Καλοκαιράκι με χταπόδι και κοφτό μακαρονάκι
Αχ αυτό το καλοκαιράκι με τις ομορφιές του και τα νόστιμα φαγητά του…
Να δεις ντομάτες που υπάρχουν αυτή την περίοδο, να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Σκέτη ζάχαρη και μέλι! Με αυτές ακριβώς τις ντομάτες, τις ζάχαρη και μέλι μαγείρεψα το χταποδάκι. Φαγητό που δεν χρειάζεται να κάνει κανείς εισαγωγή και να το παινέψει. Είναι μεγαλειώδες και δεν χωράει αμφιβολία!
Το μόνο που χρειάζεται ενδεχομένως να αναφέρω σχετικά με αυτό το φαγητό είναι κάτι για το χταπόδι. Πολύς κόσμος διστάζει να το μαγειρέψει. Το καταλαβαίνω γιατί κι εγώ κάποτε το φοβόμουν.
Πίστευα ότι είναι δύσκολο στη διαχείρισή του και ότι δεν θα μου πετύχει. Λάθος. Πίστεψέ με ότι το χταπόδι φοβάται περισσότερο εσένα παρά εσύ αυτό!
Είναι ένα εύκολο υλικό που όπως και να το κάνεις θα βράσει. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το πόσο θα βράσει. Όχι παραπάνω από το κανονικό γιατί αρχίζει και «λαστιχοποιείται», αλλά ταυτόχρονα να μην είναι και σκληρό.
Μια δοκιμή (ίσως και δύο) κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος θα είναι αυτή που θα σου δείξει το δρόμο για το σωστό μαγείρεμα, σύμφωνα πάντα με τα γούστα σου.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι (καθαρό βάρος αν είναι από κατάψυξη)
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 200 ml ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 400 γραμμάρια φρέσκια ντομάτα ή ντοματάκια κονκασέ
- 1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
- 50 ml (1 γεμάτο σφηνάκι) κονιάκ
- 7 κόκκους μπαχάρι
- 1 τσιμπιά κανέλα
- 350 γραμμάρια μακαρονάκι κοφτό
- Ζουμί από το χταπόδι που θα βράσουμε κι επιπλέον νερό (συνολική ποσότητα υγρού περίπου 800 ml)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Μέθοδος
Πλένουμε το χταπόδι.
Το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε μια κατσαρόλα με 100 ml νερό και ρίχνουμε τα 2 δαφνόφυλλα. Το βράζουμε σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά. Θα δούμε ότι θα βγάλει και δικά του υγρά και θα βράσει μέσα σε αυτά αργά. Δεν θα βράσει πολύ να μαλακώσει απόλυτα, αλλά θα συρρικνωθεί επαρκώς.
Μόλις το βράσουμε, το βγάζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορέσουμε να το τεμαχίσουμε. Κρατάμε στην άκρη και τα 2 δαφνόφυλλα, τα οποία θα ξαναχρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια του μαγειρέματος.
Από το βράσιμο του χταποδιού σουρώνουμε και κρατάμε όλο το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα μέσα σε μια κούπα. Εμένα μου περίσσεψαν 200 ml χταποδόζουμου.
Τεμαχίζουμε το χταπόδι σε μικρά κομματάκια μήκους 1,5 – 2 εκατοστών και παράλληλα αφαιρούμε το δόντι που έχει στο κάτω μέρος της κουκούλας του και τα μάτια.
Καλό είναι να κάνουμε αυτή τη διαδικασία με ψαλίδι κουζίνας, εφόσον διαθέτουμε, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να τεμαχιστεί το χταπόδι απ΄ότι με το μαχαίρι!
Κόβουμε και τα πλοκάμια αλλά και την κουκούλα η οποία τρώγεται.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά για 2 περίπου λεπτά ή μέχρι να το δούμε να γυαλίζει. Προσθέτουμε το σκόρδο και το χταπόδι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε για 1 λεπτό περίπου σε δυνατή φωτιά το φαγητό ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη δάφνη που είχαμε κρατήσει, το μπαχάρι, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέτουμε το ζουμί από το χταπόδι (που επαναλαμβάνω ότι το δικό μου ήταν 200 ml) καθώς και άλλα 200 ml νερό. Σύνολο δηλαδή 400 ml υγρό. Βάζουμε σε χαμηλή ένταση την θερμοκρασία της κουζίνας μας και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 30 – 40 λεπτά περίπου. Αν δούμε ότι πίνει το ζουμί του, προσθέτουμε λίγο λίγο κι άλλο.
Μετά τα 30 λεπτά πρέπει να ελέγξουμε το χταπόδι με ένα πιρούνι. Πρέπει να τσιμπιέται και να έχει μαλακώσει. Καλό είναι να το δοκιμάσουμε και φυσικά να λάβουμε υπόψη μας ότι θα βράσει κι άλλο στη συνέχεια μαζί με τα ζυμαρικά. Το χταπόδι στην τελική του μορφή πρέπει να είναι ναι μεν μαλακό αλλά όχι λιωμένο.
Ρίχνουμε το μακαρονάκι και προσθέτουμε 200 περίπου ml βραστό νερό αφού υποτίθεται ότι η κατσαρόλα έχει ακόμα μέσα ζουμιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι το ζυμαρικό να γίνει όπως το επιθυμούμε και το φαγητό να έχει χυλώσει. Σβήνουμε τη φωτιά λίγο πριν απορροφήσει όλα τα υγρά του το μακαρονάκι, γιατί αυτό το φαγητό έχει την τάσει όσο μένει να στεγνώνει. Αρα καλό είναι να είναι λίγο ζουμερό όταν το σβήσουμε γιατί το ζυμαρικό πάντα ρουφάει τα υγρά. Αφήνουμε το φαγητό περίπου 15 λεπτά να ξεκουραστεί και κατόπιν σερβίρουμε.
Π ρ ο σ ο χ ή !
Για αυτό το φαγητό χρειάστηκαν συνολικά 800 ml υγρού (νερό μαζί με ζουμί από το χταπόδι). Αυτό το υγρό είναι καλά να το προσθέτουμε σταδιακά κατά την ώρα που βράζει το φαγητό και όχι όλο μονομιάς από την αρχή, καθώς αν μπει, μετά δεν μπορεί να αφαιρεθεί και έτσι είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουμε με ένα μακαρονάκι το οποίο θα είναι νεροζούμι και δεν θα έχει δεμένη σάλτσα.
Επίσης κουζίνα με κουζίνα διαφέρει, όπως επίσης διαφέρει και η ένταση της φωτιάς, ακόμα και η ένταση της τάσης του ρεύματος από περιοχή σε περιοχή. Γι΄ αυτό οι χρόνοι βρασμού μπορεί να έχουν κάποια απόκλιση και το δικό σας φαγητό να γίνει πιο γρήγορα από ότι το δικό μου, άρα και να χρειαστεί λιγότερο νερό, ή το αντίστροφο. Γι΄ αυτούς τους λόγους, αφ΄ ενός πρέπει να δοκιμάζουμε το χταπόδι κατά το μαγείρεμα και αφετέρου να προσθέτουμε το υγρό σταδιακά! Έτσι θα έχουμε σίγουρα ένα πετυχημένο πιάτο!
Καλή επιτυχία!
*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Αντ' αυτού... χταπόδι
- Χταπόδι ραγού με ζυμαρικά
- Κοφτό μακαρονάκι με αυγά ρέγγας, ρόκα και στάκα
- Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
- Μακαρονάδα νηστίσιμη με «κιμά» χταποδιού
- Μακαρονάκι με χταπόδι: φουλ γλύκα και άρωμα!
- Σουπιές αλλιώς, με ζυμαρικά
- Χταπόδι με πατάτες
- Χταποδάκι στη σχάρα με φάβα, καραμελωμένο κρεμμύδι και καπαρόμηλα