Ρολό-έκπληξη... χωρίς αυγό
Επιτρέψτε μου να πω πως το Σαββατοκύριακο έρχεται και καθόλου δεν έχω όρεξη για πολυλογία. Η χαρά του ότι θα υπάρχουν μερικές ώρες χωρίς πρόγραμμα και άρα θα ξεκουραστώ είναι τεράστια.
Το μόνο πρόγραμμα που είμαι διατεθειμένη να κάνω με χαρά, είναι το πρόγραμμα του κυριακάτικου φαγητού. Και να τι σκέφτηκα τώρα. Το παλιομοδίτικο ρολό κιμά με πατάτες στο φούρνο. Δηλαδή μπιφτέκι με πατάτες. Η τέλεια ιδέα για Κυριακή μεσημέρι.
Αν περιμένεις να δεις αυγό όταν κόψεις το ρολό μου σε γελάσανε. Δεν πρόκειται να δεις ούτε με το κιάλι. Βλέπεις, δεν το προτιμώ αν και ομολογουμένως κάνει όμορφο σχέδιο στην τομή της κάθε φέτας.
Το δικό μου ρολό έχει μπέικον ψιλοκομμένο και ρεγκάτο λιωμένο μέσα στη ζύμη. Δεν είναι δηλαδή γεμιστό. Όλα μαζί τα υλικά ζυμώνονται και φτιάχνουν ένα μασίφ αλλά όχι αφράτο μπιφτέκι, που κόβεται πολύ εύκολα σε λεπτές φέτες, κι έτσι μπορεί κανείς να έχει ένα όμορφο, νόστιμο κι ευπαρουσίαστο πιάτο.
Οι πατάτες που το περιτριγυρίζουν επιβάλλονται και για να είμαι ειλικρινής κλέβουν την παράσταση. Ο λόγος είναι προφανής, αφού παίρνουν όλη την γεύση από το κρέας με το λιωμένο τυρί και το μπέικον.
Αυτά λοιπόν. Σύντομα και περιεκτικά.
Ρολό με κιμά, μπέικον και ρεγκάτο στο φούρνο
Υλικά για το ρολό
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 100 γρ φρυγανιές αλεσμένες στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη
- 100 ml γάλα φρέσκο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.τ.σ κοφτή ρίγανη ξερή
- 150 γρ ρεγκάτο τριμμένο
- 10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Υλικά για τις πατάτες
- 500-600 γρ πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κιδωνάτες
- 1 ζουμερό πορτοκάλι, χυμός
- 1 λεμόνι, χυμός
- 1 κ.τ.γλ ρίγανη
- 1 κ.τ.γλ μέλι
- 1 κ.τ.σ μουστάρδα
- 250 ml νερό
- 150 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Μέθοδος
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το ρολό του κιμά. Πλάθουμε πάρα πολύ καλά να ομογεννοποιηθεί το μίγμα σαν να ζυμώνουμε μπιφτέκια. Κατόπιν ρίχνουμε το μίγμα του κιμά μέσα στο ταψί που πρόκειται να ψήσουμε το ρολό και σχηματίζουμε με τα χέρια μας ένα μακρόστενο και κυλινδρικό μεγάλο μπιφτέκι σαν ρολό το οποίο τοποθετούμε στη μέση του ταψιού.
Γύρω γύρω τοποθετούμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες.
Σε ένα βάζο με καπάκι βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τις πατάτες. Κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε πολύ καλά το βάζο ώστε να ενωθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με το υγρό αυτό τις πατάτες.
Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου ή και παραπάνω, μέχρι να δούμε το ρολό ξεροψημένο και τις πατάτες μαλακές και μελωμένες μέσα στη σάλτσα τους. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό στις πατάτες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το ρολό δεν θέλει γύρισμα από την άλλη πλευρά. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα και ξεροψήνεται πριν το φαγητό να είναι έτοιμο, το σκεπάζουμε (μονάχα το ρολό, όχι τις πατάτες) με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Το αλουμινόχαρτο το αφαιρούμε 10-15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό μας.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να σταθεί και να πέσει λίγο η θερμοκρασία του φαγητού ώστε να κόβεται το ρολό καλύτερα και κατόπιν το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought