Υγιεινό ντιπ ρέβας για ...ανάλαφρη παρέα!
Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα «ταπεινό» λαχανικό, τη ρέβα. Αυτή την ρίζα, που πολλοί δεν γνωρίζουν ότι τρώγεται, και που ακόμα λιγότεροι την χρησιμοποιούν στην μαγειρική τους. Θα φτιάξουμε ένα υγιεινό ντιπ ρέβας και θα μάθουμε λίγα περισσότερα γι’ αυτό το λαχανικό.
Από τους αρχαίους χρόνους η ρέβα, γνωστή και ως γογγύλι, χρησιμοποιείτο όπως η σημερινή πατάτα, σαν συνοδευτικό σε όλα τα εδέσματα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, οι οποίες διακρίνονται από το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των ριζών. Οι πιο γνωστές, ίσως στην Ελλάδα είναι εκείνες που είναι μακριές υπόλευκου χρώματος και οι στρογγυλές, με μωβ-κόκκινες αποχρώσεις και διάμετρο από 5-20 εκατοστά.
Έχει ελαφρώς πικάντικη γεύση και αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά δώρα της φύσης. Οι ρέβες, φρέσκες ή βρασμένες, χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, σούπες, πουρέ, κ.α. Στην Ευρώπη, οι Γάλλοι τις εκτιμούν ιδιαίτερα και τις χρησιμοποιούν πολύ συχνά. Στην Αλσατία – Λωραίνη τα γογγύλια με ξινολάχανο (sauerkraut) είναι ένα διάσημο πιάτο, ιδίως στην πόλη Κολμαρ, όπου αρωματίζεται με κεδρόσπορους και σερβίρεται με χοιρινό.
Στη χημική τους σύνθεση περιλαμβάνονται βιταμίνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και ειδικά μια σπάνια ουσία, η γλυκοραφανίνη, η οποία μετατρέπεται από το ανθρώπινο σώμα στην αντιοξειδωτική ουσία σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.
Η γλουκοραφανίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους τύπους των λάχανων, αλλά σε βιολογικά σημαντικές ποσότητες είναι παρούσα μόνο στις ρέβες ή γογγύλια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Το γογγύλι έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σχεδόν διπλάσια από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το λάχανο. Επίσης είναι πρωταθλητής σε περιεκτικότητα ασκορβικού οξέος.
Επιπλέον, τα γογγύλια έχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5, B3 (νιασίνη), καροτίνη, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, νάτριο, θείο, μαγγάνιο και μια μικρή ποσότητα ιωδίου.
Περιλαμβάνουν, επίσης, μια σειρά από απαραίτητα ανόργανα άλατα του ανθρώπινου σώματος, γεγονός που του προσδίδει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αποτελεσματικές ενάντια σε λοιμώξεις, ασθένειες του δέρματος και βρογχίτιδα. Δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου. Το μαγνήσιο, που περιέχουν, βοηθά τα οστά να συσσωρεύσουν ασβέστιο.
Επίσης, η ρέβα καθαρίζει και θεραπεύει προβλήματα του στομάχου, τη γαστρίτιδα τη σπαστική κολίτιδα (δυσκοιλιότητα) και προβλήματα των εντέρων. Έχει αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες.
Πιάτα από γογγύλι ή ρέβα, συνιστώνται για τους διαβητικούς και για άτομα παχύσαρκα. Καθώς έχουν λίγες θερμίδες θεωρείται μια ευνοϊκή τροφή για την απώλεια βάρους.
Βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την τόνωση της δραστηριότητας του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο χυμός από φρέσκια ρίζα, χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό και διουρητικό.
Η συνταγή, που σας προτείνω ώστε να βάλετε την ρέβα στην διατροφή σας, είναι πολύ ελαφριά, γρήγορη και εύκολη. Πρόκειται για ένα ντιπ με στραγγιστό γιαούρτι, τριμμένη ρέβα και λίγα υλικά ακόμη. Ας την δούμε.
Ντιπ ρέβας
Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά (+ 1 ώρα περίπου αναμονή)
Μερίδες: 35 κουταλιές, (συνολική ποσότητα 570 γρ. περίπου)
Υλικά
- 380 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
- 160 γρ. ρέβα, τριμμένη
- 2 κουταλιές μουστάρδα Dijon
- 1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.
Προσθέτετε αλάτι και φρσκοτριμμένο λευκό πιπέρι κατά βούληση.
Το σκεπάζετε και το βάζετε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα πριν σερβίρετε.
Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 5 ημέρες.
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook