Τα Κρητικά: Πιτάκια τηγανιού με γλυκιά κολοκύθα
Τα κολοκύθια είναι λαχανικά του καλοκαιριού σε πολλές ποικιλίες, από το κοινό μακρόστενο πράσινο κολοκυθάκι που το απολαμβάνεις μικρό αλλά και μεγαλύτερο μέχρι την κολοκύθα ή νεροκολοκύθα με την ογκώδη μορφή της, που φτάνει σε μεγάλο βάρος. Μεγαλώνει αργά και φτάνει στην ωρίμανση της το φθινόπωρο, εποχή που η γεύση της είναι πιο γλυκιά. Έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που την κάνει ελκυστική. Μπορούμε να την απολαύσουμε με αμέτρητους τρόπους σε τσικάλι, τηγάνι, στο φούρνο, μέχρι να φτιάξουμε μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού!
Το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι ότι διατηρείται όλο το χειμώνα μέχρι και την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Στο πατρικό μου υπάρχει ένα σκιερό εξωτερικό μέρος του σπιτιού που ο πατέρας μου διατηρεί για ένα μεγάλο διάστημα αρκετές γλυκοκολοκύθες, αυτές με το έντονο πορτοκαλί χρώμα. Κάποια ποσότητα την προσφέρει σε γείτονες και φίλους. Υπάρχει όμως αρκετή και στα δέματα που μου στέλνει κατά καιρούς, στα οποία μου βάζει και κάποια μεγάλα κομμάτια.
Εμείς στην Κρήτη μάθαμε να την λατρεύουμε από γενιά σε γενιά και μάθαμε πολλά μυστικά για να την απολαμβάνουμε. Τόσο πολύ που ένα ωραίο νησάκι στο κόλπο του Μεραμπέλλου απέναντι από το θέρετρο της Ελούντας, το βαφτίσανε κολοκύθα! Χιλιάδες τουρίστες το επισκέπτονται την καλοκαιρινή περίοδο μιας και αποτελεί ιδανικό μέρος για περίπατο στα μονοπάτια του, ανάμεσα στους αγρούς και τα ερειπωμένα οικήματα άλλων εποχών. Εκεί κάνουν το μπάνιο τους στις μικρές παραλίες και επισκέπτονται τον μικρό ναό του Αγίου Λουκά και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Φωκά.
Ο μεγάλος λυράρης, βιολάτορας και μαντιναδολόγος της Σητείας, ο Γιάννης Δερμιτζογιάννης, έλεγε σε μια μαντινάδα του:
Κεφάλι που δεν πόνεσε, δεν έχει νοιώσει λύπη
καμιά δεν έχει διαφορά, από το κολοκύθι.
Σήμερα θα φτιάξω πιτάκια τηγανιού με χειροποίητο φύλλο και γέμιση γλυκιά κολοκύθα σοταρισμένη με κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και κύμινο.
Τηγανητά πιτάκια με γέμιση κολοκύθας
Υλικά
Για τη γέμιση
- 1κ. γλυκιά κολοκύθα (καθαρισμένη)
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 50ml ελαιόλαδο
- ½ κουταλάκι κύμινο
- Αλάτι πιπέρι
Για τη ζύμη
- 400-500γρ αλεύρι ΓΟΧ
- 200ml νερό
- 50ml ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ρακί
- Το χυμό μισού λεμονιού
- Μισό κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
Αρχικά κόβουμε τη κολοκύθα στις δυο άκρες, κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες με ένα κουτάλι. Κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια ή την ξύνουμε στο χοντρό τρίφτη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε τη γλυκιά κολοκύθα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν η κολοκύθα μας θα είναι ψημένη και θα έχει λιώσει ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας, αλάτι, πιπέρι, κύμινο. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά, το αλάτι, προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σιγά σιγά και ζυμώνουμε ώστε να πετύχουμε μια μέτρια ζύμη(ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και σκληρή). Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια, τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένα με μεμβράνη να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μισή ώρα.
Αφού ξεκουραστεί η ζύμη παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια μας και ανοίγουμε λεπτό φύλλο περίπου 3 χιλιοστά. Αν σας φαίνεται δύσκολο το άνοιγμα του φύλλου με ξυλίκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή για άνοιγμα φύλλου.
Χρησιμοποιούμε ένα κουπ ή ένα πιατάκι και κόβουμε φυλλαράκια, βάζουμε μισή κουταλιά γέμιση και κλείνουμε σαν μισοφέγγαρο, πιέζουμε με ένα πιρούνι γύρο γύρο για να κλείσουν καλά και να φαίνετε πιο όμορφο. Μπορούμε να δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε.
Σε δυνατή φωτιά τηγανίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο( το λάδι να έχει κάψει) τα πιττάκια μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα και απ τις δυο πλευρές.
Τοποθετούμε τα πιττάκια σε απορροφητικό χαρτί.
Καλή επιτυχία!
Η Νεκταρία Κοκκινάκη διατηρεί το blog Κρητικές Γεύσεις