Καυτή πατάτα
Έφτασε σε ελληνική ηλικία δύο αιώνων¹ και παραμένει ο γευστικότερος και ο πιο μαγειρεμένος βολβός. Φθηνή και εύκολη να μαγειρευτεί, η πατάτα ανακηρύσσεται επάξια σε βασίλισσα του comfort food (ιδίως συνοδεία τηγανητών αυγών, που πρόσφατα μας σέρβιρε η Καλή Δοξιάδη). Τα παιδιά την αγαπούν για τη γεύση της, οι ενήλικοι την αναζητάμε για να νιώσουμε θαλπωρή, ασφάλεια και για να μυρίσει καθησυχαστικά «μαμά» τις δύσκολες μέρες.
Αφήνοντας στους επαΐοντες της κουζίνας τις περίπλοκες εκδοχές της, ως μαρμιτόνι καταφεύγω στις εύκολες αλλά κολασμένα νόστιμες οφτές πατάτες. Μεζές χειμωνιάτικος με κρητική καταγωγή, χρειάζεται θράκα, ρακή και παρέα. Κι επειδή τα τζάκια τον φετινό χειμώνα πήραν τη ρεβάνς, σκαλίστε τη στάχτη και ξεκινάμε!
Χρειαζόμαστε όσες πατάτες θέλουμε, κατά προτίμηση μεσαίου μεγέθους, τις οποίες πλένουμε καλά με τη σκληρή πλευρά από κάποιο σφουγγάρι πιάτων, μέχρι να φύγει κάθε ίχνος χώματος, ώστε να μπορούμε να φάμε την φλούδα μετά.
Τις στεγνώνουμε με χαρτί και τις τρυπάμε σε δύο-τρία σημεία με ένα πηρούνι.
Στη συνέχεια τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο, ως άλλες κακοφορμισμένες ντισκομπάλες, τις σπρώχνουμε βαθιά στη ζεστή στάχτη, όσο πιο κοντά γίνεται στη θράκα και τις ξεχνάμε.
Σε λιγότερο από μία ώρα (ανάλογα με το μέγεθός τους) επιστρέφουμε κοντά τους. Τις τρυπάμε και αν βρούμε αντίσταση, τις αφήνουμε στη θέση τους. Αν έχουν μαλακώσει, τις φέρνουμε στο τραπέζι, τις γδύνουμε και ξεκινάμε το γαρνίρισμα.
Σερβίρονται ζεστές και μπορούν να συνοδευτούν με τα πάντα:
Αλάτι, ρίγανη και λάδι για τους παραδοσιακούς, βούτυρο, γιαούρτι και πάπρικα για πιο «αστικό» αποτέλεσμα, μουστάρδα ή ακόμα και τσίλι για πιο έντονη γεύση.
Κατόπιν δοκιμής (ξανά και ξανά) προτείνεται το γαρνίρισμά τους με βούτυρο, γιαούρτι, πάπρικα, χοντρό αλάτι και δεντρολίβανο.
Δεν έχετε τζάκι; Ούτε εγώ, γι’αυτό και μπορούμε να έχουμε εξίσου νόστιμο αποτέλεσμα στο φούρνο ή στα μικροκύματα. Είτε τυλίγοντάς τις σε αλουμινόχαρτο είτε απλά τοποθετώντας τις σε ένα ταψί ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 270°C (θέρμανση πάνω-κάτω) για περίπου 30 λεπτά και τις ενοχλούμε ομοιοτρόπως με το πηρούνι.
Στα μικροκύματα είναι έτοιμες σε 7 με 10 λεπτά - προσοχή όμως, ποτέ σε φούρνο μικροκυμάτων τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο, γιατί πολύ σύντομα εσείς και η παρέα σας θα θυμίζετε καμένες πατάτες! Τις ψήνουμε ως έχουν και τις τυλίγουμε για λίγα λεπτά, αφού τις βγάλουμε από το φουρνάκι.
Όταν είναι έτοιμες, τις χαράζουμε σε όλο τους το μήκος και τις γεμίζουμε κατά βούληση.
Κι επειδή καλή η πατάτα, αλλά -κακά τα ψέματα- καταδικασμένη σε δεύτερο ρόλο, στο πίσω μέρος της θράκας καλό είναι να ετοιμάζονται παράλληλα λουκάνικα, μπιφτέκια, σουβλάκια και άλλα τέτοια νόστιμα. Εναλλακτικά λίγο μπέικον στη γέμιση (έστω) σώζει κάπως την κατάσταση.
¹Φαίνεται πως η πρώτη ελληνική καλλιέργεια πατάτας έγινε στην Κέρκυρα περί το 1800.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Το χρέος της φθηνής πατάτας
- Πατάτες τηγανιτές στα ξύλα
- Όλοι λατρεύουν την πατατόπιτα!
- Πατάτες νησιώτικες
- Οι αξεπέραστες τηγανητές πατάτες της Αγλαΐας
- Οι κυρίες του σπιτικού μου
- Τα ψιλά γράμματα της φθηνής πατάτας
- Πατάτα: ο ταπεινός θησαυρός
- Πουρές με λάδι και σκόρδο
- Patatas bravas: ακατανίκητος ισπανικός μεζές
- Ωδή (παντοτινή) στις τηγανητές πατάτες
- Πατάτες αντιναχτές, όπως στην Κύπρο
- 5+1 αστέρια: πατάτες για πάντα
- Πατάτες γκρατέν ντοφινουά; Ναι αλλά με κατίκι…