Καλοκαιρινή ρεβιθοσαλάτα, νόστιμη και χορταστική
Οι σαλάτες και, γενικά, τα πιάτα με λαχανικά είναι οι πρώτες μας επιλογές με το που ζεσταίνει ο καιρός. Ευτυχώς, η εποχή αυτή μας χαρίζει άφθονα φρούτα και λαχανικά, για όλα τα γούστα. Όμως, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα πιάτα μας να είναι ισορροπημένα ώστε να τρεφόμαστε σωστά, χωρίς ελλείψεις. Αυτή η σαλάτα με ρεβίθια και καροτάκια γλασέ είναι ένα πλήρες γεύμα. Η λεμονάτη βινεγκρέτ την κάνει δροσερή, ενώ τα, τόσο όσο, γλυκά καρότα baby συμπληρώνουν την γεύση της.
Η ιδέα για την σημερινή συνταγή είναι βασισμένη σε μία πολύ αγαπημένη μου αραβική σαλάτα, την φατούς. Πρόκειται για μία πράσινη σαλάτα (η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με γλυστρίδα, αλλά πολλοί χρησιμοποιούν μαρούλι) και τομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, αγγουράκι, κομμάτια από ψημένη αραβική πίτα και λεμονάτη βινεγκρέτ με σουμάκ. Εγώ της πρόσθεσα και ρεβίθια για την πρωτεΐνη και για όλα τα άλλα καλά που μας προσφέρουν.
Η σαλάτα-βάση που χρησιμοποίησα είναι η ποικιλία μαρουλιών με μαρούλι ρομάνο, γαλλική σαλάτα και ιντίβια. Έψησα αραβικές πίτες ολικής στον φούρνο αφού τις πασπάλισα με ολόφρεσκο ψιλοκομμένο άνηθο και σουμάκ. Έγιναν φανταστικές! Και ολοκλήρωσα αυτό το τόσο απλό μα τόσο νόστιμο μεσημεριανό με καροτάκια μπέιμπι γλασέ στο φούρνο με μέλι, θυμάρι και άνηθο. Όνειρο!
Σαλάτα με ρεβίθια και καροτάκια γλασέ
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
Μερίδες: 3
Υλικά
Για τη σαλάτα
- 1 συσκευασία (200γρ.) έτοιμη σαλάτα μαρούλια
- 7-8 τοματίνια, κομμένα στα δύο ή στα τέσσερα
- ½ πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 1 καθαρισμένο και πλυμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένε σε λεπτές λοξές φέτες
- ¾ φλυτζανιού βρασμένα ρεβίθια
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για τη βινεγκρέτ
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- ½ κουταλάκι κύμινο
- 1 κουταλάκι σούμακ*
- 1 κουταλιά μέλι, σιρόπι σφενδάμου , ή πετιμέζι ροδιού
- αλάτι, πιπέρι
Για τα καροτάκια γλασέ
- 1 συσκευασία (200γρ.) καρότα μίνι
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 γεμάτο κουταλάκι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- ½ κουταλάκι ψιλοκομμένο άνηθο
- ½ κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
Για τις αραβικές πίτες
- 2 αραβικές πίτες ολικής άλεσης
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
- 1 – ½ κουταλάκι σουμάκ
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τα καροτάκια βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ανακατεύοντας καλά. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C για 15 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας τα στο μισό του χρόνου.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τις πίτες αλείφοντας τες με λίγο ελαιόλαδο και τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια όπως έκανα εγώ με σε μέτρια τρίγωνα με ένα μαχαίρι. Τις πασπαλίζουμε με τον άνηθο και το σουμάκ. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 6-7 λεπτά. Αφήνουμε 1-2 λεπτά να κρυώσουν.
Στο μεσοδιάστημα ετοιμάζουμε την σαλάτα ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ.
Φτιάχνουμε την βινεγκρέτ ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ ή σε ένα βάζο με καπάκι. Την δοκιμάζουμε με ένα φύλλο μαρουλιού και φτιάχνουμε την γεύση εάν χρειάζεται.
Αφού ψηθούν οι πίτες σπάμε μερικές σε μικρά κομμάτια και τις προσθέτουμε στην σαλάτα. Κρατάμε τις υπόλοιπες για συνοδευτικό.
Σερβίρουμε περιχύνοντας την σαλάτα με την βινεγκρέτ και συνοδεύουμε με τις αραβικές πίτες και τα καροτάκια γλασέ.
Σημειώσεις
*Το σουμάκ το βρίσκουμε πλέον στα ράφια με τα μπαχαρικά στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
*Η Εύη Σκούρα διατηρεί το δίγλωσσο site The Healthy Cook.