Το τέλειο πρωινό: τηγανίτες μπανάνας
Είναι οι τέλειες τηγανίτες. Πολύ νόστιμες, μυρωδάτες, αφράτες και πολύ πιο υγιεινές από τις συνηθισμένες. Η συνταγή είναι vegan και απόλυτα νηστίσιμη, αλλά σας δίνω και την απλή εκδοχή.
Tο γάλα αμυγδάλου έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ενώ καλύπτει το 30% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για αυτό εδώ.
Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ η γλυκιά της γεύση και ο κορεσμός που προκαλεί λόγω των φυτικών ινών την καθιστούν ένα ποιοτικό σνακ.
Η περιεκτικότητά της σε κάλιο είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με άλλα φρούτα και τρόφιμα. Το κάλιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που παίζει σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, καθώς το κάλιο ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυϊκή συστολή.
Ακόμη είναι πολύ καλή πηγή Βιταμίνης C, καλίου και βιταμίνης Β6. Η βιταμίνη C που περιέχεται στη μπανάνα, ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος.
Η βιταμίνη B6 συμμετέχει στη σύνθεση των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη σύνθεση των ερυθρών κυττάρων, στον πρωτεϊνικό μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η μπανάνα δεν περιέχει νάτριο, ενώ έχει ίχνη λίπους και χοληστερόλης.
Τηγανίτες Μπανάνας
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Υλικά για 6 τηγανίτες
- 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου*
- 1 κουταλιά έξτρα παρθένο λάδι καρύδας, λιωμένο**
- 1 μπανάνα, λιωμένη
- 3 κουταλιές ζάχαρη καρύδας***
- λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
Γαρνίρισμα
- 1-2 επιπλέον μπανάνες (ή άλλα φρούτα της αρεσκείας σας), κομμένες σε λεπτές φέτες
- σιρόπι σφενδάμου, ή, μέλι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ (ή στον κάδο του μούλτι για ευκολία) ανακατέψτε καλά το γάλα, το λάδι καρύδας, την μπανάνα, τη ζάχαρη και την βανίλια.
Προσθέστε το μείγμα του αλευριού στα υγρά υλικά και ανακατέψτε μέχρις ώτου να μην διακρίνεται το αλεύρι.
Ζεστάνετε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αλείψτε το με ελάχιστο λάδι καρύδας.
Υπολογίζοντας περίπου ¼ του φλυτζανιού από το μείγμα για κάθε τηγανίτα, ψήστε τις μία-μία για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Μην αμελήσετε να αλείφετε το τηγάνι με ελάχιστο λάδι καρύδας πριν από κάθε τηγανίτα.
Σερβίρετε τις τηγανίτες μπανάνας ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, με ροδέλες μπανάνας και σιρόπι σφενδάμου ή μέλι.
Σημειώσεις
- *Ή άλλο γάλα της αρεσκείας σας
- **Ή βούτυρο
- ***Ή καστανή ζάχαρη
- Τα λουλουδάκια μπανάνας τα έφτιαξα με ένα εργαλείο για ζαχαρόπαστα που είχα αγοράσει πριν πολλά χρόνια από το εξωτερικό.
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Πρωινό με την ομορφότερη θέα
- Κυριακάτικο αγγελικό πρωινό
- Τηγανίτες από καλαμαράκια και λαχανικά
- Τα κρητικά: τηγανίτες ή κουταλίτες
- Κιακιέρε, οι αποκριάτικες τηγανίτες
- Κολοκυθένιες τηγανίτες αλλά όχι τηγανητές!
- Κουταλίτες με κολοκύθι για ούζο στη βεράντα
- Τηγανίτα με κουρκουμά για δίαιτα
- Αφράτες τηγανίτες με φρέσκα σύκα και μέλι