Γλυκόξινα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα
Σε μια επίσκεψη μου στην Κωνσταντινούπολη είχα πάει να γευματίσω σε ένα εστιατόριο που σέρβιρε πιάτα από την Οθωμανική παράδοση. Ένα από αυτά που γεύτηκα ήταν ντολμαδάκια με άγριο βύσσινο.
Η ανάμνηση αυτού του πιάτου με οδήγησε στο σημερινό: γλυκόξινα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.
Το ξινό έρχεται από ξινολάχανο που ετοιμάζω στο σπίτι. Το γλυκό από κορινθιακή σταφίδα και καρότο. Η γέμιση συμπληρώνεται με φρέσκο ψιλοκομμένο λάχανο, ξερά κρεμμύδια, άνηθο, μαϊντανό και ρύζι Καρολίνα.
Η παρασκευή είναι γρήγορη και εύκολη. Τσιγαρίζω τα κρεμμύδια, προσθέτω το ρύζι και μετά το ξινολάχανο, και τα αφήνω λίγο μαζί να φύγουν τα πολλά υγρά.
Προσθέτω το φρέσκο λάχανο, τριμμένο καρότο και τις σταφίδες, μαζί με τα πράσινα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Φέρνω το μίγμα μια δυο βόλτες και σβήνω τη φωτιά. Μεταφέρω το μίγμα σε ένα σκεύος για να κρυώσει.
Τυλίγω τα ντολμαδάκια και ψήνω σε χαμηλή φωτιά για 30 περίπου λεπτά. Αφήνω να ηρεμήσουν για 10 λεπτά και σερβίρω με γιαούρτι και πράσινα μυρωδικά. Το χαρμάνι των γεύσεων πάει πολύ με ούζο.
Στην περίπτωση αυτή γεύτηκα το εξαιρετικό ούζο Πιλαβά από την Πάτρα.
Καλή όρεξη!
* Έγραψεν ο Ορχάν Γιλντίζ, Τούρκος φυσιοδίφης στην Ναύπακτο την 27 Ιανουαρίου 1956.
Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog Athinaeos