Πράσινη σαλάτα με καρπούζι και τυρί
Η πράσινη σαλάτα με καρπούζι, που μας προτείνει ο σεφ Ευστράτιος Καλαθάκης, είναι μεν πλούσια σε υλικά αλλά ταυτόχρονα ελαφριά και φρέσκια με έναν σχεδόν εθιστικό συνδυασμό αλμυρών-γλυκών γεύσεων.
Εκτός από τα καλοκαιρινά βότανα και αρωματικά, η γεύση της ενισχύεται με ψιλοκομμένα καρύδια πεκάν, αποξηραμένα βερίκοκα και χουρμάδες.
Η αλμυρή σάλτσα εσπεριδοειδών συμπληρώνει και αναδεικνύει πραγματικά τη γεύση του καρπουζιού, η μέντα είναι δροσερή και το κατσικίσιο τυρί προσθέτει μια τέλεια πινελιά.
Σαλάτα με καρπούζι
Υλικά
- 3 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό λευκό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. του καφέ συκόμελο
- αλάτι
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- 5 φύλλα αρμπαρόριζα
- 1 φλ. του καφέ καρύδια πεκάν
- 6 χουρμάδες ψηλοκομμένους
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 5-6 φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα
- 200 γρ καρπούζι, καθαρισμένο κομμένο σε κύβους
- 60 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 120 γρ. κατσικίσιο τυρί (κατά προτίμηση Κοφινάκι Αρκαδίας)
- 1 ματσάκι γλιστρίδα
- 1 ματσάκι παπαρούνα
- 1 ματσάκι ρόκα
- ½ γαλλικό μαρούλι
- 40 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
- ½ φλ. του καφέ κολοκυθόσπορυς
Εκτέλεση
Σε μπολ ανακατεύουμε το λευκό βαλσαμικό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το συκόμελο, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε πιατέλα ή μπολ σερβιρίσματος βάζουμε το καρπούζι, τα ντοματίνια μαζί με τις πρασινάδες και τους ψιλοκομμένους χουρμάδες.
Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε απαλά.
Πασπαλίζουμε με το κατσικίσιο τυρί, τα καρύδια πεκάν και τους κολοκυθόσπορους . Σερβίρουμε αμέσως.