Τάρτα με γαλοπούλα, μανιτάρια και μπεσαμέλ
Τα Χριστούγεννα ψήνουμε γαλοπούλα ή κότα ανάλογα με το κέφι και το γούστο μας. Αλλά το γιορτινό τραπέζι θέλει απαραίτητα και τουλάχιστον ένα πρώτο πιάτο. Στον ίδιο τόνο, λοιπόν, γιατί δεν είμαστε για κόντρες γαστριμαργικές τέτοιες μέρες, φτιάχνουμε μια τάρτα με γαλοπούλα (ή κοτόπουλο αν προτιμάτε) στα χνάρια της πολυαγαπημένης γαλλικής κις.
Πληθωρική και νόστιμη, αυτή η τάρτα γίνεται εύκολα με Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και μπορεί να σου φτιάξει το κέφι στο πι και φι. Εξάλλου, αν μόνο ένα πιάτο προβλέπεται για τη φετινή γιορτή των Χριστουγέννων, και για την κάθε γιορτή, τότε μπορεί να είναι ακριβώς αυτό. Και αν τυχόν ψήσετε γαλοπούλα ή κότα, φυλάξτε τη συνταγή. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα από το ψητό πουλερικό.
Τάρτα με γαλοπούλα, μανιτάρια και μπεσαμέλ
Υλικά για τη βάση
- 250 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- 125 γρ. βούτυρο σε (θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κρόκος αυγού
- 50 ml νερό, περίπου
- 1 κ.τ.γλ. ζάχαρη
- 1/2 κ.τ. γλ. αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
- 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
- 500 ml γάλα
- 250 γρ γαλοπούλα ή κοτόπουλο βρασμένο
- 100 γρ μανιτάρια λευκά
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικό)
- ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 4-5 κ.τ.σ. τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα, κασέρι ή άλλο της αρεσκείας σας)
- Αλάτι, πιπέρι, ελάχιστο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη βάση. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο, τον κρόκο αυγού, και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το Αλεύρι για Ολες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ κοσκινισμένο, το αλάτι, προσθέτουμε το μείγμα βουτύρου και λίγο νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια για 2-3 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό ή αλεύρι αν χρειάζεται μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει. Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο 15-30 λεπτά. Την ανοίγουμε με τον πλάστη και την απλώνουμε σε ταρτιέρα ή αποσπώμενη φόρμα διαμέτρου 28 εκατοστών σκεπασμένη με λαδόκολλα, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά. Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια, σκεπάζουμε με λαδόκολλα, ρίχνουμε φασόλια και ψήνουμε σε προθεσμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 15 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ξεψαχνίζουμε τη βρασμένη γαλοπούλα (ή το κοτόπουλο) ή την κόβουμε σε κομματάκια. Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο νερό και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και το αφήνουμε να γιαχνιστεί. Μόλις εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο (αν σας αρέσει) επίσης ψιλοκομμένο, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια (αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε σε ροδέλες) και το πουλερικό, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να χρυσαφίσουν αλλά προσοχή να μην καούν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την εύκολη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τι οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία, προσθέτουμε (προαιρετικά) μια πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο, ρίχνουμε τα ¾ της μπεσαμέλ στο μπολ με το μείγμα πουλερικού – μανιταριών και ανακατεύουμε απαλά.
Σύνθεση και ψήσιμο. Αφαιρούμε το κομμάτι τη λαδόκολλας με τα φασόλια από την ψημένη βάση της τάρτας και το πετάμε. Αδειάζουμε μέσα στη φόρμα τη γέμιση και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Στρώνουμε καλά και σκορπίζουμε στην επιφάνεια το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να σταθεί πριν τη σερβίρουμε.
Τιπς
- Η τάρτα γίνεται ακόμα πιο νόστιμη με περισσεύματα ψητής γαλοπούλας, κοτόπουλου (ή και κρέατος).
- Εκτός από λευκά μανιτάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία μανιταριών ενώ γίνεται επίσης και με άλλα λαχανικά. Το πουλερικό ταιριάζει πολύ με κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης και πράσινες κέρατα, ή κολοκυθάκια και πράσο.
- Τρώγεται ευχάριστα χλιαρή, με μια πλούσια πράσινη σαλάτα στο πλάι.