Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Φτιάχνουμε το φημισμένο μαύρο ριζότο του Βένετο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςμαύρο μελάνι, μελάνι σουπιάς, ριζότο, ριζότο με μελάνι σουπιάς

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Το φημισμένο μαύρο ριζότο, με το μελάνι της σουπιάς, είναι μια παραδοσιακή συνταγή, που προέρχεται από την Τοσκάνη. Ομολογώ ότι είναι λίγο ιδιαίτερο και δεν ενθουσιάζονται όλοι όταν το αντικρύζουν! Το είχα πρωτοδοκιμάσει πρίν πολλά χρόνια στην Βενετία, μάλιστα οι υπόλοιποι της παρέας κάπου το μετάνιωσαν όταν είδαν τα πιάτα να έρχονται, αλλά όταν το δοκίμασαν δικαίωσαν την προτροπή μου να το παραγγείλουν!

Το μελάνι της σουπιάς δεν το πολυσυνηθίζουμε στην ελληνική κουζίνα; τα τελευταία χρόνια άρχισε να εμφανίζεται σε συνταγές, αλλά πιστεύω ότι είναι απλά μια επιρροή από την ιταλική κουζίνα, που σιγά σιγά γίνεται δημοφιλής. Αντιθέτως όμως, οι Ιταλοί το λατρεύουν και το συναντάμε ιδίως στην σιτσιλιάνικη κουζίνα, αλλά και στις παραδοσιακές κουζίνες άλλων περιοχών, ιδίως του Βένετο και της Τοσκάνης.

Εκτός απο το ριζότο, το προσθέτουν στην σάλτσα σε φαγητά με σουπιές, ή το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν φρέσκα ζυμαρικά, απλά ή γεμιστά. Το μελάνι της σουπιάς, στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς μαύρο, αλλά καφέ πολύ σκούρο (όπως λέμε χρωματισμός seppia...). Στην Ιταλία κυκλοφορεί σε βαζάκια σαν σάλτσα, αναμεμειγμένο με άλλα υλικά (κρεμμύδι, ελαιόλαδο, κουκουνάρια, σκόρδο, κρασί, αλάτι), αλλά και σε αποξηραμένη μορφή.

Το ριζότο με μελάνι σουπιάς συνοδεύει υπέροχα δεύτερα πιάτα με ψαρικά. Εμείς το είχαμε σερβίρει μαζί με τις σουπιές με λευκό κρασί και μπαχαρικά. Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε και μία μάλλον μικρή σουπιά, ψιλοκομμένη. Αν δεν βρείτε εσαλότ, χρησιμοποιήστε κίτρινο κρεμμύδι. Στο ριζότο με το μελάνι της σουπιάς δεν βάζουμε σκόρδο. Οσο γιά το ρύζι, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε το carnaroli, όπως και σε όλα τα ριζότι με ψαρικά.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Ριζότο με μελάνι της σουπιάς

Δόση: για 4 άτομα

Βαθμός δυσκολίας: μέτρια δύσκολο

Υλικά:

  • 1 1/2 φλ (300γρ) ρύζι για ριζότο carnaroli,
  • 1 εσαλότ,
  • 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
  • 1 κ.τ.σ. βούτυρο*,
  • 1/2 φλ. κρασί λευκό ξηρό,
  •  2 σάκκους με μελάνι σουπιάς (4 γρ),
  • περίπου 1,5 Lt ζωμό ψαριού ή οστρακόδερμων,
  • μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
  •  αλάτι

Προετοιμασία 

Ανοίξτε τους σάκκους με το μελάνι της σουπιάς και διαλύστε το σε λίγο ζωμό. Ζεστάνετε τον ζωμό. Αν δεν έχετε ζωμό βάλτε σκέτο ζεστό νερό.

Ψιλοκόψτε το εσαλότ.Βάλτε το ελαiόλαδο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το εσαλότ και σωτάρετε το για 1-2 λεπτά (το εσαλότ είναι ευαίσθητο και καίγεται γρήγορα, όπως το σκόρδο).

Προσθέστε το ρύζι και σωτάρετε το μέχρι να γυαλίσει. Σβύστε με το κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε μία κουτάλα ζεστό ζωμό και συνεχίστε το βράσιμο του ριζότο, όπως κάνουμε συνήθως. Μόλις το ρύζι αρχίσει και χυλώνει, προσθέστε και το μελάνι. Μαντεκάρετε με το βούτυρο.

Σερβίρετε το αμέσως, πασπαλισμένο με φρεκοτριμμένο πιπέρι ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tip

*Aν θέλετε να το κάνετε νηστίσιμο αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη.

*Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'