Τα Κρητικά: Συκωταριά αβγολέμονο
Τα εντόσθια είναι ο αγαπημένος μεζές όλων των Κρητικών και για το λόγο αυτό έχουμε βρει πολλούς τρόπους να τα μαγειρεύουμε.
Σε εποχές μάλιστα που το κάθε νοικοκυριό έκτρεφε τα δικά του ζώα και από αυτά κάλυπτε τις διατροφικές του ανάγκες, και το τελευταίο κομμάτι κρέατος από τα σφάγια είχε την δική του θέση στο πιάτο.
Συνταγές έχουμε πολλές, διαφορετικές, με φαντασία και ευρηματικότητα: κοιλιές με κολοκυθάκια για το καλοκαίρι, συκώτι σαβόρε, γαρδουμάκια με μάραθα, συκωταριά με ξινόχοντρο, συκώτι αυγολέμονο.
Σήμερα ας φτιάξουμε λοιπόν συκωταριά αβγολέμονο
Υλικά
- 1κιλό συκωταριά (μοσχαρίσια ή αρνίσια)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 100ml ελαιόλαδο
- 1κ. χορταρικά (μαρούλια, σέσκουλα, λάπαθα, σπανάκι)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 μάτσο άνηθο
- Αλάτι πιπέρι
- 1 αυγό
- 2 λεμόνια, χυμός
Εκτέλεση
Κόβουμε τη συκωταριά σε μέτρια κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια το συκώτι. Τσιγαρίζουμε για λίγο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε 2 κούπες περίπου νερό και αλατίζουμε. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου ένα τέταρτο.
Πλένουμε τα χορταρικά μας και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα αλλά 20 λεπτά.
Αποσύρουμε το φαγητό μας από τη φωτιά και φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε το αυγό πολύ καλά και ρίχνουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε καυτό ζωμό από το φαγητό και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινούμε τη κατσαρόλα κυκλικά. Ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!
Η Νεκταρία Κοκκινάκη διατηρεί το blog Κρητικές Γεύσεις