Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Αματριτσιάνα πασίνα, κάντη όπως στην Καλαμάτα

της Γεωργίας Κουτσούκου Μαγειρικές ιστορίεςαματριτσιάνα, μακαρονάδα, Καλαμάτα

[Flickr / Luca Nebuloni]
[Flickr / Luca Nebuloni]

Ντύσιμο απλό και προκλητικό τόσο όσο χρειάζεται. Άρωμα ακριβό και ανάλαφρο για να μην την ξεχάσεις ποτέ. Φουλάρι ολομέταξο, χρυσοκέντητο πάντα με κάτι κόκκινο για να προκαλεί. Κινήσεις σταθερές  πάνω σε ψηλά τακούνια χωρίς κανένα παραπάτημα.

Προκλητική και ζουμερή, πάντα, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα. Μακιγιάζ με απόλυτα  φυσικά υλικά. Αρχόντισσα, πασίνα που έλεγε η θεια Βασιλική. Φτωχική συχνά αλλά φτωχή ποτέ.

 Δείχνει την τάξη της και την προέλευσή της στους πάντες  χωρίς να αδικεί τη φήμη της.  Ουδείς της αντιστάθηκε από όπου αν και ερχόταν. Όλοι προσκύνησαν και συντάχθηκαν μαζί της. Κατακτητές και μη. Αυτή τους φέρνει πάντα στα μέτρα της. Οτιδήποτε και οποιοσδήποτε προσπάθησε να  της αλλάξει ρόλο, αυτομάτως μπήκε στο περιθώριο.  

Κλασική, ανεξάντλητη, μπαίνει στη σκηνή μόνο για να καταπλήξει, αιώνες τώρα. Τα  παληκάρια σφάζονται στα πόδια της και αυτή απλά τους αφήνει να την διεκδικούν. Δέχεται να ανήκει σε όλους ενώ παράλληλα  μόνο αυτή διαλέγει με ποιόν θα γίνει  παντοτινή φίλη.

Η μακαρονάδα, να το ξέρεις, είναι  η μεγαλύτερη ντίβα όλων των εποχών. 

Αν έχεις  ακόμα αμφιβολία για αυτά που σου γράφω σε προκαλώ να φτιάξεις μια ντίβα «Αματριτσιάνα»  και περιμένω να μου πεις σε ποιό σημείο της συνταγής άλλαξες  γνώμη.

 Ο χρόνος μετράει από τώρα.

[Flickr / Joy]
[Flickr / Joy]

Αματριτσιάνα πασίνα

Υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια νο 5
  • 300-350 γρ. Φυσικό Μπέϊκον Οικονομάκου (κομμένο με το χέρι)
  • 800 γρ. ντοματίνια  ψιλοκομμένα (σε καλοκαιρινή έκδοση χρησιμοποιούμε ώριμες ντομάτες)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 200 γρ. τυρί  γραβιέρα  πικάντικη  (βέβαια η αναλογία του τυριού είναι πάντα κατά το δοκούν )
  • 1 μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
 Βράζω τα μακαρόνια  σε αλατισμένο νερό,  δύο (2) λεπτά λιγότερο από ότι λέει η συσκευασία καθώς θα τελειώσουμε το βρασμό μαζί με τη σάλτσα. Κρατάω λίγο από το νερό γιατί θα το χρησιμοποιήσω για τη σάλτσα.

Σε βαθύ σκεύος ( θα ρίξω και τα μακαρόνια στο τέλος),  τσιγαρίζω το μπέϊκον με το κρεμμύδι, μέχρις ότου πάρει χρώμα το μπέϊκον.  Σβήνω με το κρασί.

[photo: Γεωργία Κουτσούκου]
[photo: Γεωργία Κουτσούκου]

Ρίχνω τα ντοματίνια και σιγοβράζω για περίπου δέκα (10) λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αν χρειαστεί νερό, ρίχνω σιγά σιγά όσο χρειάζεται  από αυτό που έχω κρατήσει.

Ρίχνω σταδιακά τα μακαρόνια ανακατεύοντας με τη σάλτσα ενώ επίσης σταδιακά ρίχνω και το τυρί.  

Προσθέτω το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω γαρνίροντας με τη γραβιέρα.

Σημειώσεις

1.  Η  βραβευμένη αλλαντοποιία «Οικονομάκος» βρίσκεται στην Καλαμάτα, Ιθώμης 12 (τηλ: 27210-28718), στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η επιχείρηση διανέμει  προϊόντα σε διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά και της υπόλοιπης ελληνικής επαρχίας. Είναι οικογενιεακή επιχείρηση με εξαιρετικά αγνά παραδοσιακά προϊόντα, διάσημη για το λουκάνικο με πορτοκάλι καθώς και για το σύγκλινο που παράγει. 

[photo: Γεωργία Κουτσούκου]
[photo: Γεωργία Κουτσούκου]

2. Η Αματριτσιάνα, είναι μια παραδοσιακή ιταλική σάλτσα για ζυμαρικά τύπου «μπουκατίνι» με βάση το guanciale ( χοιρινά μάγουλα επεξεργασμένα αλλά όχι καπνιστά), τυρί πεκορίνο και σάλτσα  ντομάτα. Η προέλευση της είναι μεταξύ Ρώμης και Αματρίτσε με έντονη διεκδίκηση και από τα δυο μέρη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Γεωργίας Κουτσούκου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'