Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Τα «μεθυσμένα» σουτζουκάκια (με πουρέ) του γραφείου

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσουτζουκάκια, ψωμί μουλιασμένο σε κρασί, σουτζουκάκια στον φούρνο, κίμινο, πουρές πατάτας

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Η ιστορία των σημερινών σουτζουκακίων (omg τι έγραψα) έχει ως εξής: Πριν από μερικές ημέρες, την ώρα της μεγάλης πείνας στο γραφείο, σκάει στις οθόνες μας η συνταγή με τα σουτζουκάκια στον φούρνο της Χρυσαυγής Μπόμπολα. Αρχίζουν αμέσως κραυγές και ψίθυροι, του τύπου «μα καλά τέτοια ώρα βρήκες να τα ανεβάσεις που λιώνουμε στην πείνα», και άλλα τέτοια. Οπότε τι να κάνω κι εγώ; Συμπάσχοντας και ενώ τρώγαμε κάτι ρημαδιασμένα τοστ, υποσχέθηκα ότι θα φέρω τη Δευτέρα τα δικά μου σουτζουκάκια, που τα φτιάχνω επίσης στον φούρνο αλλά δεν είναι «παιδικά» όπως της Χρυσαυγής…

Αυτό σημαίνει ότι μουλιάζω το ψωμί σε κόκκινο κρασί, μάλιστα ήταν ημίξηρο, γλυκούτσικο αυτή τη φορά, τα «πάτησα» και στο κίμινο, που επειδή ήταν κάπως πολυκαιρισμένο, το πέρασα λίγο από το τηγάνι (καβούρδισα ελαφρά) για να βγάλει τα αρώματά του. Είναι ωραίο κόλπο αυτό για τα μπαχαρικά αλλά θέλει προσοχή για να μην καούν.

Επίσης στα σουτζουκάκια, σύμφωνα με τη μαμά της φίλης μου από τη Σμύρνη, βάζω μόνο σκόρδο, το κρεμμύδι το αφήνω για τη σάλτσα.

Ταιριάζουν και με ρύζι, αλλά το αγαπημένο μου ντουέτο είναι τα σουτζουκάκια με πουρέ πατάτας, χοντροκομμένο, να μην είναι απόλυτα λείος δηλαδή. Και εδώ υπάρχει ένα μυστικό, μάλλον δύο: Πρώτον οι πατάτες να είναι από τα Ψαχνά ή ακόμα καλύτερα Τριπόλεως (νομίζω ποικιλία σπούντα είναι κι αυτές αλλά τα χώματα κάνουν τη διαφορά!) και ήμουν τυχερή γιατί βρήκα το Σάββατο φρέσκες από την Τρίπολη στη Μίνα τη μανάβισσά μας στο Δερβένι.  Και δεύτερον μαζί με το γάλα και το βούτυρο βάζω και 2-3 κουταλιές κρέμα γάλακτος, ω ναι!

Ο,τι έγιναν ανάρπαστα δεν θα το σχολιάσω, εντάξει; Περίσσεψαν, όμως λίγια και για σήμερα και επειδή ο πουρές είχε τελειώσει, τα δοκιμάσαμε με γιαούρτι (κι αν είναι Κατσικίσιο Ροδόπη ακόμα καλύτερα, έχω κάτι εμμονές δε λέω)

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Σουτζουκάκια με πουρέ

Υλικά για περίπου 60 -65 μικρά κομμάτια

Για τα σουτζουκάκια

  • 1.300 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
  • 3 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 νεροπότηρο κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ημίξηρο)
  • 2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 ώριμη τριμμένη ντομάτα (ή 2 ντοματάκια του κουτιού)
  • Αλάτι, πιπέρι, νιφάδες  καυτερής πιπεριάς (μπούκοβο)
  • 2 κ.τ.σ. κίμινο
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες ή 2 μικρά κουτιά ντοματάκια
  • 1-2 κ.τ.σ μπελτέ ντομάτας
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • Ελαιόλαδο
  • 2 κ.τ.σ. κίμινο
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο
  • 1 κύβο για ζωμό κρέατος, βιολογικό
  • 1 κ.τ.γλ μαρμελάδα φράουλα (ή άλλο φρούτο)*

Για τον πουρέ

  • 1,5 κιλό πατάτες φρέσκες
  • Αλάτι
  • 1 ποτήρι φρέσκο γάλα (προαιρετικά κατσικίσιο)
  • 2 κ.τ.σ. βούτυρο αγελαδινό ή κατσικίσιο
  • 2-3 κ.τ.σ. κρέμα γάλακτος
  • Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμάζω τον κιμά. Σε ένα μπολ μουλιάζω το ψωμί στο κρασί και αν χρειάζεται προσθέτω και λίγο νερό (ή παραπάνω κρασί…). Το στείβω καλά και το ρίχνω σε μια λεκάνη μαζί με τον κιμά, την ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη ντομάτα και το λιωμένο σκόρδο.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Περνάω το κίμινο ελαφρά από το τηγάνι και το προσθέτω στο μείγμα του κιμά  μαζί με αλατοπίπερο, μπούκοβο και λίγο ελαιόλαδο. Ζυμώνω καλά για τουλάχιστον πέντε λεπτά το μείγμα του κιμά και το αφήνω στο ψυγείο, το λιγότερο μισή ώρα, να ξεκουραστεί.

Πλάθω μικρά σουτζουκάκια και τα αραδιάζω σε λαδωμένο ταψί, το ένα πλάι στο άλλο. Τα ψήνω σε δυνατό φούρνο πάνω κάτω ή με αέρα και μόλις αρχίσουν να ροδίζουν τα γυρίζω.

Ετοιμάζω τη σάλτσα ντομάτα. Καθαρίζω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το αχνίζω με λίγο νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις εξατμιστεί το νερό προσθέτω το λάδι και το λιωμένο σκόρδο και τα σοτάρω για λίγο. Προσθέτω τον ντοματοπελτέ και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα να σοταριστεί και να βγάλει τα αρώματά του.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Ρίχνω το κίμινο, την κανέλα, το μπαχάρι και το πιπέρι και ανακατεύω. Προσθέτω τη ντομάτα λιωμένη, τον κύβο, αλάτι και τη μαρμελάδα και λίγο νερό αν χρειάζεται και αφήνω τη σάλτσα να δέσει.

Ρίχνω τη σάλτσα στο ταψί, το κουνάω να πάει παντού και το ξαναβάζω στο φούρνο για περίπου ένα τέταρτο ακόμη. Σβήνω τον φούρνο και αφήνω τα σουτζουκάκια να ησυχάσουν πριν τα σερβίρω.

Ετοιμάζω τον πουρέ. Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω σε μικρά κομμάτια και τις βάζω να βράσουν σε μέτρια αλατισμένο νερό. Δοκιμάζω με το πιρούνι και όταν μαλακώσουν τις σουρώνω. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο μέχρι να λιώσει, αλλά να μην βράσουν.

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Ξαναρίχνω τις πατάτες στην κατσαρόλα και αφήνω να στεγνώσουν (δεν θέλουμε να έχουν νερά). Με τον πολτοποιητή ή απλά με απλά με ένα πιρούνι λιώνω τις πατάτες και ρίχνω σιγά-σιγά το μείγμα του γάλακτος ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να το απορροφήσει. Ρίχνω λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και πιπέρι, δοκιμάζω στο αλάτι, και σερβίρω.

Tip

*To μυστικό αλεξανδρινής μαγείρισσας για νόστιμη σάλτσα ντομάτα είναι 1-2 κ.τ.γλ μαρμελάδα κατά προτίμηση φράουλα ή άλλα κόκκινα φρούτα. Από τότε που το δοκίμασα δεν το ξεχνάω ποτέ! Ασε που είναι ένας τρόπος να αδειάσεις και τα βαζάκια από τα υπολείμματα της μαρμελάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'