Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκουί, φρούτα του δάσους και σοκολάτα

Συνταγές ΓΙΩΤΗΣ ΣυνταγέςGarni με γεύση Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ, Aλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ, Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ, Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ Mπισκούι, Χριστουγεννιάτικος κορμός, φρούτα του δάσους, παντεσπάνι

Στις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης ο κορμός είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Παραπέμπει σε ένα παλιό παγανιστικό έθιμο που διατηρήθηκε μέχρι σήμερα, και μετά τον εκχριστιανισμό των λαών ενσωματώθηκε στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Καίγανε, λοιπόν, τελετουργικά στη φωτιά ένα κούτσουρο κατά προτίμηση οπωροφόρου δέντρου για να είναι καλή η σοδειά την καινούργια χρονιά. Γύρω από το τζάκι μαζευόταν η οικογένεια τον Μεσαίωνα για να γιορτάσει, οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι μαζεύονται γύρω από το γιορτινό τραπέζι και ο κορμός είναι το γλυκό που δεν λείπει ποτέ τα Χριστούγεννα.

Η βασική συνταγή με το λεπτό παντεσπάνι (μπισκουί) που τυλίγεται ρολό και καλύπτεται με τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα, και από τότε έχουν κυκλοφορήσει άπειρες παραλλαγές. Η ιστοσελίδα με τις συνταγές της εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ μας προτείνει μια εκδοχή πολύ κοντά στην αυθεντική αλλά πολύ πιο ελαφριά, νόστιμη και εύκολη, με απαλό μπισκουί και υπέροχα αρώματα φρούτων του δάσους, αφράτης κρέμας βανίλιας και σοκολάτας γάλακτος.

Χριστουγεννιάτικος κορμός

Υλικά

  • 375 γρ. (3 πλάκες) Κουβερτούρα Γάλακτος ΓΙΩΤΗΣ
  • 20 γρ. (4 κ.τ. γλ.) Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 6 κρόκοι αβγού
  • 5 ασπράδια αβγού
  • 100 γρ. (1/2 φλ. τσαγιού) ζάχαρη
  • 175 γρ. (1½ φλ. τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 6 γρ. (1½ κ.τ.σ.) κανέλα
  • 50 γρ. (8 κ.τ.σ.) Κορν Φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ
  • 80 γρ. (1/2 φλ. τσαγιού) ζάχαρη άχνη
  • 1 φάκελος Garni με γεύση Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
  • 200 ml (1 φλ. τσαγιού) γάλα
  • 100 γρ. φρούτα του δάσους

Εκτέλεση

Το μπισκουί: Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη άχνη, να γίνουν μαρέγκα σφικτή. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με την κρυσταλλική ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τα ενώνουμε με τη μαρέγκα, σιγά σιγά. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Απλώνουμε το μίγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί (30χ40 εκ.),σκεπασμένο με λαδόκολλα, που τη βουτυρώνουμε ελαφρά, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, για 10 λεπτά. Όταν ψηθεί το μπισκουί, το σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση: Ετοιμάζουμε την κρέμα με το γάλα και το Garni Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία. Προσθέτουμε στην κρέμα τα φρούτα του δάσους και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ να πάνε παντού.

Για την επικάλυψη: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Συναρμολόγηση: Βγάζουμε τη λαδόκολλα με την οποία είχαμε σκεπάσει το μπισκουί και καλύπτουμε την επιφάνεια με την κρέμα του δάσους. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, που έχει το μπισκουί από κάτω, το τυλίγουμε κυλινδρικά. Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο για 30 λεπτά, να παγώσει.

Βγάζουμε τον κορμό από το ψυγείο, τον τοποθετούμε σε μια σχάρα και τον περιχύνουμε με την λιωμένη κουβερτούρα, ώστε να σκεπαστεί καλά παντού.

Καλό θα ήταν, κάτω από τη σχάρα να βάλουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ώστε αν χρειαστεί και άλλη κουβερτούρα, να την πάρουμε από εκεί. Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο τουλάχιστον για 5 λεπτά, για να παγώσει η κουβερτούρα.

Βγάζουμε τον κορμό από το ψυγείο μερικά λεπτά πριν από το σερβίρισμα για να έρθει η κουβερτούρα σε θερμοκρασία δωματίου. Τέλος, αν δεν φαγωθεί αμέσως, μπορούμε να φυλάξουμε το γλυκό στο ψυγείο, σε σκεπασμένο δοχείο για 1-2 ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'