Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

της Εύης Σκούρα Συνταγέςμελιτζανόπιτα, μελιτζάνες, τυριά σαγανάκι, αρωματικά, βότανα, δίκοκκο αλεύρι

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Οι πίτες αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής κουζίνας. Η παραδοσιακή κουζίνα χαρακτηρίζεται από μια ευρηματική τακτική όπου η νοικοκυρά έπρεπε να επινοήσει φαγητά που μπορούσαν να μαγειρευτούν με τα όποια διαθέσιμα τρόφιμα, ώστε να χορτάσει η, μεγάλη συνήθως, αγροτική οικογένεια. Κι έτσι δημιουργήθηκαν κάθε λογής πίτες, αλμυρές και γλυκές, σε όλον τον ελλαδικό χώρο.

Τα διαθέσιμα τρόφιμα (κηπευτικά, χόρτα του βουνού, ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά) συμπληρώνονταν από τα γαλακτοκομικά, το βούτυρο και τα αυγά και, αφού η νοικοκυρά, με μαεστρία, άνοιγε το σπιτικό φύλλο έφτιαχνε αριστουργήματα.

Οι πιο βιαστικές έφτιαχναν στα γρήγορα έναν χυλό με αλεύρι και τον ανακάτευαν με χορταρικά, αυγά, τυριά, τραχανά, κ.α., και σκάρωναν μια «γυμνή» πίτα, χωρίς φύλλο. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω μια διαφορετική μελιτζανόπιτα η οποία είναι σε αυτή τη λογική.

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Πρόκειται για μια νόστιμη πίτα με μελιτζάνες, λίγη φέτα, μυρωδικά, κεφαλογραβιέρα και ένα χυλό από αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού. Η δόση αυτή είναι μεγάλη, για ένα στρογγυλό ταψί 28-29εκ., αλλά εσείς μπορείτε να φτιάξετε την μισή, εάν θέλετε.

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Χρόνος προετοιμασίας:   20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   1 ώρα

Μερίδες:   8

Υλικά

  • 3 μέτριες μελιτζάνες , κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 3 αυγά, χτυπημένα
  • 130γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • ½ ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα, για το πασπάλισμα

Για τον χυλό

  • 500γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
  • 2 ¼ φλυτζάνια (560ml) γάλα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπωλ και, αφού κρυώσει λίγο, το αναμειγνύουμε με τα αυγά, την φέτα, τον μαϊντανό και την ρίγανη.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ ετοιμάζουμε τον χυλό, αναμειγνύοντας καλά όλα τα υλικά και ενώνουμε με το μείγμα της μελιτζάνας.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-29εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, για 1 ώρα περίπου.

Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό «Cook Book Όλες οι Πίτες», του Έθνους

*Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'