Τα Κρητικά: Γόπες σαβόρι
Η ωραιότερη βόλτα για μένα στο Ηράκλειο είναι να πάρω ένα καφέ στο χέρι και να περπατήσω στο λιμάνι, μέχρι μέσα το Κούλε. Το παλιό κάστρο, η αλμύρα της θάλασσας, ο ζεστός πρωινός ήλιος, ο ήχος από τους γλάρους ηρεμούν τη ψυχή και το μυαλό μου.
Στην έξοδο του Κούλε* είναι στημένοι οι πάγκοι των ψαράδων, εκεί θα κάνω πάντα μια στάση για να πιάσω κουβέντα μαζί τους και να ψωνίσω φρέσκα ψάρια (αν δεν έχω στο σπίτι από τον πατέρα μου).
-Βρε καλός το Νεχταριό, ήντα θα μαγεροτσικαλιάσεις σήμερο;
- Ο πατέρας σου πάει ακόμη στο ψάρι;
Κάνω πολύ κέφι να κάθομαι μαζί τους, να μου λένε για τις ψαριές τους, για συνταγές, για το πόσο έχει αλλάξει το περιβάλλον και έχει επηρεάσει τα ψάρια και άλλα πολλά. Στη προχθεσινή μου βόλτα ο Κύριος Μανώλης άρχισε να μου φωνάζει από μακριά μόλις με είδε.
-Νεχταριό έλα, σου έχω κάτι γοπάρες που ξέρω ότι τσι αγαπάς να τσι κάμεις τηγανιτές των κοπελιων.
Πράγματι, οι γόπες είναι από τα αγαπημένα μου ψάρια, αν είναι μεγάλες και αυγομένες ειδικά τρελαίνομαι, να τις κάνω στη σχάρα ή τηγανιτές ή με σαβόρι να τις φάμε και την επομένη μέρα.
Όταν ήμουν κοπέλι με έπαιρνε ο πατέρας μου και πηγαίναμε με τη βάρκα να ρίξουμε τα δίχτυα.
-Πάμε να φύγουμε μου φώναζε, μου φαίνετε ότι μπήκε το κοπάδι στους γύρους. Τα αμάνωτα δίχτυα θα πάρουμε Νεκταρία για τις γόπες.
Όση ώρα ρίχναμε τα δίχτυα μου έκανε ιστορίες πως ψάρευαν παλιά τα γρι γρι . Ήταν το μεγάλο καράβι και γύρο από την περιοχή έριχναν 3-4 βάρκες με ψαράδες. Άναβαν λάμπες από γκάζι. Αυτά τα ψάρια πάνε κοπαδιαστά και βρίσκονται στο βυθό, με το φως ανέβαιναν στον αφρό. Όταν τα έβλεπαν οι ψαράδες έδιναν σήμα στο γρι γρι να τα κυκλώσουν με τα δίχτυα και στη συνέχεια έσβηναν τις λάμπες. Τώρα βεβαία οι ψαράδες και οι βάρκες είναι περιττοί γιατί τα βλέπουν με ηλεκτρονικά μέσα. Με μάγευαν όλα αυτά που μου έλεγε ο πατέρας μου και αυτός στα μάτια μου ήταν ο αρχηγός της θάλασσας.
*Κούλες: Το φρούριο που κτίστηκε από τους Ενετούς στο Ηράκλειο
Πάμε όμως να απολαύουμε μια ευωδιαστή και νόστιμη συνταγή για γόπες σαβόρι.
Γόπες σαβόρι
Υλικά
- 1 κιλό γόπες
- 200ml ξίδι κόκκινο
- 1 κουταλιά βαλσαμικό ξίδι
- 3-4 κλωνάρια αρισμαρί (δενδρολίβανο)
- Αλάτι
- Αλεύρι για το πασπάλισμα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις γόπες. Αφήνουμε να σουρώσουν και αλατίζουμε.
Αλευρώνουμε πολύ καλά και από τις δυο πλευρές και χτυπάμε απαλά με τα χεριά μας να φύγει το περιττό αλεύρι.
Τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να ξεροψηθούν οι γόπες και από τις δυο πλευρές και τις βάζουμε σε μια πιατέλα.
Όταν θα έχουμε τηγανίσει όλα τα ψάρια, σουρώνουμε το λάδι και ξανά βάζουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα τα κλωνάρια τον αρισμαρί (αφού πρώτα έχουμε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά) να αρωματίσει το λάδι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ρίχνουμε προσεκτικά το ξίδι και το βαλσάμικο. Ξανά βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι.
Περιχύνουμε τις γόπες με τη καυτή σάλτσα.
Όσο μένει το ψάρι μέσα στη σάλτσα γίνετε πιο νόστιμο και διατηρείτε περισσότερο. Προσωπικά οτιδήποτε φτιάχνω σαβόρι το απολαμβάνω καλύτερα την επόμενη μέρα που έχει ποτίσει από το ξίδι και τον αρισμαρί.
Καλή επιτυχία!
Η Νεκταρία Κοκκινάκη διατηρεί το blog Κρητικές Γεύσεις