Τάρτα μήλου της στιγμής
Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέπτεστε ένα γαλλικό γλυκό; Φαντάζομαι ότι και σε μένα: ένα κομψοτέχνημα τόσο περίτεχνο που διστάζεις να το αγγίξεις με το κουτάλι… Αυτό θα ήταν το σινιέ έργο κάποιου σπουδαίου ζαχαροπλάστη, όμως και μια απλή μηλόπιτα της γαλλικής επαρχίας, χωρίς καν φόρμα, δεν υστερεί σε τίποτα όχι μόνο σε γεύση αλλά ούτε και σε χάρη. Εχει τη δική της ομορφιά που κρύβεται κυρίως στην ευκολία παρασκευής της.
Αρκεί να έχεις σφολιάτα στο ψυγείο. Είχα. Οπότε όταν η φίλη μου από απέναντι μού τηλεφώνησε ότι ο (και γκουρμέ και μανιταρόφιλος) ξάδελφος κατέπλευσε με φρέσκα μανιτάρια από τη Μακεδονία και μια λαχταριστή ρομπόλα περασμένη από βαρέλι του φίλου του του Ευρυβιάδη Σκλάβου, από την Κεαλλονιά, δεν έπαθα κρίση πανικού.
Εφτιαξα μια απλή απλούστατη μηλόπιτα, η οποία σας πληροφορώ ταίριαξε τέλεια με μια γουλιά βαρελάτη ρομπόλα (δεν αφήνεις τέτοιο κρασί να πάει χαμένο) και ακόμα καλύτερα με το «Γιατρικό», όπως έχει ονομάσει ο φίλος μας τη σπιτική του γκράπα (γιατρός γαρ ο αδελφός που την επιμελείται από το αμπέλι μέχρι το μπουκάλι).
Επειδή βιαζόμουν, όση ώρα καθάριζα τα μήλα, έβαλα τη σφολιάτα στον φούρνο στην πιο χαμηλή θερμοκρασία και ξεπάγωσε στο πι και φι (καλύτερα όμως είναι να την αφήνετε να ξεπαγώσει με την ησυχία της, θέλει περίπου δυο ωρίτσες. Εβαλα και τις σταφίδες σε ένα μπολάκι με ελάχιστο μπράντι.
Απλή τάρτα με μήλα κι σφολιάτα
Υλικά
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 4 μήλα
- Κανέλα σκόνη
- Ζάχαρη καστανή (ή άσπρη αν δεν έχετε)
- 1 κ.τ.σ. κορνφλάουρ
- 1 φλιτζανάκι σταφίδα Κορινθιακή (προαιρετική)
- 1 φλιτζανάκι καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά, δεν είχα)
- Λίγο βούτυρο
- 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα τέσσερα και μετά κάθε κομμάτι προσεκτικά στα δύο ή στα τρία και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με κανέλα και λίγη ζάχαρη (ανάλογα με τα γούστα σας), λίγο βούτυρο κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε προσεκτικά για να μη σπάσουν τα μήλα.
Σκεπάζουμε μια λαμαρίνα ή ένα ταψί με ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτο. Απλώνουμε επάνω το φύλλο της σφολιάτας και το πασπαλίζουμε γενναία με κορνφλάουρ.
Αδειάζουμε στη μέση τα μήλα ή τα τακτοποιούμε κομμάτι-κομμάτι έτσι ώστε να αλληλεπικαλύπτονται. Σηκώνουμε τη σφολιάτα γύρω γύρω και σκεπάζουμε περιμετρικά τις άκρες. Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με το αβγό και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίζει η ζύμη και να έχει ψηθεί.
Tips
- Αν θέλετε η τάρτα σας να βγει στο τραπέζι «λουστραρισμένη» (και της αξίζει) εφαρμόστε το κοινό μυστικό των ζαχαροπλαστών. Όπως είναι ζεστή αλείψτε τη με ένα πινέλο με μαρμελάδα πορτοκάλι, βερίκοκο ή ό,τι άλλο περίσσευμα έχετε στο ψυγείο σας, αραιωμένη με λίγο νερό.
- Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου και αν θέλετε τη συνοδεύετε μα παγωτό βανίλια ή κρέμα σαντιγί.
- Υπόψη η σφολιάτα τραβάει εύκολα υγρασία και πανιάζει, αντέχει όμως μερικές ώρες (κάποιοι τη λατρεύουν και πανιασμένη). Οπότε κάντε μια μικρή ποσότητα όση θα χρειαστείτε εκείνη την ημέρα.