Λεμονάδα με σιρόπι μέντας
Τη λεμονάδα αυτή την έφτιαξα χθες, σε ένα διάλειμμα. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο λεμόνι και η ξινή του γεύση δεν με ενοχλεί καθόλου. Μπορώ να πιώ τον χυμό του έτσι σκέτο. Αλλά με αυτό το σιρόπι ήταν ακόμα καλύτερος! Να σημειώσω πως δεν μιλάμε για κλασσικό σιρόπι ζάχαρης.
Το έφτιαξα με στέβια, αλλά μπορεί, βέβαια, να γίνει και με ζάχαρη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να λιώσει η στέβια/ζάχαρη και να κρυώσει το σιρόπι. Μεγάλη αδυναμία έχω, όμως, επίσης στη μέντα και στον δυόσμο. Είναι πραγματική απόλαυση να πίνεις αυτόν τον μυρωδάτο χυμό στον ολάνθιστο κήπο μου. Είπα λοιπόν να τον ετοιμάσω και για εσάς.
Τα λεμόνια παρόλο που είναι όξινα δημιουργούν αλκαλικές βάσεις στα υγρά του σώματος και βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια σε μολύνσεις από ιούς όπως η γρίπη και το κρύωμα.
Η βιταμίνη C βοηθά, επίσης, στην ουδετεροποίηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για το γήρας και για τις περισσότερες ασθένειες. Επιπλέον, τα λεμόνια έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, καθαρίζουν το έντερο, είναι τονωτικό για το συκώτι, διαλύουν το ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια και υγροποιούν τη χολή.
Λεμονάδα με σιρόπι μέντας
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (+ τον χρόνο που χρειάζεται να κρυώσει το σιρόπι)
Μερίδες: 2
Υλικά
- 5-6 λεμόνια, χυμός
- ¼ – ½ φλ. νερό*
- ¼ – ½ φλ στέβια σε κρυσταλλική μορφή (σε αναλογία 1:1 με ζάχαρη), ή κρυσταλλική ζάχαρη**
- 4 κλωναράκια φρέσκιας μέντας, τα φύλλα
- 4 κλωναράκια φρέσκου δυόσμου, τα φύλλα***
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε σε ένα μπρίκι ή σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την στέβια μέχρι να λιώσει η στέβια.
Χτυπάτε ελαφρά με το γουδοχέρι τα φύλλα των μυρωδικών και τα ρίχνετε στο ζεστό σιρόπι, αφού το βγάλετε από την φωτιά. Σκεπάζετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως και μετά το σουρώνετε.
Σερβίρετε τον χυμό λεμονιού σε ποτήρια, προσθέτετε όσο σιρόπι επιθυμείτε, παγάκια και διακοσμείτε με την κορυφή από ένα κλωναράκι δυόσμο.
Σημειώσεις:
*Η μικρότερη αναλογία που σας δίνω είναι αυστηρά για δύο μερίδες, αλλά αν είστε πολύ γλυκός τύπος μπορεί να μην σας είναι αρκετό. Για εμένα ήταν ότι πρέπει.
**Αν φτιάξετε το σιρόπι με ζάχαρη, μπορείτε να ετοιμάσετε μεγαλύτερη ποσότητα και να το φυλάξετε στο ψυγείο για επόμενη χρήση.
***Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε και τα δύο μυρωδικά, απλά τηρείστε τις αναλογίες
Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook