Κιμαλίδικο: η πολίτικη κουζίνα στα καλύτερά της
Κιμαλίδικο, ακόμη μία συνταγή που προέρχεται από την πολίτικη κουζίνα. Είναι ένα είδος τάρτας, με βάση το ψωμί, γέμιση με κιμά και επικάλυψη με τυρί. Νόστιμο και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στην προετοιμασία του.
Μπορείτε να το σερβίρετε ως ορεκτικό, να το παρουσιάσετε σε έναν μπουφέ, αλλά και να το απολαύσετε ως κυρίως πιάτο, μαζί με μία ωραία πράσινη σαλάτα.
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
Για την γέμιση :
- 1 kgr κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο μία φορά,
- 2 φέτες μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί,
- 1 φλ. καφέ κρέμα γάλακτος πλήρη, ζεστή,
- 1 μεγάλο κρεμμύδι,
- 2 σκελίδες σκόρδο,
- 2 αυγά,
- 1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
- 1 φλ. καφέ κόκκινο κρασί,
- 1 κ.σ. γεμάτη πάστα κόκκινης πιπεριάς (εναλλακτικά 2 κ.σ. πάπρικα γλυκειά),
- 1 κ.γ. νιφάδες ντομάτας,
- 1/3 κ.γ. μπαχάρι,
- 1/3 κ.γ. κανέλα,
- 1/3 κ.γ. ασαφέτιδα (προαιρετική, αλλά του ταιριάζει),
- 1 κ.γ. κύμινο,
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι,
- 1 κ.γ. γεμάτο αλάτι θαλασσινό\
Βάση :
- 10 φέτες μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί,
- 50 gr κασέρι τριμμένο
- ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
Επικάλυψη :
- 4 ώριμες ντομάτες,
- αλάτι,
- ζάχαρη,
- 450 gr κασέρι τριμμένο,
- 2 αυγά,
- pul biber.
Προετοιμασία :
Ξεκινάμε από την γέμιση.
Βάλτε το ψωμί μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μούλτι και πολτοποιήστε. Περιχύστε το μίγμα με την ζεστή κρέμα γάλακτος και αφήστε το να τραβήξει.
Αναμείξτε όλα τα υλικά με τον κιμά, σκεπάστε το μίγμα με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί σε δροσερό μέρος για μία ωρίτσα.
Πάρτε ένα ταψί ή πυρέξ με διαστάσεις 26x40 εκ. Περάστε το όλο με αρκετό λάδι.
Αφαιρέστε την κόρα από τις φέτες του ψωμιού και καλύψτε όλο τον πάτο. Ρίξτε απο επάνω λίγο λαδάκι και το τριμμένο κασέρι.
Στρώστε από επάνω το μίγμα του κιμά και φροντίστε να έχει το ίδιο ύψος παντού.
Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τις ντομάτες, κόψτε τες οριζοντίως σε λεπτές φέτες (ροδέλες) και καλύψτε τον κιμά. Αλατίστε και πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη. Καλύψτε με το τριμμένο κασέρι. Χτυπήστε τα αυγά με 2-3 κουταλιές νερό (ή γάλα) και περιχύστε με το μίγμα ομοιόμορφα την επιφάνεια. Πασπαλίστε με λίγο pul biber (αν σας αρέσουν τα πικάντικα μπορείτε να προσθέσετε και περισσότερο).
Βάλτε το να ψηθεί σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Αφού περάσουν τα πρώτα 10 λεπτά, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια του (συνολικός χρόνος ψησίματος περίπου 1 ώρα).
Σερβίρετε το κιμαλίδικο ζεστό ή ξαναζεσταμένο.
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina