Κολοκυθόσουπα με γκρέιπφρουτ
Την αγάπη μου για τις σούπες την έχω εκφράσει πολλάκις! Είναι υγιεινές, με πολύ θρεπτικά συστατικά συνήθως, και καλύπτουν κάθε διατροφική ιδιαιτερότητα. Ετσι είναι και η σημερινή κολοκυθόσουπα με γκρέιπφρουτ. Γευστική, θρεπτική, γεμάτη βιταμίνες και φτιαγμένη με πολλή αγάπη.
Σκεφτόμουν καιρό να φτιάξω μια κολοκυθόσουπα με αυτό τον τρόπο. Με το που έπιασαν τα πολλά κρύα, κάθε μέρα σούπα ήθελα να τρώω. Σούπα με όσπρια, με λαχανικά κ.λπ. Η ιδιαιτερότητά της, όπως το λέει και ο τίτλος, είναι το ροζ γκρέιπφρουτ. Συνήθως συναντάς τη σούπα αυτή με πορτοκάλι, που της ταιριάζει πολύ.
Σαν ανήσυχο παιδί που είμαι, ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Της πήγε πολύ, λοιπόν! (ευτυχώς…) Στο τέλος πρόσθεσα και λίγο σπιτικό κεφίρ από πάνω. Μούρλια, σας λέω! Η κόκκινη σκόνη που βλέπετε στο μπολ της φωτογραφίας είναι λιαστή καυτερή πιπεριά. Τη βρίσκει κανείς στο σούπερ μάρκετ.
Πολλές φορές όταν αγοράζω κολοκύθα, φυλάω ένα μέρος της στην κατάψυξη, κομμένη σε κομμάτια και όταν θέλω να φτιάξω κολοκυθόσουπα, τη χρησιμοποιώ. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για μια τέτοια περίπτωση.
Δοκιμάστε την κολοκυθόσουπα με γκρέιπφρουτ και εσείς, για αλλαγή, και πείτε μου εντυπώσεις.
Κολοκυθόσουπα με Γκρέιπφρουτ
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
Μερίδες: 4
Υλικά
- 500-600γρ. σάρκα κολοκύθας, κομμένη σε κομμάτια
- 1 μεγαλούτσικη πατάτα, κομμένη σε κομμάτια
- 750ml σπιτικό ζωμός κότας, ή, λαχανικών (εγώ χρησιμοποίησα κότας)
- 1 κουταλιά ζάχαρη καρύδας
- 4 κουταλιές χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ
- την φλούδα από ½ ροζ γκρέιπφρουτ (χωρίς τον λευκό ινώδη ιστό)
- την φλούδα από ½ πορτοκάλι (χωρίς τον λευκό ινώδη ιστό)
- ½ κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
- 40 γρ. βούτυρο παγωμένο, σε κομμάτια
- αλάτι, πιπέρι
Προτάσεις για το γαρνίρισμα
- σπιτικό κεφίρ ή
- ξινόγαλα ή
- στραγγιστό γιαούρτι ή
- ανθότυρο ή
- μπλε τυρί ή
- τυρί στίλτον ή
- σφέλα, κ.α.
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό, την κολοκύθα, την πατάτα, την ζάχαρη, τις φλούδες και τον χυμό και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά.
Αφού πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά σε χαμηλή και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου.
Αφαιρούμε τις φλούδες των φρούτων και πολτοποιούμε την σούπα με το ραβδομπλέντερ ή σε επεξεργαστή τροφίμων.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και το βούτυρο. Ανακατεύουμε ξανά.
Σερβίρουμε αμέσως και γαρνίρουμε με μία από τις προτάσεις που σας έχω, ή ότι άλλο τραβάει η όρεξη σας. Όπως σας είπα και πιο πάνω, εγώ τη σέρβιρα με σπιτικό κεφίρ. Α! Και μη ξεχάσετε το σπιτικό ψωμί δίπλα!
Σημείωση
Εάν την θέλετε πιο πηχτή, αφήστε την να βράσει κι άλλο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα.
*Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook