy, θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδω.
Προτεινόμενο κρασί: ένα ωραίο κόκκινο
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina.