Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Η μηλόπιτα του Μισισιπή

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςμήλα, μηλόπιτα, μηλόπιτα του Μισισιπή, ζαχαρούχο γάλα

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Μπήκε ο Οκτωβρης, και μαζί του ήρθε ο καιρός της μηλόπιτας. Το καλάθι με τα μήλα, σκληρά κόκκινα και αρωματικά από μηλιά βουνίσια, πεσκέσι του γείτονα, περίμενε από προχθές στην αυλή μέχρι να τελειώσω το γράψιμο και να βάλω την ποδιά για το μαγείρεμα.

Μαζί με τον πρωινό καφέ, λοιπόν, σήμερα άνοιξα τα κιτάπια μου για να διαλέξω συνταγή. «Τον βάλανε στο νοσοκομείο», μού φώναξε εκείνη τη στιγμή η Ελένη από δίπλα, που ακούει ειδήσεις από τις 5 η ώρα το πρωί.

Σιγοντάροντας η Αθηνά στο Facebook έγραφε «κρατηθείτε τώρα από τις χειρολαβές» και άδικο δεν έχει. Αρχίσανε αμέσως οι αναταράξεις. Το 2020 επιφύλαξε στις ΗΠΑ  άλλη μια κακή περιπέτεια με τον Ντόναλντ Τραμπ άρρωστο με covid-19, ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές  και ενώ έχει ήδη αρχίσει η επιστολική ψηφοφορία.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Με τη σκέψη μου στους Αμερικανούς που κρατάνε τώρα την ανάσα τους έφτιαξα μια μηλόπιτα από τον Μισισιπή. Είναι η πιο εύκολη που μπορείς να φτιάξεις, χωρίς καν να βγάλεις το μίξερ από το ντουλάπι. Ένα απλό ανακάτεμα των υλικών αρκεί. Με καλαμποκάλευρο φυσικά που έχουν μπόλικο εκεί στον Νότο.

Η συνταγή μου ήθελε μισό-μισό με ΓΟΧ (σταρένιο για όλες τις χρήσεις), την άλλη φορά όμως θα βάλω μόνο καλαμποκάλευρο και λίγο χοντρό σιμιγδάλι. Έγινε υπέροχη. Τα αρώματα,  (κανελα, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ) και ο χυμός λεμονιού είναι προσθήκη δική μου, οπότε θεωρείστε τα προαιρετικά. Ταιριάζουν όμως υπέροχα.

Αν θέλετε προσθέτετε και τριμμένο καρύδι ή πεκάν. Προαιρετικά επίσης πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη. Ζεστή είναι πολύ τρυφερή, λιώνει στο στόμα. Κρύα είναι εξίσου ωραία.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Μηλόπιτα του Μισισιπή΄

Υλικά

  • 105 γρ καλαμποκάλευρο
  • 105 γρ αλεύρι ΓΟΧ
  • 3 κ.τ.γλ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.τ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.τ.γλ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.τ.γλ σκόνη τζίντζερ
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2κ.τ.σ. λιωμένο βούτυρο
  • 1αβγό
  • 200 γρ γάλα ζαχαρούχο (1/2 κουτί)
  • 2 μικρά μήλα
  • 1/2 λεμόνι, χυμός
  • 1 κ.τ.γλ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.τ.σ. καστανή ζαχαρη

Παρασκευή

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια. Περιχύνουμε  με χυμό λεμονιού και κανέλα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα στεγνά υλικά.

Σε μια λεκάνη χτυπάμε ελαφρά το αβγό. Προσθέτουμε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Ρίχνουμε (κοσκινίζοντας) το μείγμα των αλεύρων και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και τα μήλα και ανακατεύουμε απαλά.

Σκεπάζουμε ταψάκι (διαμέτρου 22-23 εκ) με αντικολλητικό χαρτί (αλλιώς χρησιμοποιούμε ελαφρά βουτυρωμένο πιρέξ).

Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά χαμήλωσα στη θερμοκρασία για να μην μου αρπάξει.

Edit

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Σήμερα την ξανάφτιαξα. Εβαλα 10 γρ καλαμποκάλευρο, παραπάνω (όπως προβλέπει η αυθεντική συνταγή), λιγότερη ζάχαρη, μόνιο μια κ.τ.σ. καστανή στα μήλα και αναγκαστικά, και επιπλέον χυμό από μισό πορτοκάλι γιατ΄ η ζύμη μου βγήκε σφιχτή. Πρόσθεσα επίσης λίγη μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Αν θέλετε βάζετε και τριμμέν ο καρύδι ή πεκάν. Και έψησα τρία τέταρτα σε 180 βαθμούς. Εγινε τέλεια, ελαφρώς θρουλιστή όπως το καλαμποκόψωμο στη γλυκιά εκδοχή του.. Αν την προτιμάτε πιο ψωμένια, δοκιμάστε αυτή. Οχι απαραίτητα με καλαμποκάλευρο, ό,τι έχετε. Είναι συνταγή φτωχικής κουζίνας, ας μην το ξεχνάμε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'