Λαχανοντολμάδες θες; Πίτα θα σου φτιάξω!
Εδώ και πολύ καιρό θέλω να φτιάξω λαχανοντολμάδες, αλλά η μεγάλη πίεση χρόνου με κάνει να το αναβάλλω, γιατί όπως και να το κάνουμε, η προετοιμασία τους θέλει τον χρόνο της.
Έτσι αποφάσισα να φτιάξω τον "τεμπέλικο" αποδομημένο λαχανοντολμά στο ταψί, δηλαδή λάχανο επάνω, λάχανο κάτω και ενδιάμεσα την γέμιση, που βέβαια δεν υπολείπεται σε νοστιμιά. Και όπως το συνηθίζω έψησα το φαγάκι μου στη γάστρα.
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ να φτιάξω αυτήν την συνταγή. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ γευστικό και οι δοκιμαστές μου έμειναν πολύ ικανοποιημένοι!
Συνήθως οι λαχνοντολμάδες συνοδεύονται από σάλτσα αυγολέμονο, αλλά καθώς δεν το συμπαθούμε ιδιαίτερα, το παρέλειψα.
Λαχανοντολμάς- πίτα
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά για την γέμιση
- 600γρ κιμάς ανάμεικτος (μισός χοιρινός - μισός μοσχαρίσιος)
- 1 λουκάνικο χωριάτικο (350gr)
- 1 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 φλ. σέλινο ψιλοκομμένο
- 1/4 απο ενα ματσάκι μαϊντανό
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά
- 1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο1 κ.γ. κοφτό κύμινο
- 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 φλ. νερό.
Επίσης
- 1 μέτριο λάχανο (2,5 Kg)
- 2 φλ. ζωμό κρέατος
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- αλάτι
- 1 φλ. τριμμένη γκούντα
Προετοιμασία
Ετοιμάστε την γέμιση.
Αφαιρέστε την μεμβράνη από το λουκάνικο και ψιλοκόψτε το.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σέλινο και τον μαϊντανό.
Βάλτε το λάδι και το βούτυρο σε μια σωτέζα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το λουκάνικο και τον κιμά και σωτάρετε καλά μέχρι να καβουρντιστούν. Προσθέστε το ρύζι και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Σβύστε με 2 ποτήρια ζεστό νερό. Προσθέστε τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και το αλάτι και αφήστε να σιγοβράσει για μερικά λεπτά, μέχρι να πιεί το ζουμί του. Κατεβάστε το απο την φωτιά.
Ζεματίστε το λάχανο.
Αν τα κοτσάνια από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου είναι πολύ χοντρά μπορείτε να τα αφαιρέσετε.
Στρώστε τα μισά φύλλα από το λάχανο μέσα στην γάστρα, αλατίζοντας και πιπερώνοντας τα ελαφρά. Στρώστε την γέμιση. Στρώστε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα του λάχανου, ρίχνοντας τα πάλι λίγο αλατάκι και πιπεράκι. Περιχύστε με τον ζωμό (εγώ χρησιμοποίησα σπιτικό, από μια γκαλαντίνα που είχα φτιάξει) και με το λάδι. Τέλος καλύψτε την επιφάνεια με την τριμμένη γκούντα.
Σκεπάστε την γάστρα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 3/4 περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε την γάστρα από τον φούρνο, ξεσκεπάστε την για να μην συσσωρευτούν οι υδρατμοί στο καπάκι της, και αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον για μισή ώρα, ώστε να μπορέσετε να το κόψετε χωρίς να διαλυθεί.
Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες - πίτα ζεστούς. Τρώγονται ευχάριστα και τις επόμενες ημέρες, κατά προτίμηση ξαναζεσταμένοι στον μικροκυματικό.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina