Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Σούπα με γλυκοπατάτα, καρότο, τζίντζερ και θυμάρι

Κώστα Κωβαίου ΣυνταγέςΣούπα με γλυκοπατάτα, καρότο, τζίντζερ, θυμάρι

(Φωτογραφία: Κώστας Κωβαίος)
(Φωτογραφία: Κώστας Κωβαίος)

Οι σούπες είναι από τα αγαπημένα μου ορεκτικά. Χειμώνα-καλοκαίρι! Είναι ένας υγιεινός και νόστιμος τρόπος να ξεκινήσει ένα τραπέζι.

Την συγκεκριμένη συνταγή την φτιάχνω όλο τον χειμώνα, καθώς συνδυάζεται αρμονικά με πολλά μενού και πιάτα.

Δοκιμάστε τη σαν πρώτο πιάτο αλλά και σαν ένα ελαφρύ γεύμα, που θα απολαύσετε με κριτσίνια ή κρουτόν.

Ακόμη, μπορείτε να της δώσετε πιο απαλή υφή  προσθέτοντας στο τέλος κρέμα γάλακτος, ενώ αν ραντίσετε τα καρότα και τις γλυκοπατάτες με ελαιόλαδο και τα ψήσετε στο φούρνο πριν βράσετε τη σούπα, τότε η γεύση της θα γίνει ακόμα πιο πλούσια.

Σούπα με γλυκοπατάτα και καρότο αρωματισμένη με τζίντζερ και θυμάρι

Υλικά

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 500 γρ. καρότα καθαρισμένα κομμένα σε μεγάλους κύβους
  • 2 κρεμμύδια λευκά χοντροκομμένα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • λίγη πάπρικα καπνιστή
  • λίγο κύμινο
  • αλάτι και πιπέρι
  • προαιρετικά 70 γρ. βούτυρο φρέσκο

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε και το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς.

Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και τα καρότα και σοτάρουμε.

Ρίχνουμε το ζωμό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και περνάμε τη σούπα από μπλέντερ χειρός, μέχρι να γίνει λεία η υφή. Εκεί θα προσθέσουμε και το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και παγωμένο.

Σερβίρουμε σε μπολ με κριτσίνια ή κρουτόν και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι.

Συμβουλές

  • Προσπαθήστε τα λαχανικά να είναι κομμένα όσο πιο όμοια γίνεται, ώστε να είναι ίδιος ο βρασμός και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή.
  • Για ακόμα πιο πλούσια υφή μπορούμε να προσθέσουμε κρέμα γάλακτος στο τέλος, 100 γρ. είναι αρκετά.
  • Μπορούμε να ψήσουμε τις πατάτες και τα καρότα στο φούρνο, ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς. Έτσι θα έχουμε πιο γευστικό αποτέλεσμα, αλλά θα πρέπει να βράσουμε λιγότερο τη σούπα, περίπου 10 λεπτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Κώστα Κωβαίου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'