Η κρεμμυδόσουπα της θαλπωρής
Υπάρχει μία διάσημη σούπα, που «εφευρέθηκε» κατά λάθος, όταν ο Λουδοβίκος ΙΕ΄ γυρίζοντας με την παρέα του από το κυνήγι στο κατάλυμμά του, βρήκε μόνο βούτυρο, κρεμμύδια και σαμπάνια. Τα έριξαν όλα στην κατσαρόλα και το αποτέλεσμα ήταν μια υπέροχη κρεμμυδόσουπα.
Οι Βερσαλίες λάτρεψαν τη νέα σούπα και σύντομα ανακάλυψαν ότι εκτός από νόστιμη, είχε και την ιδιότητα να καλύπτει την έντονη μυρωδιά της βαριάς οινοποσίας. Έτσι πήρε το παρατσούκλι «σούπα των μπεκρήδων» και μέχρι σήμερα σε πολλά σπίτια στη Γαλλία θεωρείται η ιδανική τροφή για μετά από μεθύσι.
Η κλασική γαλλική συνταγή είναι δοκιμασμένη και γνωστή, αλλά εγώ θα ήθελα να προτείνω μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή της με κρασί Μαδέρα αντί για λευκό κρασί, που προσθέτει μια πλούσια γλυκιά γεύση στο ζωμό και τα σιγομαγειρεμένα κρεμμύδια.
Αν θέλετε, λοιπόν, να μοσχομυρίσει το σπίτι σας –και πράγματι θα μοσχομυρίσει, σε αντίθεση με τη φήμη που έχει το κρεμμύδι στη μαγειρική– δοκιμάστε την κρεμμυδόσουπα που σας προτείνω. Συνταγή απλή, που χρειάζεται μόνο εξαιρετικής ποιότητας υλικά και υπομονή, καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος για να σιγομαγειρευτεί και να βγάλει το άρωμα, τη γεύση και την υφή που θέλουμε.
Κρεμμυδόσουπα
Υλικά
- ¼ φλ βούτυρο
- 6 φλ κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- ¼ φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 7 φλ ζωμό βοδινό
- ½ φλυτζάνι γλυκό κρασί Μαδέρα ή σέρρυ
- Αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 16 χοντρές φέτες μπαγκέτας
- ¼ φλ μαγιονέζα
- 2 κουταλιές μουστάρδα Dijon
- 2 φλ. χοντροκομμένο έμμενταλ, γραβιέρα ή άλλο τυρί που λιώνει εύκολα
- Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα (σε μέτρια θερμοκρασία). Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ανακατεύουμε κατά διαστήματα και μαγειρεύουμε για 15 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε στη φωτιά για 30-40 λεπτά ή μέχρι να πάρουν τα κρεμμύδια ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και τον ζωμό και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 30 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
Εν τω μεταξύ ψήνουμε το ψωμί στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Ανακατεύουμε σ’ ένα μπωλ τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα και προσθέτουμε το τυρί. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στις φέτες ψωμιού. Βάζουμε τη σούπα σε πυρίμαχα μπωλ, προσθέτουμε 2 φέτες ψωμιού σε κάθε μπωλ και τρίβουμε από πάνω λίγη παρμεζάνα. Βάζουμε τα μπωλ στο φούρνο για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει και να πάρει χρώμα το τυρί.
* Η Μαρίλη Κουβαρά διατηρεί την ιστοσελίδα Marili's Table