Πατάτες νησιώτικες
Μεγαλώσαμε με πατάτες ναξιώτικες, που θεωρούνταν κάποτε οι καλύτερες ελληνικές. Αργότερα βρήκα πολύ νόστιμες πατάτες -κανονικές και γλυκοπατάτες- στην Αστυπάλαια. Όταν ήρθαμε στην Τζια, ανακαλύψαμε τις μάλλον κακομούτσουνες λιγοστές ντόπιες πατάτες, που βρίσκουμε κυρίως χειμώνα (τις μικρούτσικες) και κατά το Πάσχα τις πιο παχουλές, που είναι βεβαίως περιζήτητες.
Είχαμε κι εμείς την αποκοτιά να δοκιμάσουμε να τις φυτέψουμε στο περιβολάκι μας, με πολύ πενιχρά αποτελέσματα. Οι πατάτες θέλουν μαύρο, πλούσιο και ελαφρύ χώμα κι όχι το δικό μας το πετρώδες. Ομως δεν το βάζουμε κάτω και κάπου-κάπου φυτεύουμε κάποια 'εξωτικά' είδη, όπως τελευταία τις Περουβιάνικες μωβ, που έφερα από την Αμερική.
Μόλις τις ξεχώσουμε θα σας δείξω τι καταφέραμε. Αλλωστε, όλες οι πατάτες του Νέου Κόσμου είναι και καθόλου δεν είναι ντροπή να αναζητούμε και να φυτεύουμε νέα, πιο ασυνήθιστα είδη, πιστεύω. Το ίδιο κάνουμε και με τις ντομάτες, αλλλά γι' αυτό θα τα πούμε όταν έρθει ο καιρός.
Για την ώρα, η συνταγή που προτείνω δεν είναι καν συνταγή και προορίζεται για να αξιοποιήσετε αυτές που στην Κρήτη αποκαλούν 'νιές πατάτες', τις μικρούτσικες, φρέσκες, που τρώγονται με το φλούδι. Εδώ φωτογράφισα τις λεπτόφλουδες κόκκινες, επειδή έχουν περισσότερη φωτογένεια...
Θα επανέλθω στη συνέχεια με μερικές ακόμα από τις αγαπημένες μου πατατοσυνταγές!
Πατατούλες ψητές στο λαδόχαρτο
Για 4 άτομα
- 1 κιλό πατάτες μικρές, φρέσκες με διάμετρο 5-7 εκ.
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- μπόλικο αλάτι και πιπέρι
- 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο
- 2-3 κλωνάρια θυμάρι ή ρίγανη
- 1-2 κλωνάρια φασκόμηλο
- 1 κεφάλι σκόρδο, με το φλούδι κομμένο οριζόντια στη μέση
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C.
Πλύντε τις πατάτες με χλιαρό νερό και βούρτσα, στραγγίστε και στεγνώστε τες με χαρτί. Βάλτε τις σε μεγάλη γαβάθα και προσθέστε όλα τα υλικά, εκτός από το μαϊντανό. Ανακατέψτε καλά.
Τοποθετήστε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο, που θα το κόψετε σε διπλάσιο μέγεθος από το ταψί. Διπλώστε το λαδόχαρτο για να σκεπάσετε τις πατάτες και γυρίστε τις άκρες για να τις κλείσετε μέσα. Ψήστε 40- 45 λεπτά. Το χαρτί θα φουσκώσει και θα ροδίσει σε σημεία, μπορεί να να ανοίξει λίγο• δεν πειράζει.
Βγάλτε τις πατάτες από το φούρνο και αφήστε στο λαδόχαρτο 10 λεπτά. Ανοίξτε το πακέτο, πασπαλίστε με τον μαϊντανό και αν θέλετε, σερβίρετε αμέσως κατευθείας από το λαδόχαρτο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Το χρέος της φθηνής πατάτας
- Όλοι λατρεύουν την πατατόπιτα!
- Καυτή πατάτα
- Οι αξεπέραστες τηγανητές πατάτες της Αγλαΐας
- Οι κυρίες του σπιτικού μου
- Τα ψιλά γράμματα της φθηνής πατάτας
- Πατάτα: ο ταπεινός θησαυρός
- Πατάτες τηγανιτές στα ξύλα
- Πουρές με λάδι και σκόρδο
- Patatas bravas: ακατανίκητος ισπανικός μεζές
- Ωδή (παντοτινή) στις τηγανητές πατάτες
- Πατάτες αντιναχτές, όπως στην Κύπρο
- Πέντε αστέρια: πατατοσαλάτα έτσι κι αλλιώς
- Πικάντικες “Τηγανιτές” Πατάτες στον Φούρνο
- Το μυστικό της τέλειας πατάτας στον φούρνο