Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μαγειρέματα με βούτυρο, φέτα και κίτρινα τυριά

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίες

Μήπως νιώθετε ενοχές επιθυμώντας γαλακτοκομικά προϊόντα; Ξεχάστε τις. Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα με 130.000 συμμετέχοντες από 21 χώρες και στις πέντε ηπείρους, η οποία δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων. Εννοείται ότι η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο και μέσα στο πλαίσιο υγιεινής διατροφής.

Τα τυριά και το βούτυρο, εξάλλου, είναι προϊόντα, τα οποία εκτός από την αναμφισβήτητη νοστιμιά τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην θωράκιση του οργανισμού μας. Όπως και το γάλα, περιέχουν ασβέστιο, που είναι ο απαραίτητος σύμμαχός μας για γερά οστά, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βιταμίνες A, B12 και D. Όταν μάλιστα πρόκειται για αγνά και υψηλής ποιότητας προϊόντα, όπως τα προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ που έχουν κατακτήσει Ελληνες και ξένους καταναλωτές, τότε είναι ακόμη μεγαλύτερη η συμβολή τους.

Η γεύση τους είναι μοναδική καθώς παράγονται από 100% ελληνικό γάλα που συλλέγεται καθημερινά από ηπειρώτες παραγωγούς, που τα κοπάδια τους βόσκουν στην πλούσια γη της Ηπείρου.

Προφανώς τρώγονται σκέτα όλες τις ώρες τις ημέρας, όμως είναι κατάλληλα και για μαγείρεμα. Ενδεικτικά σας προτείνω  μερικές λαχταριστές συνταγές: Κρέμα φέτας που είναι τέλεια για ντιπ αλλά και για να προσθέσετε μια κουταλιά σε μια σούπα βελουτέ όπως η κολοκυθόσουπα που είναι της εποχής, μια τάρτα με πρασάκια, baby πατάτες και κίτρινα τυριά, αλλά και κανταΐφι, το πιο απλό, πλην όμως βουτυρένιο και λαχταριστό γλυκό. Γιορτές έρχονται, ας ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά.

Κολοκυθόσουπα με κρέμα φέτας και μπούκοβο

Υλικά

Για την κρέμα φέτας

  • 150 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ
  • 3 κ.τ.σ. γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ ΚΛΑΣΙΚΟ
  • 3 κ.τ.σ. φρέσκο γάλα πλήρες ΔΩΔΩΝΗ

Για την κολοκυθόσουπα

  • 1 μικρή κολοκύθα butternut ή μια φέτα από μια μεγάλη κολοκύθα
  • 100 γρ μπέικον
  • Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά και καυτερή κόκκινη πιπεριά σε σκόνη ή σε νιφάδες, μπούκοβο

Ετοιμάζουμε την κρέμα φέτας: Χτυπάμε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι), τη φέτα αφού την τρίψουμε με ένα πιρούνι, το γιαούρτι και το γάλα, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Αν είναι πολύ αραιή προσθέτουμε λίγη φέτα επιπλέον ενώ αν είναι πολύ σφικτή την αραιώνουμε με λίγο γάλα. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε

Κολοκυθόσουπα: Καθαρίζουμε την κολοκύθα, και κόβουμε την ψίχα σε κύβους. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σοτάρουμε το μπέικον, αφού το ψιλοκόψουμε, μέχρι να γίνει τραγανό αλλά να μην καεί. Ρίχνουμε την κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε από μισό κουταλάκι, γλυκιά και καυτερή κόκκινη πιπεριά σε σκόνη και λίγο μπούκοβο. Προσθέτουμε νερό ίσα να σκεπάσει την κολοκύθα και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Με τη ράβδο μπλέντερ (ή στο μούλτι, λίγη λίγη) πολτοποιούμε τη σούπα, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι ή πιπέρι και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με λίγο μπούκοβο και φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι, προσθέτουμε μια κουταλιά κρέμα φέτας σε κάθε πιάτο και βάζουμε την υπόλοιπη σε ένα μπολ στο τραπέζι για όποιον θα ήθελε συμπλήρωμα.

Tips: Προαιρετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε τη σούπα με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο κόλιανδρο ή και σχοινόπρασο. Μπορούμε επίσης να αρωματίσουμε την κρέμα φέτας με μπούκοβο, ρίγανη ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας μας. Ακόμη αν αντικαταστήσουμε τη μισή ποσότητα του γάλακτος με κρέμα γάλακτος η υφή της γίνεται πιο απαλή.

Τάρτα με πρασάκια, baby πατάτες και κίτρινα τυριά

  • 1 φύλλο ζύμης κουρού
  • ½ κιλό baby πατάτες
  • 250 γρ φρέσκα πρασάκια
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 1 κ.τ.σ. (κοφτή) μουστάρδα με σιναπόσπορους
  • 3 κ.τ.σ. γάλα ΔΩΔΩΝΗ
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 100 γρ κεφαλογραβιέρα ΔΩΔΩΝΗ (ή τριμμένο ανάμικτο τυρί ΔΩΔΩΝΗ)
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Προαιρετικά φρέσκο θυμάρι ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

Αφήνουμε το φύλλο της ζύμης να ξεπαγώσει για περίπου δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή από το προηγούμενο βράδυ στην ψύξη.

Εν τω μεταξύ πλένουμε καλά τις πατατούλες και τις βράζουμε σκεπασμένες σε νερό που βράζει για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πρασάκια και τα ρίχνουμε ολόκληρα σε νερό που βράζει για δύο λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το γάλα (ή κρέμα γάλακτος), τη μουστάρδα, και τη σκελίδα σκόρδου λιωμένη, και χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθούν, ρίχνουμε αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο, φυλλαράκια από θυμάρι ή ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε το φύλλο της ζύμης σε μια ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύψει και τα πλαϊνά της και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ό,τι περισσεύει. Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 20 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (με αέρα).

Σκεπάζουμε τη ζύμη με λαδόχαρτο, γεμίζουμε με ρύζι ή φασόλια και ψήνουμε για ένα τέταρτο μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Πετάμε το λαδόχαρτο με τα φασόλια ή το ρύζι και ψήνουμε για άλλα δύο λεπτά.

Λαδώνουμε την επιφάνεια της ζύμης, πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο τυρί και σκεπάζουμε με τις πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες έτσι ώστε να αλληλεπικαλύπτονται. Τοποθετούμε από πάνω τα πρασάκια, περιχύνουμε με το μείγμα αβγού και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πήξει η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για περίπου 10 λεπτά πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

Tips: Η τάρτα τρώγεται ευχάριστα και χλιαρή σε θερμοκρασία δωματίου. Αντί για μουστάρδα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Κανταΐφι με φιστίκι

  • 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι, 500 γρ
  • 1 πακέτο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ
  • 500 γρ φιστίκι καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 κ.τ.σ. ζάχαρη
  • μισό λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό, ξύσμα
  • 1 ασπράδι αβγού (2 κ.τ.σ.) χτυπημένο ελαφρά

Για το σιρόπι

  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • μισό λεμόνι ακέρωτο (κατά προτίμηση βιολογικό), φλούδα και χυμός

Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό απλώνουμε τα φιστίκια και τα θερμαίνουμε μέχρι να στεγνώσουν και να καβουρντιστούν προσέχοντας να μην καούν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στο μούλτι ή τα κοπανάμε στο γουδί.

Κρατάμε λίγο φιστίκι στην άκρη για πασπάλισμα (περίπου 100 γρ) και ανακατεύουμε το υπόλοιπο σε ένα μπολ, με τη ζάχαρη και το ξύσμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψάκι.

Ανοίγουμε το κανταΐφι, τρίβοντάς το με τα δάχτυλά μας (το ξαίνουμε) μέχρι να αφρατέψει και να ξεκολλήσουν οι ίνες του. Παίρνουμε μια τούφα, τοποθετούμε στο κέντρο μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό γυρίζοντας παράλληλα προς τα μέσα και τα πλαϊνά ώστε να εγκλωβιστεί η γέμιση στο κέντρο. Τοποθετούμε το ρολό στο ταψάκι και συνεχίζουμε βάζοντας τα ρολά κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί.

Περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο (ή και λίγο παραπάνω) μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.

Λίγο πριν το βγάλουμε από τον φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά, το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα, και τη φλούδα του λεμονιού. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Βγάζουμε από τον φούρνο το κανταΐφι, το σιροπιάζουμε ζεστό με ζεστό σιρόπι (για να μείνει τραγανό), πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με λίγο τριμμένο φιστίκι

Tips: Η πεθερά μου έφτιαχνε αφράτα κανταΐφια χωρίς καθόλου γέμιση και στο σιρόπι αντί για κανέλα έβαζε βανίλια. Ηταν καταπληκτικά σκέτα αλλά και με παγωτό βανίλια ή μαστιχωτό καϊμάκι. Εκτός από φιστίκι, όμως, μπορούμε να κάνουμε γέμιση με τριμμένο καρύδι και λίγο κανελογαρίφαλο σκόνη ή με αμύγδαλα ανακατεμένα με κανέλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'