Παραλλαγή ηπειρώτικης ζυμαρόπιτας
Η φίλη μου η Όλγα είναι Ηπειρώτισσα και μου είχε μιλήσει καιρό τώρα για την ζυμαρόπιτα της Ηπείρου, αλλά μόνο σήμερα αξιώθηκα να την φτιάξω. Όπως μου έχει πει η Όλγα, οι πίτες στην Ήπειρο έχουν τρία χαρακτηριστικά:
- Γίνονται για να μην πετάμε το φαγητό της προηγούμενης μέρας
- Δεν θέλουν ψυγείο
- Μεταφέρονται εύκολα στο χωράφι
Εκείνο που δεν μου είπε η Όλγα είναι ότι οι πίτες ψήνονται στους χτιστούς φούρνους, που ανεβάζουν τεράστιες θερμοκρασίες και είναι μια τεχνολογία ψησίματος εντελώς διαφορετική από τον ηλεκτρικό φούρνο. Το σημειώνω αυτό γιατί είμαι βέβαιος ότι μια πίτα φτιαγμένη στον χτιστό φούρνο θα είναι καλύτερη.
Υπάρχουνε δύο παραλλαγές της ζυμαρόπιτας. Η μια είναι λεπτή και τραγανή, η άλλη είναι χοντρούλα, τραγανή απέξω και ζουμερή μέσα. Διαλέγετε και παίρνετε.
Είναι μια πίτα που θέλει λίγα υλικά, αλλά μαεστρία στο ψήσιμο προκειμένου ο ηλεκτρικός φούρνος να μπορέσει να επιτελέσει κατά προσέγγιση το έργο που επιτελεί ο χτιστός.
Ζυμαρόπιτα
Υλικά
- Μισό κιλό αλεύρι κάθε χρήσεως
- 200 γραμμάρια στραγγισμένο πρόβειο γιαούρτι
- Ένα αυγό
- Ένα κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
- Νερό της βρύσης αρκετό για να γίνει το μίγμα ένας μεστός χυλός
- 200 γραμμάρια φέτα σε τρίμμα
- Δύο φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα (δική μου προσθήκη)
- Μισή κούπα νιφάδες βρώμης (δική μου προσθήκη)
- Ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
- Δύο κουτάλια της σούπας πρόβειο βούτυρο
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε ένα χυλό με όλα τα υλικά εκτός από την φέτα.
Στο φούρνο έχουμε προθερμάνει το ταψί με το λάδι και το βούτυρο.
Ρίχνουμε το μίγμα στο καυτό ταψί (ορθογώνιο, κανονικών διαστάσεων), προσθέτουμε την τριμμένη φέτα από πάνω, και ψήνουμε για μια ώρα σε 180 βαθμούς. Η Όλγα προτείνει να ψηθεί με τον αέρα για λίγο και μετά να ανοίξουμε το γκριλ. Έτσι έκανα κι εγώ.
Αφήστε την να κρυώσει λίγο και μετά απολαύστε την με ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα ή ένα λευκό μυρωδάτο και φρουτώδες κρασί.
Ευχαριστώ Όλγα!
Ο Μονσινιορ Bonferroni έγραψε, Γιάννενα, 1739 μ.Χ.
Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog Panathinaeos