Κεφτέδες με φάβα, πράσινα μυρωδικά και κόκκινες πιπεριές
Η φάβα είναι θεσπέσια τροφή.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι χαμηλή σε λιπαρά, περιέχει μόνο ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες (1.500 kJ) μερίδας, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Επίσης είναι μια από τις φυσικές πηγές με τα υψηλότερα ποσά διαιτητικών ινών: περιέχει 26 γρ. ινών ανά μερίδα 100 γραμμαρίων (104% DV βασιζόμενη σε δίαιτα 2.000 θερμίδων (8.400 kJ). Οι ίνες βοηθούν το πεπτικό σύστημα και κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρεις και χορτάτοι.
Σήμερα δίνει τη βάση για κεφτέδες, που θα σας μείνουν αξέχαστοι.
Η παρασκευή του πιάτου είναι ιδιαίτερα απλή, το κόστος δεν πάει πιο χαμηλά, είναι γνήσιο vegan, και η γεύση στα ουράνια. Ισχυρίζομαι ανερυθρίαστα ότι οι κεφτέδες αυτοί είναι πολύ πιο νόστιμοι από εκείνους που έχουν κρέας.
Ξεκινώ με το μαγείρεμα της φάβας. Βάζω πάντα ένα ολόκληρο κρεμμύδι στην κατσαρόλα, αλάτι, και ένα φύλλο δάφνης. Μεσαία φωτιά, συχνή ανάδευση, και άφθονος χρόνος για ανάπαυση. Η φάβα πρέπει να είναι κρύα πριν την βάλετε στο μίγμα των κεφτέδων.
Καθώς η φάβα μαγειρευέται και αναπαύεται, καθαρίζω και ψιλοκόβω φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, μαϊντανό, σέλινο και μυρώνια. Αν βρείτε κολίανδρο, βάλτε και αυτόν. Τέλος, κόβω σε μικρά κυβάκια την κόκκινη ζουμερή πιπεριά Φλωρίνης.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω αλεύρι και ανακατεύω με τη φάβα. Το μίγμα πρέπει να είναι σφιχτό. Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι κατά βούληση και χοντρό αλάτι. Ανακατεύω ξανά.
Τέλος, προσθέτω τα πράσινα μυρωδικά και τις πιπεριές και ανακατεύω μέχρις ότου έχω ένα ομοιογενές και σφιχτό μίγμα.
Πλάθω κεφτέδες και τους τηγανίζω σε αραβοσιτέλαιο σε μεσαία φωτιά μέχρις ότου πάρουν χρυσό – καφέ χρώμα.
Σερβίρω με άσπρο κρασί ή μπύρα.
Αν σας μπει στο μυαλό η ιδέα να συνοδέψετε τους κεφτέδες με αρτύματα τύπου κέτσαπ ή ταχίνι, μην το κάνετε πριν δοκιμάσετε τους κεφτέδες σκέτους.
Σαν πρόσθετο, προτείνω να βάλετε λίγο χυμό λεμονιού για να σπάσει η ένταση από το τηγανητό λάδι.
Καλή όρεξη!
*Έγραψεν ο Θεόφιλος Ανάστροφος στην Καισάρεια Καππαδοκίας την 18η Ιανουαρίου 2020.
Ο Νίκος Μορόπουλος είναι ο δημιουργός του ελληνοαγγλικού blog Panathinaeos