Θέλεις ζωμό; Κάντο όπως ο Φεράν Αντριά
Νοέμβριος και με τη θερμοκρασία να θυμίζει επιτέλους την εποχή, ονειρεύομαι ένα μπολ ζεστή σούπα το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα στη σχολή.
Ανοίγω ένα από τ΄ αγαπημένα μου βιβλία μαγειρικής, το «The Family Meal» (Οικογενειακό Γεύμα) του διάσημου ισπανού σεφ Φεράν Αντριά.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να έχει γραφτεί από τον σεφ του «El Bulli», ενός εστιατορίου με 3 αστέρια Michelin, που ήταν διάσημο για τη μοριακή κουζίνα του, αφορά όμως την καθημερινή μαγειρική στο σπίτι.
Πρόκειται για τα δείπνα που έτρωγε το προσωπικό του εστιατορίου κάθε βράδυ. Γιατί Family Meal; Φυσικά γιατί το προσωπικό είναι σαν οικογένεια για μας, εξηγεί ο διάσημος σεφ, επισημαίνοντας ότι εκείνοι δεν τρώνε το ίδιο φαγητό με τους πελάτες, αλλά πιάτα που θα έτρωγε ο καθένας στο σπίτι του!
Με 31 μενού τριών πιάτων, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα βιβλία που δεν προτείνουν απλά συνταγές, αλλά ολοκληρωμένα γεύματα, απλά και οικονομικά, που μπορούν όλοι να τα φτιάξουν μ’ ευκολία!
Εκτός βέβαια από τα λαχταριστά μενού, ο σεφ φρόντισε και για τους εντελώς αρχάριους με ένα κεφάλαιο με τις βασικές συνταγές που πρέπει ο καθένας να γνωρίζει. Και μιας και ήρθε ο καιρός για ζεστές σούπες, τι καλύτερο από τις συνταγές για αρωματικούς, σπιτικούς ζωμούς!
Ζωμός Ψαριού
Υλικά
- 25ml ελαιόλαδο
- 400γρ. καβούρι
- 1,7 κιλά διάφορα ψάρια
- 4 λίτρα νερό
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τα καβούρια για 3-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα ψάρια και το νερό και ανακατεύουμε. Ξαφρίζουμε το ζωμό και αφήνουμε να βράσει για 20’. Σουρώνουμε και περιμένουμε να κρυώσει πριν τον φυλάξουμε.
Ζωμός Κοτόπουλου
- 4 κοτόπουλα (καθαρισμένα από ψαχνό μόνο τα κόκαλα)
- 130γρ. κρεμμύδι
- 80γρ. καρότο
- 40γρ. σέλερι
- 5 λίτρα νερό
Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταίο το νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε καλά. Σιγοβράζουμε για 2 ½ ώρες. Αφαιρούμε τα μεγάλα κομμάτια και σουρώνουμε το ζωμό.
Ζωμός Μοσχαριού
- 130γρ. κρεμμύδια
- 1 κιλό μοσχάρι (προτιμήστε φθηνά κομμάτια)
- 2, 7 κιλά κόκαλα μοσχαριού
- 80γρ. καρότα
- 40γρ. σέλερι
- 5 λίτρα νερό
Όλοι οι ζωμοί διαρκούν μέχρι και 3 μήνες στην κατάψυξη. Αποθηκεύστε τους σε αρκετά μικρά δοχεία, για να βγάζετε κάθε φορά όσο χρειάζεστε.
Ο ζωμός αποτελεί βάση όχι μόνο για σούπες, αλλά και για όλα τα φαγητά που απαιτούν τη χρήση ενός υγρού για το μαγείρεμά τους.