Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χουνκιάρ μπεγεντί στη γάστρα  

Θεόδωρου Σταμούλη Μαγειρικές ιστορίεςχουνκιάρ μπεγεντί, κρέας κοκκινιστό, μελιτζάνες, πουρές μελιτζάνας

(photo: Άκης Ορφανίδης)
(photo: Άκης Ορφανίδης)

Πόσο είχα τσαντιστεί μία φορά που δημοσίευσα αυτήν τη συνταγή σε μία ομάδα για επαγγελματίες!  Ένας συνάδελφος  έγραψε ειρωνικό σχόλιο μήπως προτιμάω και τα τουρκικά σήριαλ.  Βέβαια ο θυμός μου δεν κράτησε πολύ.  Σκέψεις πολλές  με αφορμή αυτό. 

Τα πολιτικά/οικονομικά συμφέροντα προκαλούν φόβο, διχόνοια και απειλή.  Οι γεύσεις, οι καλές μνήμες και οι ανταλλαγές φέρνουν την επικοινωνία.  Ας μείνουμε εκεί.  Προτείνω λοιπόν αυτήν τη συνταγή, που πριν καιρό μου έδειξε ο δάσκαλός μου Γιώργος  Φίνος, όνομα και πράγμα. 

Σπουδαίος μάστορας ο Γιώργος Φίνος! Από τότε την έχω μαγειρέψει σε μπόλικες παραλλαγές και η επιτυχία την κρατάει σταθερά στο ψηλότερο βάθρο των σπέσιαλ πιάτων μου. Τώρα που ευχόμαστε να μην είχε τελειώσει το καλοκαίρι, που ακόμα έχουμε όψιμες μελιτζάνες και ώριμες ντομάτες, την προτείνω ανεπιφύλακτα για κάθε «βασιλικό» μας τραπέζι…

(photo: Άκης Ορφανίδης)
(photo: Άκης Ορφανίδης)

Χουνκιάρ μπεγεντί στη γάστρα  

Χρόνος παρασκευής: 45 λεπτά

Ψήσιμο: 1,5-2 ώρες

Υλικά: για 6 άτομα

Για το κοκκινιστό

  • 1.300 γρ. κρέας από μοσχαρίσιο κότσι άνευ οστού
  • 8 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 κ.τ.σ.  ντομάτα πελτές
  • 6 μεσαίες ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 λίτρο νερό καυτό
  • 3 κ.τ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.τ.γλ. πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 8 μεσαίες μελιτζάνες
  • 3 φλ. γάλα
  • 5 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 5 κ.τ.σ.  βούτυρο  γάλακτος
  • 2 κ.τ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.τ.γλ. πιπέρι
  • 150 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη

Παρασκευή

Το κοκκινιστό: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβω το κρέας σε μερίδες ή ζητάω από το χασάπη να μου το κόψει.  Προθερμαίνω στο μάτι φαρδιά κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή τηγάνι ( ή, όταν έρθει η ώρα, μεταφέρω το φαγητό από το τηγάνι σε γάστρα). 

Τσιγαρίζω στο λάδι τα κομμάτια κρέας  περίπου δέκα λεπτά μέχρι να ροδίσουν.  Αφού ροδίσει το κρέας ρίχνω το κρεμμύδι.  Τσιγαρίζω για 5 επιπλέον λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και ρίχνω και το σκόρδο. Τσιγαρίζω άλλα 3 λεπτά.

Ρίχνω στην κατσαρόλα με το κρέας τον πελτέ και τον ανακατεύω. Προσθέτω την τριμμένη ντομάτα και το νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύω.  Μόλις έλθουν σε ελαφρύ βρασμό σκεπάζω το φαγητό και το βάζω στον φούρνο για 1,5 ώρα.  Δοκιμάζω το κρέας, αν έχει μαλακώσει και, αν χρειάζεται, το  αφήνω παραπάνω ώρα στον φούρνο. Ελέγχω το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτω αν χρειαστεί.

Ο πουρές μελιτζάνας: Κάνω αρκετές τρύπες με πιρούνι στις μελιτζάνες, για να μην σκάσουν, κατά το ψήσιμο.

(photo: Άκης Ορφανίδης)
(photo: Άκης Ορφανίδης)

Εάν μπορώ, τις ψήνω απευθείας πάνω στη φωτιά σε μάτι υγραερίου ή στο καμινέτο, μέχρι να καεί  η φλούδα και να μαλακώσουν καλά.  Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν την διεγερτική γεύση του καπνίσματος.  (Η καμένη μελιτζάνα φαίνεται και στη φωτογραφία).

Εναλλακτικά τις βάζω σε ταψί στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν 20 με 30 λεπτά.

Όταν μαγειρευτούν, τις αφήνω να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζω. Αφαιρώ λίγο σπόρο, αν έχουν πολύ. Τις βάζω στο μπλέντερ μαζί με το γάλα, το βούτυρο και το αλεύρι και τις κάνω αλοιφή.

Μεταφέρω το υλικό σε κατσαρόλα και σε ελαφρύ βρασμό  ανακατεύω μέχρι να πήξει ο πουρές.

Αποσύρω από τη φωτιά.

Ανακατεύω το τυρί και ελέγχω το αλατοπίπερο.

Καλή σας όρεξη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Θεόδωρου Σταμούλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'