Βάζουμε «καπάκι» στην κατσαρόλα με πατάτες και μελιτζάνες
Ένα ταπεινό μέρος του βοδινού κρέατος έρχεται σήμερα στο τραπέζι για να καταπλήξει με την νοστιμιά και την πληθωρικότητα του. Είναι το «καπάκι», που αποτελεί κομμάτι της σπάλας, δηλαδή της κοιλιάς.
Το μυστικό στο μαγείρεμα αυτού του κομματιού είναι γνωστό. Εμβύθιση σε σαλαμούρα για μερικές μέρες σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο.
Το άλλο μυστικό είναι ότι δεν ζητάμε από τον χασάπη να βανδαλίσει το κομμάτι αφαιρώντας τα λιπάκια και τις πετσούλες που έχει. Είναι σα να αγοράζει κανείς σουβλάκι με γύρο και να βγάζει τον γύρο επειδή παχαίνει. Όλη η νοστιμιά του κομματιού οφείλεται στο ότι διαθέτει αυτό το χαρμάνι και δεν είναι απλά και μόνο μυϊκή μάζα.
Η παρασκευή είναι απλούστατη.
Πλένω καλά το κρέας να φύγουνε τα αλάτια από τη σαλαμούρα, το τσιγαρίζω καλά για να πάρει χρώμα και μετά το εμβαπτίζω σε μεγάλη κατσαρόλα με ξερά κρεμμύδια, σκόρδα και άφθονο νερό. Το αφήνω να σιγοβράσει για 4 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι φυσαλίδες βρασμού θα πρέπει να είναι πολύ μικρές.
Στις 3 ½ ώρες βγάζω με την κουτάλα αρκετά υγρά από την κατσαρόλα για να βράσω μέσα τις πατάτες.
Σε ένα τηγάνι αφήνω τις μελιτζάνες να πάρουν χρώμα και μετά προσθέτω ζωμό από την κατσαρόλα με το κρέας. Τελειώνω με ψιλοκομμένη ντομάτα ΚΥΚΝΟΣ και αφήνω το μίγμα να ηρεμήσει.
Βγάζω το κρέας από την κατσαρόλα και το αφήνω να ηρεμήσει. Το κόβω μετά σε μεγάλες μπουκιές και το σερβίρω μαζί με τις πατάτες και τις μελιτζάνες και φρεσκοκομμένο κολίανδρο. Συνοδεύω με ερυθρό οίνο που δεν κάνει εκπτώσεις στην γευστική απόλαυση.
Το πιάτο φτουράει και αξίζει. Αρκεί να μπούμε στη διαδικασία να τρώμε όλο το πακέτο του βοδινού, και όχι μόνο το μυικό μέρος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην κατοχή μου, αυτό ήτανε το αγαπημένο πιάτο του Πλήθωνα του Γεμιστού, και μάλιστα το μαγείρευε κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Φλωρεντίας το 1439.
* Πλήθων ο Γεμιστός έγραψε, Φλωρεντία, 1439 μ.Χ.
*Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του ελληνοοαγγλικού blog Panathinaeos