Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Λαβράκι μαρινάτο με ντρέσινγκ κάππαρης και καλό κρασί!

Θεόδωρου Σταμούλη Συνταγέςσεβίτσε, ceviche, μαρινάτο λαβράκι, λαβράκι, λαβράκι σεβίτσε, πιπεριά Φλωρίνης, ταμπάσκο, χυμός λεμονιού

(photo: Ακης Ορφανίδης)
(photo: Ακης Ορφανίδης)

Τα πράγματα είναι απλά, αλλά υπό προϋποθέσεις: Το ψάρι μας πρέπει να είναι πολύ φρέσκο και ποιοτικό. Ο καλύτερος τρόπος γι’ αυτό είναι να εμπιστεύεσαι τον ψαρά σου.  Πρέπει επίσης να του ζητήσεις να το φιλετάρει, να το καθαρίσει από τα κόκαλα και να του βγάλει το δέρμα. 

Φυσικά μπορείς να το κάνεις και μόνη / μόνος σου στο σπίτι, όμως ο ψαράς θα το κάνει καλύτερα.  Επίσης θέλει σωστό timing, μιας και πρέπει να το φτιάξεις την τελευταία στιγμή. Επίσης δεν μπορείς να ψιλοκόψεις το ψάρι από νωρίς γιατί θα στεγνώσει. Πρέπει να είναι «ζωντανό».  Το ντρέσινγκ βέβαια μπορείς να το ετοιμάσεις νωρίτερα, αφού κρατάει μέρες.

Λαβράκι σεβίτσε

Κόστος: περίπου 15 ευρώ ανάλογα με τις πρώτες ύλες

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Υλικά για δύο μερίδες ορεκτικού

Για το μαρινάτο ψάρι

  • 190 γρ λαβράκι φιλέτο χωρίς κόκαλα και δέρμα, ψιλοκομμένο (αντιστοιχεί σε φιλεταρισμένο λαβράκι 400-500 γραμμαρίων)
  • 1 κ.τ.σ. (10 γρ) μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2κ.τ.σ (30 γρ) πιπεριά Φλωρίνης φρέσκια ψιλοκομμένη ()
  • 3-10 σταγόνες (3-5 γρ) καυτερή πιπεριά ή όσο ταμπάσκο αντέχεις
  • 1 κρεμμυδάκι (15 γρ) κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι, χυμός και ξύσμα από το ¼ του λεμονιού
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού μηλόξυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το ντρέσινγκ κάπαρης

  • 100 γρ κάππαρη ξεπλυμένη από την άλμη
  • 25 γρ ηλιέλαιο
  • 100 ml νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο

Παρασκευή ψαριού

Κόβουμε όλα τα υλικά κομματάκια και σε μπολάκια τα διατηρούμε στο ψυγείο.  Η κοπή πρέπει να γίνει σχετικά σύντομα πριν το δείπνο.

Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό τα ανακατεύουμε. Το ψάρι μετά από λίγο θα αρχίσει να ασπρίζει από το μαρινάρισμα. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και είναι έτοιμο.

Παρασκευή ντρέσινγκ κάππαρης

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν ρευστή κρέμα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο παραπάνω νερό.  Σουρώνουμε με λεπτό σουρωτήρι.  Το ντρέσινγκ που παίρνουμε είναι μπόλικο και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες παρασκευές με ψάρι η σαλάτα.

(photo: Ακης Ορφανίδης)
(photo: Ακης Ορφανίδης)

Σημείωση

Tο πιάτο σερβιρίσματος είναι της «ΥΦΗ ceramics»

Και οι συμβουλές του σομελιέ μας, Χάρη Χρυσικόπουλου

Πιάτα σαν το ceviche τα έχουμε δει τον τελευταίο καιρό να κλέβουν τις εντυπώσεις και πλέον θεωρούνται  απαραίτητα για ένα ολοκληρωμένο τραπέζι. Το πιάτο έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την οξύτητα και την αλμύρα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν το κρασί που θα επιλέξετε να μπορεί να αναδείξει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ιδανικά απαιτούνται κρασιά με καλή οξύτητα. Συνεπώς από τον διεθνή αμπελώνα ένα Chardonnay από το περίφημο Chablis αποτελεί  ιδιαίτερα ευχάριστο συνδυασμό. Φυσικά και το Sauvignon Blanc, γαλλικό ή από τον Νέο Κόσμο, θα έκανε πολύ όμορφο πάντρεμα με την κάππαρη. Ο ελληνικός αμπελώνας έχει πολλά προσφέρει με το Ασύρτικο της Σαντορίνης χωρίς παλαίωση σε βαρέλι, καθώς και η Ρομπόλα της Κεφαλονιάς, που θα έδινε έναν πλούσιο και γευστικό συνδυασμό επίσης.

Οι προτάσεις μας

 

  • Κτήμα Αργυρός, Σαντορίνη, Ασύρτικο
  • Κτήμα Gentilini , Ρομπόλα
  • Κτήμα Σκλάβος, Vino di Sasso, Ρομπόλα
  • Chateau William Fevre, Champs Royaux, Chablis, Chardonnay

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Θεόδωρου Σταμούλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'