Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα Κρητικά: Χοχλιοί στιφάδο

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Μαγειρικές ιστορίεςσαλιγκάρια, χοχλιοί, στιφάδο, Κρήτη

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Ίσως η πιο αγαπημένη τροφή για εμάς τους Κρητικούς , είναι ο μεζές που έχει την κρητική σφραγίδα. Και δεν είναι άλλο από τους χοχλιούς. Μαθαίνουμε από παιδιά να τους τρώμε, να τους μαγειρεύουμε, να τους μαζεύουμε.

Φυσικά δεν θα μπορούσε αυτή η θεϊκή τροφή να λείπει σαν θεματολογία  από τη λαϊκή μας έκφραση, τα δίστιχα δεκαπεντασύλλαβα ποιήματα, τις μαντινάδες.

Επιθυμώ πολύ ποθώ, μα με τη θέληση σου / Φως μου, να χοχλιδοσυρθώ επάνω στο κορμί σου.

Με τσοι μπουμπουριστούς χοχλιούς, τ’ αρισμαρί ταιριάζει/και με τη λάβα του έρωτα, τσι κοπελιάς το νάζι.

Σαν δεν σακάσει ο χοχλιός, δεν έχει ξίγκι αμμάτι / Κι α δε ξεκάψει η κοπελιά, είναι φωτιές γεμάτη.

Χοχλιδοβολοσέρματα, δεν θέλω μπλιό μαζί σου / Γιατί είδα αλλουνού χοχλιού σημάδια στο κορμί σου…

Χοχλιοί στιφάδο

Υλικά

  • 1 κιλό χοχλιοί
  • 1 κιλό ξερά κρεμμυδάκια (κατά προτίμηση στιφάδου)
  • 80ml ελαιόλαδο
  • 200ml κόκκινο κρασί
  • 3-4 ώριμες ντομάτες
  • 3-4 φύλλα δάφνης
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε νερό βάζουμε τους χοχλιούς μας και τους αφήνουμε για λίγο να ξυπνήσουν. Ξεχωρίζουμε ποιοι είναι ζωντανοί και τους καθαρίζουμε. Με ένα μαχαίρι ξύνουμε ξερά υπολείμματα που έχουν στο καβούκι τους και αφαιρούμε μια μεμβράνη που συνήθως έχει μπροστά, τους ξεπλένουμε πολύ καλά με ζεστό νερό και τους αφήνουμε για λίγο να σουρώσουν. Αλατίζουμε ενώ ακόμα είναι ζωντανοί , με αυτό τον τρόπο παίρνουν το αλάτι εσωτερικά.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τους χοχλιούς, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κόβουμε σε χοντρές φέτες αν είναι μεγάλα ή αφήνουμε ολόκληρα αν είναι μικρά στιφάδου.  Προσθέτουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες και τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε με καπάκι  και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Κοιτάμε αν χρειαστεί κατά διαστήματα να προσθέσουμε ελάχιστο ζεστό νερό.

Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό μας να μελώσει για δέκα λεπτά πριν σερβίρουμε. Ιδανικά ταιριάζει με πατάτες τηγανιτές.

Καλή επιτυχία!

Η Νεκταρία Κοκκινάκη διατηρεί το blog Κρητικές Γεύσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'