«Χρυσό γάλα», ένα φυσικό τονωτικό με κουρκουμά
Καλή εβδομάδα! Πάει πολύς καιρός που ήθελα να δημοσιεύσω αυτή την συνταγή. Είναι μια πολύτιμη συνταγή για μένα και την έχω μοιραστεί με πολλούς φίλους. Και όταν λέω πολύτιμη, εννοώ πως είναι τόσο αναζωογονητική και θεραπευτική που δεν την αλλάζω με τίποτα.
Πρόκειται για ένα ρόφημα με γάλα της αρεσκείας σας, κουρκουμά, τζίντζερ, πιπέρι, κανέλα, μέλι και καρδάμωμο. Είναι πολύ γνωστό και αποτελεσματικό παυσίπονο και φυσικό γιατροσόφι για την ανακούφιση από το κρύωμα, το μπούκωμα, τον πονεμένο λαιμό και τις φλεγμονές.
Το «Χρυσό Γάλα», το «Golden Milk», όπως είναι γνωστό παγκοσμίως, βασίζεται στην φιλοσοφία της Αγιουρβέδα, η οποία φημίζεται για τον συνδυασμό φυτών και βοτάνων ώστε να απορροφηθούν από τον οργανισμό όλες οι ευεργετικές ουσίες στο μέγιστο βαθμό. Σε πολλές χώρες της Ανατολής, όπως στην Ινδία για παράδειγμα, ένα φρέσκο και καυτό golden milk είναι το πρώτο ρόφημα που θα σερβιριστεί σε κάποιον που διαμαρτύρεται πως «την άρπαξε». Και μπορεί να σκέπτεστε ότι είναι χειμωνιάτικο γιατροσόφι όμως είναι εξίσου αποτελεσματικό και το καλοκαίρι, που τα κρυολογήματα μπορεί να μειώνονται αλλά δεν εξαφανίζονται
Το βασικό συστατικό της συνταγής είναι ο κουρκουμάς, ο οποίος, όπως και το τζίντζερ, είναι ρίζα τροπικού φυτού, και η σάρκα του κάτω από τη φλούδα έχει ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα.
Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τον κουρκουμά έχει αυξηθεί μια και δημοσιεύονται ολοένα και περισσότερες μελέτες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην κινεζική και στην ινδική ιατρική αναγνωρίζεται ως εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες, καθώς και ως θεραπευτικό μέσο για το μετεωρισμό, τον ίκτερο, τις εμμηνορροϊκές δυσκολίες, την αιματουρία, την αιμορραγία και τους κολικούς. Μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί τοπικά σε κατάπλασμα, για την ανακούφιση πόνου ή φλεγμονής. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνει βακτηριακές λοιμώξεις σε τραύματα , ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, εμποδίζοντας την οξείδωση της LDL (“κακής”) χοληστερόλης, και κατ΄ επέκταση αποτρέποντας τον σχηματισμό αθηροσκληρωτικής πλάκας. Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πως ο κουρκουμάς συμβάλει στην αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως αυτός του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και του παχέος εντέρου. Ακόμη, ο κουρκουμάς είναι πλούσιος σε μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6.
Τέλος, ο κουρκουμάς απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα, όταν συνδυάζεται με λάδι ή με άλλες ουσίες, όπως το μαύρο πιπέρι και η πιπερόριζα. Αρκούν 1-2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για να πάρετε τα οφέλη του, χωρίς αρνητικές παρενέργειες.
Αν και το φρέσκο τζίντζερ μπορεί να το βρει κανείς πλέον παντού, ο φρέσκος κουρκουμάς είναι δύσκολο να βρεθεί στην Ελλάδα. Το διαθέτουν κάποια καταστήματα υγιεινής διατροφής ή βιολογικών προϊόντων. Εγώ βρήκα πρόσφατα και σκέφτηκα πως ήρθε η ώρα να φτιάξω πια αυτή την συνταγή. Αν πάντως δεν βρίσκετε φρέσκο κουρκουμά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένο, σε σκόνη. Σας δίνω παρακάτω τις αναλογίες.
Όσο για το γάλα, θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, αλλά και το ζωικό (αγελαδινό, κλπ) κάνει μια χαρά.
Χρυσό γάλα, ρόφημα με κουρκουμά
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Μερίδες: 2
Υλικά
- 2 φλυτζάνια γάλα (κατά προτίμηση αμυγδάλου, καρύδας, ή ζωικό)
- 1 ½ – 2 κουταλάκια τριμμένο φρέσκο κουρκουμά, ή κουρκουμά σε σκόνη
- ½ – 1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- ¼ – ½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι μέλι
- μια πρέζα κανέλα
- 4 λοβούς καρδάμωμου, κοπανισμένους (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ζεσταθεί καλά αλλά όχι να βράσει, ανακατεύοντας.
Σουρώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Επειδή δεν είναι όλα τα υλικά διαλυτά, καλό είναι να ανακατεύετε το ρόφημα που και που, όση ώρα το απολαμβάνετε.
Σημειώσεις
Φροντίστε να φοράτε γάντια. Ο κουρκουμάς βάφει.
Οι ιδέες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξετε κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, μιλήστε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχετε από κάποια σοβαρή πάθηση.
Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook