Τάρτα με κάστανα και μανιτάρια πορτομπέλο
Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή τον μπουφέ σας θα πρότεινα μία τάρτα με κάστανα και μανιτάρια πορτομπέλο.
Η κλασική παρασκευή της τάρτας είναι ο ιδανικός καμβάς για να αναδειχτεί κάθε υλικό που θα βάλουμε μέσα.
Η κρέμα κάνει τις γεύσεις και τα αρώματα πιο έντονα και ευδιάκριτα.
Άλλωστε, παρόλο που η μόδα εναντιώνεται στο βούτυρο και στην κρέμα, όλοι οι καλοφαγάδες το ξέρουν καλά. Μέσα σε αυτά τα υλικά ταξιδεύει ο αιθέρας των αρωμάτων και των γεύσεων.
Ευτυχώς που ως μάγειρας δικαιολογείται να έχω και κανένα κιλό παραπάνω.
Τάρτα με κάστανα και μανιτάρια πορτομπέλο
Υλικά
Θα χρειαστούμε μία ταρτιέρα περίπου 24 εκατοστά
Για τη ζύμη (Pâte brisée)
- 200 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
- 100 γρ. βούτυρο του γάλακτος κρύο και κομμένο σε κυβάκια
- ¼ κ.τ. γλ. αλάτι
- Λίγο πιπέρι
- 60 ml νερό
Για τη γέμιση με κάστανο και μανιτάρια
- 200 γρ. κάστανα καθαρισμένα ψημένα ή βραστά
- 200 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα στα 4
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- Τα φύλλα από ένα κλωνάρι θυμάρι
- 1/3 κ.τ. γλ. αλάτι
- ¼ κ.τ. γλ. πιπέρι
- 1/3 κ.τ. γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
Παρασκευή
Προτείνω τη χρήση μίξερ ή μούλτι (κοπτικού μηχανήματος).
Ανακατεύουμε το βούτυρο, το αλεύρι και το αλατοπίπερο μέχρι να γίνουν σαν υγρή άμμος. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το νερό μέχρι να γίνει ενιαία ζύμη. Δεν ανακατεύουμε περισσότερο διότι γίνεται το ζυμάρι σκληρό.
Εάν δεν έχουμε μίξερ, κάνουμε την ίδια διαδικασία σε μπολ. Τρίβουμε με τα δάχτυλα το βούτυρο, το αλεύρι και το αλατοπίπερο. Αφού γίνουν σαν υγρή άμμος, προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής. Δε πλάθουμε παραπάνω διότι θα σκληρύνει το τελικό μπισκότο λόγω της γλουτένης που αναπτύσσεται.
Έπειτα, βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε τη ζύμη, έτσι ώστε να είναι λεπτή και ισοπαχής σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και των τοιχωμάτων. Αυτό το πετυχαίνουμε είτε πλάθοντας τη ζύμη μέσα στο ταψί είτε ανοίγοντάς τη με πλάστη και αλεύρι.
Τέλος, με ένα πιρούνι κάνουμε πολλές τρυπίτσες στο απλωμένο ζυμάρι, έτσι ώστε να μοιάζει σαν σουρωτήρι. Αυτό βοηθάει να ψηθεί καλύτερο.
Τοποθετούμε την ταρτιέρα με τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα αν υπάρχει ως επιλογή. Βγάζουμε το ταψί, με την κρύα πλέον ζύμη, από το ψυγείο. Προαιρετικά απλώνουμε σαν εσωτερικό κάλυμμα πάνω στη ζύμη αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και το γεμίζουμε με ωμά φασόλια. Ετσι θα ψηθεί η ζύμη ομοιόμορφα και δεν θα φουσκώσει σε κάποια σημεία. Ψήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι πλευρές της και να ξεραθεί ο πάτος.
Να σημειώσω ότι η τάρτα μας θα έχει επιτυχία και αν την γεμίσουμε αμέσως με τα υλικά και την ψήσουμε μόνο μία φορά, όμως με τον δεύτερο τρόπο θα είναι λιγότερο τραγανή.
Ενώ ψήνεται η ζύμη ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα ταψάκι απλώνουμε τα κομμένα μανιτάρια, τα αλατίζουμε και τους ρίχνουμε ελάχιστο λάδι. Τα βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά ή τα μαραίνουμε σε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά την κρέμα, τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα μανιτάρια και τα κάστανα. Σκορπίζουμε τα μανιτάρια και τα κάστανα στο εσωτερικό της τάρτας και περιχύνουμε με την κρεμώδη γέμιση (φάρσα). Γεμίζουμε μέχρι ένα - δύο χιλιοστά κάτω από το τοίχωμα της τάρτας. Καλύτερα να περισσέψει λίγο παρά να ξεχειλίσει.
Ψήνουμε την τάρτα σε ζεσταμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει. Αν δεν έχουμε ψήσει τη βάση της τάρτας θα χρειαστεί λίγο περισσότερο.
Την σερβίρουμε χλυαρή.Ταιριάζει πολύ ωραία σε μπουφέδες ή σαν σερβιρισμένο ορεκτικό κατά προτίμηση με γαρνιτούρα λίγα φύλλα σαλάτας.
Καλή σας όρεξη