Το κρύο απαιτεί μαύρη φασολάδα
Αρχίζουμε και επαναλαμβανόμαστε ακόμα δεν ξεκινήσαμε... Η Αναστασία ήδη έγραψε γι' αυτήν αλλά ετούτη είναι άλλη συνταγή και μου δίνει την ευκαιρία να σας πω για ένα καταπληκτικό ισπανικό φασόλι.
Το κρύο έξω απαιτεί μαύρη φασολάδα, πώς να το κάνουμε; Το μπόνους είναι ότι ενδίδοντας στην ανάγκη να την μαγειρέψω νομίζω βρήκα μια καλή απάντηση για ένα ερώτημα που απασχολεί μερικούς από εμάς (συγκεκριμένα την Αναστασία και τη Θάλεια) και είναι: Πώς θα πούμε ελληνικά το comfort food. Μέχρι τώρα έτεινα προς την πρόταση της Αναστασίας, «της παρηγοριάς», παρά τους συνειρμούς κονιάκ εντευκτηρίου νεκροταφείου. Όμως νομίζω το «φαΐ της θαλπωρής» είναι καλύτερο. Τι νομίζετε;
Στην Ελλάδα την φτιάχνω με τους καταπληκτικούς «έγχρωμους» γίγαντες Δυτικής Μακεδονίας που έχει το ΑΒ. Εδώ, στη Μαδρίτη, χρησιμοποιώ τον πρίγκιπα των ισπανικών φασολιών (για τον βασιλέα θα σας πω άλλη φορά, όταν φτιάξω Fabada Asturiana), το Alubia de Tolosa, που υπάρχει σε δύο αποχρώσεις, κατάμαυρο και μωβ-βυσσινί. Είναι ακριβό φασόλι (12 ευρώ το κιλό), νοστιμότατο και με πολύ κρεμώδη υφή από την περιοχή της Τολόσα στη Χώρα των Βάσκων.
Εκεί τα μαγειρεύουν γιαχνί, προσθέτοντας στα μισά της ώρας λουκάνικα τύπου chorizo, και στα τελευταία πέντε λεπτά σκόρδο και πιπεριά, ψιλοκομμένα και τσιγαρισμένα.
Υλικά
- ½ κιλό φασόλια μαύρα μουλιασμένα αποβραδίς
- 4 μεγαλούτσικα κρεμμύδια κομμένα φέτες (φαίνονται πολλά αλλά τόσα πρέπει)
- 2 καρότα κομμένα φέτες
- 3 κοτσάνια σέλερι (το άσπρο μέρος) κομμένα φέτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
- αλατοπίπερο
Προαιρετικό: αντί αλάτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2-3 κύβους (του ψυγείου)
Οδηγίες
Ξεβγάζουμε τα φασόλια καλά και τα βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά με νερό που τα καλύπτει 3-4 πόντους. Στο μούλτι αλέθουμε ψιλά τα κρεμμύδια, καρότα και σέλερι.
Όταν έχουν μαλακώσει τα φασόλια (μια ώρα περίπου αλλά εξαρτάται απ' το είδος), προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα, ανακατεύουμε καλά, φέρνουμε σε βράση και βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και αλέθουμε με το μπλέντερ ραβδί προσθέτοντας λίγο νερό αν είναι πολύ πηχτή. Την σερβίρουμε με καλό ξίδι, όπως τη φακή, και κρουτόν σκόρδου τηγανισμένα σε φρέσκο λάδι.