Γιορτινό τραπέζι: Κρέπες με σουφλέ τυριών
Μιας και το μενού είναι εορταστικό, το ρίχνουμε λίγο έξω: κρέπες με σουφλέ τυριών και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι ένα πολύ εντυπωσιακό πιάτο! Όμως, πιστέψτε με, η γεύση αυτού του πιάτου είναι τόσο απολαυστική, όσο και η εμφάνισή του!
Τις κρέπες μπορείτε να τις φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και να τις φυλάξετε στο ψυγείο σκεπασμένες και με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα. Το ίδιο και με την σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης. Φτιάξτε την από την προηγούμενη και φυλάξτε τη στο ψυγείο μέσα σε αεροστεγές δοχείο. Την ημέρα που θα σερβίρετε θα έχετε να φτιάξετε το μείγμα για το σουφλέ και να τα ψήσετε τελευταία στιγμή, γιατί το πιάτο σερβίρετε φρέσκο και ζεστό.
Κρέπες με Σουφλέ Τυριών
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά
Για τις κρέπες:
- 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 185 ml γάλα
- 1 γεμάτη κουταλιά σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Για την σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης
- 400 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 185 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι
Για το σουφλέ τυριών
- 30 γρ. βούτυρο
- 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml γάλα
- 4 αυγά, χωρισμένα
- 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Κρέπες: Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάντε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Προσθέστε σταδιακά τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο και το γάλα, ανακατεύοντας συγχρόνως με ένα σύρμα. Προσθέστε το σχοινόπρασο, ανακατέψτε, σκεπάστε το μπολ και αφήστε την ζύμη να σταθεί για 30 λεπτά περίπου.
Προθερμάνετε την κρεπιέρα σας ή ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 18 εκ. σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίξτε περίπου 2 κουταλιές μείγματος στο τηγάνι κάθε φορά, κουνώντας το ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα η ζύμη. Μόλις η κρέπα πάρει χρώμα από την μία μεριά, γυρίστε την από την άλλη. Μεταφέρετε την κρέπα σε ένα σκεύος για να κρυώσει. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για όλες τις κρέπες.
Σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης: Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε τις στη μέση, εγκάρσια. Ζεστάνετε το γκριλ, ή το φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία και τοποθετείστε τις πιπεριές σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, με τη φλούδα τους από πάνω. Ψήστε μέχρι να κάνουν μαύρες κηλίδες και φουσκάλες.
Βγάλτε τις από τον φούρνο και κλείστε τις, για 10 λεπτά περίπου, σε μια χάρτινη σακούλα (αυτές των οπωροπωλείων). Ξεφλουδίστε τις και πετάξτε τις φλούδες.
Κόψτε τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια και βάλτε τις στο μούλτι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Πολτοποιήστε.
Σουφλέ τυριών: Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας για περίπου 1 λεπτό μέχρι το μείγμα να πήξει και να κάνει φουσκάλες. Ρίξτε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να βράσει και να πήξει.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπωλ, προσθέστε τους κρόκους των αυγών, τα τυριά και το πιπέρι καγιέν και ανακατέψτε. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσεκτικά, προσθέστε τη μαρέγκα στο μείγμα των τυριών και ανακατέψτε με απαλές κινήσεις.
Ψήσιμο και σερβίρισμα: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170ο C. Βουτυρώστε 6 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια για σουφλέ. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί.
Προσεκτικά, βάλτε από μια κρέπα σε κάθε φορμάκι, ώστε να το καλύπτει όλο, δημιουργώντας μια «φωλιά».*
Μοιράστε το μείγμα του σουφλέ τυριών σε όλα τα φορμάκια και ψήστε τα για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνετε τη σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης.
Απλώνετε περίπου 2 κουταλιές σάλτσα σε κάθε πιάτο.
Πολύ προσεκτικά, βγάλτε τα σουφλέ από τα φορμάκια και τοποθετείστε το κάθε ένα σε κάθε πιάτο, πάνω στην σάλτσα.
Σερβίρετε αμέσως.
Σημειώσεις
*Αν οι κρέπες σας εξέχουν πολύ από τα φορμάκια, πιάστε το μέρος που εξέχει με 1-2 οδοντογλυφίδες, ώστε να σταθούν όρθιες κατά το ψήσιμο και να μην πέσουν. Φροντίστε, βέβαια, να αφαιρέσετε τις οδοντογλυφίδες πριν σερβίρετε.
Για το συγκεκριμένο τραπέζι, τα τραπεζομάντηλα μέσης, τα πιάτα, η βάση σερβιρίσματος με καπάκι και τα κασπό από το ΙΚΕΑ, ολοκλήρωσαν την λιτή, αλλά όμορφη διακόσμηση του τραπεζιού και συνετέλεσαν στην ζεστή ατμόσφαιρα που επιθυμούσα.
* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook