Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Μανιτάρια φρικασέ με σπανάκι

Κώστα Κωβαίου Συνταγέςμανιτάρια, μανιτάρια φρικασέ, σπανάκι, πατάτα, vegan

(photo: Κώστας Κωβαίος)
(photo: Κώστας Κωβαίος)

Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, τα μανιτάρια είναι ίσως το αγαπημένο μου υλικό στην κουζίνα. Υλικό απλό, αλλά συνάμα πολύπλοκο με απίστευτη ποικιλία και πρακτικά μπορεί να συνδυαστεί με τα πάντα.

Στην παρακάτω συνταγή σας δίνω την δική μου εκδοχή για μανιτάρια φρικασέ, την οποία δένω με ένα από τα βασικότερα liaison (τρόπος "δεσίματος" μιας σάλτσας) τον κρόκο αυγού.

Αν είστε vegan, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο ταχίνι για το δέσιμο ή 1 πατάτα βρασμένη και λιωμένη για να έχετε μια πιο δεμένη σάλτσα.

(photo: Κώστας Κωβαίος)
(photo: Κώστας Κωβαίος)

Μανιτάρια φρικασέ

Υλικά

  • 250 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα στη μέση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα είδη μανιταριών)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο μικρό πολύ ψιλοκομμένο
  • 4 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 300 γρ. σπανάκι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • 1 κρόκο αυγού
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγη πάπρικα

Εκτέλεση

Σε μια ανοικτή κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά τα μανιτάρια για 2' σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3'.

Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 5'.Ρίχνουμε και το σπανάκι.

 Αφαιρούμε από την φωτιά και σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον κρόκο αυγού και σταδιακά προσθέτουμε λίγο ζωμό από τα μανιτάρια ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά.

Διορθώνουμε την γεύση με αλάτι και πιπέρι και αρωματίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά.

Σερβίρουμε στο πιάτο, διακοσμώντας με μυρωδικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγη πάπρικα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Κώστα Κωβαίου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'