Οι κολοκυθοκεφτέδες θέλουν... την κρύα μπίρα τους
Το κόστος των κολοκυθιών ανέκαθεν ήταν μικρό, η γεύση τους ουδέτερη και η θρεπτική τους αξία ασήμαντη. Γι΄ αυτό όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι ανούσιο και ασήμαντο το παρομοιάζουμε με τα «παρεξηγημένα» κολοκύθια.
Ωστόσο αυτό το αδιάφορο λαχανικό έχει προσφέρει στην ελληνική γαστρονομία ορισμένα εδέσματα μοναδικής γεύσης όπως είναι τα γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά αυγολέμονο, οι κολοκυθοκορφάδες, οι κολοκυθοκεφτέδες και φυσικά το απαράμιλλο τηγανιτό κολοκυθάκι που μετατρέπεται σε γλύκισμα όταν τηγανίζεται!
Σήμερα θα φτιάξω κολοκυθοκεφτέδες. Μιας και μου περίσσεψαν μερικά τρυφερά κολοκυθάκια είπα να κάνω αυτή την λιχουδιά που συνήθως παραγγέλνω στις ταβέρνες με την πρώτη ευκαιρία. Κι έκανα το σωστό.
Απολαύσαμε τους κολοκυθοκεφτέδες σαν κυρίως γεύμα με μια σαλάτα μόνο και παγωμένη μπύρα. Ήταν από τα ωραιότερα φαγητά του κόσμου!; Τι μπορούν να κάνουν μερικά απλά υλικά όταν συνδυάζονται; Θαύματα. Ετσι δεν είναι;
Κολοκυθοκεφτέδες
Δόση: Για περίπου 12 μεγάλοι κεφτέδες.
Υλικά
- 500 γρ κολοκυθάκια πράσινα τριμμένα
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 120 γρ τυρί φέτα, τριμμένο
- 1 αυγό
- 1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μέθοδος
Ζυγίζουμε τα κολοκύθια να είναι λίγο περισσότερο από μισό κιλό έτσι ώστε όταν θα κόψουμε τις άκρες τους να μείνει καθαρό βάρος 500 γρ. Τα πλένουμε και τα τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και τα αλατίζουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και τα αφήνουμε εκεί για μισή ώρα περίπου. Θα δούμε ότι μετά από λίγα λεπτά θα αρχίσουν να ιδρώνουν από το αλάτι που έχει πέσει πάνω τους.
Όταν περάσει μισή ώρα θα στύψουμε πολύ καλά τα κολοκύθια με τα χέρια μας μέσα στο σουρωτήρι ώστε να αποβάλλουν όλο το νερό τους, το οποίο είναι αρκετό. Μόλις κάνουμε αυτή τη διαδικασία όσο πιο καλά μπορούμε, βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το αυγό, το δυόσμο, την φέτα καθώς επίσης και αλάτι και πιπέρι). Θέλει προσοχή στο αλάτι το μίγμα καθώς τα κολοκύθια και τα είχαμε προηγουμένως αλατίσει (βέβαια έχασαν πολύ νερό και μαζί του και μέρος από το αλάτι που είχαμε βάλει) αλλά και η φέτα μπορεί να είναι αλμυρή. Γι΄αυτό αλάτι προσθέτουμε κατά βούληση.
Βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί ένα μεγάλο τηγάνι με λάδι, περίπου ένα εκατοστό βάθος. Μόλις το λάδι έχει ζεσταθεί πολύ καλά παίρνουμε μια μεγάλη κουταλιά της σούπας από το μίγμα και την ρίχνουμε μέσα. Κάνουμε το ίδιο για 2-3 ακόμα κουταλιές. Δεν γεμίζουμε το τηγάνι με κεφτέδες γιατί έτσι πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού απότομα και δεν τηγανίζονται σωστά.
Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε δόσεις προσέχοντας να τους γυρίσουμε μόνο μια φορά κατά τη διάρκεια που ψήνονται. Μόλις δηλαδή ροδίσουν καλά από τη μια μεριά, τότε με τη βοήθεια δύο κουταλιών τους γυρίζουμε και από την αλλη. Η θερμοκρασία που πρέπει να έχουμε το μάτι της κουζίνας μας είναι μέτρια προς υψηλή. Όχι στο τέρμα όμως γιατί θα αρπάξουν απ΄έξω και μέσα θα μείνουν άψητοι.
Μόλις είναι έτοιμη η κάθε τηγανιά, βγάζουμε τους κεφτέδες με προσοχή και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει 2-3 φύλλα απορροφητικού χαρτιού ώστε να αφήσουν εκεί το παραπανίσιο τους λάδι.
Σερβίρονται ζεστοί αλλά τρώγονται εξίσου υπέροχα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Ιδανικός συνδυασμός για τους κολοκυθοκεφτέδες είναι το δροσερό τζατζίκι.
Καλή επιτυχία!
Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought