Πατέ καπνιστής πέστροφας
Είναι ένα καταπληκτικό πατέ. Κάποτε, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, που είχαμε περισσότερο χρόνο για πάρτι, γιορτές, σπιτικά brunch τα μεσημέρια της Κυριακής και άλλες συγκεντρώσεις, το έφτιαχνα πολύ τακτικά, αλλά μετά για πολύ καιρό ξεχάστηκε.
Πρόσφατα βρήκα στο ψυγείο μου ξεχασμένη μια (υπέροχη) καπνιστή πέστροφα από το Fresko, το εκτροφείο πέστροφας που ξαναζωντάνεψε τα τελευταία χρόνια στο χωριό μου. Σκάλισα λοιπόν τα κιτάπια μου και βρήκα τη συνταγή, που τη λες και vintage μετά από τόσα χρόνια.
Αυτό το πατέ μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καπνιστό ψάρι, η καπνιστή πέστροφα, όμως, όπως και ο καπνιστός σολομός, κάνουν τη γεύση του πιο «ευγενική». Το έχω φτιάξει ακόμη και με περισσεύματα φρέσκου σολομού, ψημένου ή μαγειρεμένου στον ατμό και είναι εξίσου νόστιμο.
Είναι ό,τι πρέπει για τον γιορτινό μπουφέ αλλά ακόμη και για άλειμμα σε σάντουιτς. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Πατέ καπνιστής πέστροφας
Υλικά
- 150 γρ φιλέτο καπνιστής πέστροφας
- 150 γρ τυρί κρέμα
- 100 γρ κρέμα γάλακτος
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το άσπρο μέρος τους
- 1 κ.τ.σ φρέσκο χυμό λεμονιού
- 1 κ.τ.γλ Worcestershire sauce (γούστερ σως), προαιρετικά
- 2-3 κ.τ.σ φρέσκο τριμμένο χρένο (horseradish) ή έτοιμη σάλτσα χορσράντις
Εκτέλεση
Αφαιρούμε από το φιλέτο της πέστροφας πιθανά κοκαλάκια, ρίχνουμε τα δύο τρίτα της ποσότητας στο μπλέντερ ή στο μούλτι μαζί με το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το χρένο (καυτερό ραπάνι) και τα χτυπάμε καλά να πολτοποιηθούν και να ομογενοποιηθούν.
Κόβουμε το υπόλοιπο ψάρι να γίνει κομματάκια, το προσθέτουμε στην κρέμα, μαζί με το χυμό λεμονιού, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γούστερ σως αν θέλουμε, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Τρώγεται ιδανικά αλειμμένο σε ψημένες φετούλες μπαγκέτας ή παξιμαδάκια. Συνοδέψτε το επίσης με ωμά λαχανικά (κολοκυθάκια, πολύχρωμες πιπεριές, αγγουράκι, σέλερι κλπ) κομμένα σε μπαστουνάκια
Τιπ
Αντί για γούστερ σως μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ουίσκι ή άλλο αλκοόλ