Γλυκό ψωμί με σταφίδες και καρύδια χωρίς ζύμωμα
Έχω αρχίσει να σκέφτομαι πως τελικά έπρεπε να γίνω …αρτοποιός. Τέτοια είναι η αγάπη μου για το ψωμί και για τις ζύμες και παίρνω μεγάλη χαρά κάθε φορά που δοκιμάζω ένα καινούριο ψωμί και αυτό πετυχαίνει.
Τελευταία, λοιπόν, ασχολούμαι με το ψωμί όλο και πιο συχνά. Με μαγεύει. Το σημερινό είναι ένα γλυκό ψωμί με καρύδια και σταφίδες, το οποίο δεν χρειάζεται ζύμωμα. Μόνο μια μικρή προετοιμασία την προηγούμενη και την ίδια μέρα και μετά ψήσιμο στην γάστρα. Έχει μια εκπληκτική κόρα και υπέροχη γεύση, είναι ιδανικό για το πρωινό, αλλά και για σνακ.
Μην σας τρομάξει η μακροσκελής περιγραφή της διαδικασίας. Τα γράφω αναλυτικά ώστε να σας γίνουν όλα κατανοητά. Έχετε, όμως, πάντα στο μυαλό σας πως ό,τι δούλεψε σε μένα μπορεί να μην δουλέψει σε εσάς ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Το αλεύρι, η μαγιά, η θερμοκρασία περιβάλλοντος παίζουν σημαντικό ρόλο στην παρασκευή ψωμιού. Θα πρέπει να γνωρίσετε την ζύμη σας και να την μελετήσετε. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε, ακόμα κι αν αυτό φέρει αποτυχία στην αρχή. Αργά ή γρήγορα θα καταφέρετε να φτιάξετε το ιδανικό ψωμί για εσάς.
Η γάστρα που χρησιμοποίησα είναι μαντεμένια, μπορείτε, όμως, να χρησιμοποιήσετε και άλλου είδους γάστρα, αλλά τότε πιθανότατα θα διαφέρει ο χρόνος ψησίματος.
Ψωμί με Καρύδια και Σταφίδες, χωρίς ζύμωμα
Χρόνος προετοιμασίας: 14-18 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Μερίδες: 1 καρβέλι ψωμί, 16 μερίδες
Υλικά
- 220γρ. αλεύρι ντίνκελ 1050 + 1 κουταλάκι
- 130γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- ¾ κουταλάκι ξηρή μαγιά
- 375ml χλιαρό νερό + 1 κουταλάκι
- 60γρ. κορινθιακές σταφίδες
- 70γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 1 κουταλιά μέλι, ή, σιρόπι σφενδάμου
- ¾ κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλάκι αλάτι
- καλαμποκάλευρο, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα αλεύρια, την μαγιά, το μέλι και τα 375ml νερό. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε 30 λεπτά περίπου.
Αναμειγνύουμε τα καρύδια και τις σταφίδες σε ένα άλλο μπoλ και τα πασπαλίζουμε με το 1 κουταλάκι αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
Κατόπιν, προσθέτουμε στην ζύμη το αλάτι και 1 κουταλάκι χλιαρό νερό για να το βοηθήσουμε να διαλυθεί. Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε με την κουτάλα ώστε να ενσωματωθούν.
Σκεπάζουμε με την πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει. Το ζυμάρι θα είναι έτοιμο για το επόμενο βήμα όταν έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε όγκο και έχει μικρές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια. Αυτό μπορεί να πάρει από λίγες ώρες μέχρι 12-18 ώρες. Ο χρόνος που θα χρειαστεί εξαρτάται από την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τους θερινούς μήνες το ψωμί θα φουσκώσει πολύ γρήγορα, ενώ τους χειμερινούς το αντίθετο. Προτείνω να προετοιμάσετε το ψωμί το απόγευμα και να το αφήσετε να φουσκώσει όλη νύχτα. Τους θερινούς μήνες θα χρειαστεί να το αφήσετε στο ψυγείο για να αποφύγετε το υπερβολικό φούσκωμα.
Όταν το πρώτο φούσκωμα έχει ολοκληρωθεί, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο και μία «χούφτα» ή με τα χέρια μας μεταφέρουμε το ζυμάρι πάνω στον αλευρωμένο πάγκο. Αλευρώνουμε και τα χέρια μας και δίνουμε σχήμα καρβελιού στο ψωμί, σηκώνοντας τις άκρες του ζυμαριού και διπλώνοντας τες προς το κέντρο του. Το αναποδογυρίζουμε. Αφού έχει σχηματιστεί το ψωμί, μεταφέρουμε το καρβέλι σε κομμάτι του πάγκου που δεν έχουμε αλευρώσει και εκεί του δίνουμε το τελικό του σχήμα. Με τα χέρια μας στα πλαϊνά της ζύμης το περιστρέφουμε με κυκλικές κινήσεις.
Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπoλ αντικολλητικό χαρτί και το πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με καλαμποκάλευρο. Μεταφέρουμε το καρβέλι στο μπoλ, το πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες. Θα είναι έτοιμο όταν θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο και εάν το πιέσεις με το δάχτυλο μένει το βαθούλωμα. Εάν το βαθούλωμα δεν μείνει αφήστε το να φουσκώσει λίγα λεπτά ακόμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ο C και τοποθετούμε μέσα την γάστρα μας στην τρίτη σχάρα.
Αφού το ψωμί φουσκώσει, το σηκώνουμε με προσοχή μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και το μεταφέρουμε στην γάστρα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το καρβέλι μας στο κέντρο. Κόβουμε με ένα ψαλίδι όσο χαρτί περισσεύει και σκεπάζουμε την γάστρα. Την ξαναβάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε το ψωμί για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα βαθύ χρώμα. Τα τελευταία 10 λεπτά ανοίγουμε λιγάκι την πόρτα του φούρνου.
Αφού ψηθεί, βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και με προσοχή, χρησιμοποιώντας πάλι το αντικολλητικό χαρτί, βγάζουμε το ψωμί. Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα πριν το κόψουμε. Εάν το κάψουμε πριν κρυώσει θα μοιάζει μισοψημένο.
Καλή επιτυχία!
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Ψωμί χωρίς ζύμωμα; Είναι γεγονός!
- Ζυμώνω το ψωμί του σπιτιού μου
- Ασπρο-μαύρο, ψωμί για αρχάριους με μπύρα
- Το παιδικό μου σταφιδόψωμο
- Κριθαρένιο ψωμί με σπόρους δίχως ζύμωμα
- Ψωμί, λάδι, αλάτι και μυρωδικά
- Ψωμί του τοστ από σπίτι
- Υγιεινό κέικ με χουρμάδες και καρύδια
- Τα Κρητικά: Ετάραξες τον κουνενό;
- Σπιτικό ψωμί με κουρκουμά, δενδρολίβανο και καρύδια