Κρέμα λεμονιού... να την φας στο βαζάκι!
Το καλοκαίρι το έχω συνδέσει σε μεγάλο βαθμό με τα λεμόνια. Ίσως γιατί θεωρώ πως μια σπιτική λεμονάδα είναι το καλύτερο δροσιστικό για την ζέστη ή γιατί όλα τα λεμονάτα γλυκά τα απολαμβάνω περισσότερο το καλοκαίρι. Κοντά στα λεμόνια και τα αγαπημένα μου μυρωδάτα λάιμ. Έχετε δοκιμάσει χυμό λάιμ με καρύδα; Ίσως είναι το καλύτερο ποτό για βράδυ καλοκαιρινό, με ή χωρίς αλκοόλ. Ή, ακόμα, χυμό λάιμ με κεράσια; Έτσι λοιπόν, μια κρέμα λεμονιού, που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα ελαφρύ λεμονάτο και γρήγορο γλυκάκι, ήταν επιβεβλημένη για αυτό το καλοκαίρι.
Να μου πεις, τι να την κάνω την κρέμα λεμονιού; Πέρα από να τη φάτε από το βαζάκι (ουπς, μου ξέφυγε…), την χρησιμοποιείτε σε τάρτα λεμονιού, σε πάβλοβα, σε cheesecake, στην κλασική lemon pie.
Μπορείτε ακόμη να την ανακατέψετε με γιαούρτι και λίγα φρέσκα φρούτα ή γκρανόλα για το πρωινό ή ένα ελαφρύ επιδόρπιο ή να γαρνίρετε τα pancakes. Ή απλά περιμένετε λίγες μέρες για να φτιάξετε ένα γρήγορο και πολύ απολαυστικό λεμονογλυκάκι που σκοπεύω να σας δείξω.
Η συνταγή που σας δίνω είναι του πενταλέπτου και δεν έχει καμία δυσκολία. Πρόσθεσα και μερικές κλωστούλες κρόκου Κοζάνης που μου φάνηκε πολύ ωραία ιδέα. Σας προτείνω να βάλετε κι εσείς, μόνο καλό θα σας κάνει.
Θα σας πρότεινα, επίσης, να φτιάξετε την κρέμα λεμονιού με λάδι καρύδας που δίνει πολύ ωραία υφή. Αν δεν μπορείτε να βρείτε λάδι καρύδας χρησιμοποιήστε βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
Είναι σημαντικό να κρατήσετε την φωτιά μέτρια προς χαμηλή, διαφορετικά θα φτιάξετε μια λεμονάτη ομελέτα. Θέλει μόνο λίγα λεπτά υπομονή μέχρι να πήξει.
Κρέμα λεμονιού
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 8 – 10 λεπτά
Υλικά (για περίπου 500 γρ)
- 4 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 1/3 φλυτζάνι λάδι καρύδας *
- ½ φλυτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές μέλι
- 3-4 κουταλιές ζάχαρη καρύδας**
- 2 λεμόνια, ξύσμα
- 1/8 κουταλιού αλάτι
- 3-4 κλωστούλες κρόκου Κοζάνης (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέστε όλα τα υλικά, και βάλτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύοντας συνεχώς, συνεχίστε να μαγειρεύετε την κρέμα μέχρι να πήξει.
Κατεβάστε την κρέμα από την φωτιά και αφήστε τη να κρυώσει τελείως.
Μεταφέρετε την κρέμα σε αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύστε τη στο ψυγείο.
Σημείιώσεις
*Ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
**Ή καστανή ζάχαρη
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο site της Εύης Σκούρα The Healthy Cook