Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Γλυκό ψωμί με χαρουπάλευρο και ξηρούς καρπούς

Θεόδωρου Σταμούλη Συνταγέςψωμί με χαρούπι και ξηρούς καρπούς, χαρουπάλευρο, ξηροί καρποί, μέλι, σταφίδες, κράνμπερις

(photo: Άκης Ορφανίδης)
(photo: Άκης Ορφανίδης)

Φτιάξτε γι’ αυτούς  που αγαπάτε γλυκό ψωμί με χαρουπάλευρο, μέλι και ξηρούς καρπούς. Εχει μια πραγματικά βαθιά νοστιμιά.

Το χαρουπάλευρο δίνει σε ψωμί, μπικσκότα και κέικ μια σοκολατένια γεύση που γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκη και λαχταριστήν αν προσθέσουμε ξηρούς καρπούς.

Το ψωμάκι αυτό, που σας προτείνω σήμερα, μας δίνει μια ελαφριά γλύκα, τονωτική, και μας κάνει να νοιώθουμε ότι κάποιος μας αγαπάει. 

Οταν αφήνεις το ζυμάρι με χαρουπάλευρο και λίγο μέλι αντί για ζάχαρη να φουσκώσει, και μετά το ψήσεις, μοσχοβολάει το σπίτι!  Εμπνεύστηκα τη συνταγή για αυτό το ψωμί από ένα υπέροχο άλειμμα σπιτικής σοκολάτας από το εργαστήριο «Πάρια Γη»: Ηθελα κάτι εξίσου ποιοτικό για να το τρώω μαζί του.

(photo: Άκης Ορφανίδης)
(photo: Άκης Ορφανίδης)

Ψωμί με χαρούπι και ξηρούς καρπούς

Υλικά

  • 350 γρ νερό
  • 500 γρ αλεύρι κίτρινο ζυμωτό
  • 30 γρ  χαρουπάλευρο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά 7-10γρ (για 500 γρ αλεύρι)
  • 125 γρ  ανάμεικτοι ξηροί καρποί ανάλατοι και κράνμπερι ή σταφίδα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά σε λεκάνη, προσθέτουμε το νερό και το λάδι και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει ένα λείο και ομοιογενές ζυμάρι.

Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα θερμό σημείο για μια με δυο ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.  Σε πολλά σπίτια ένα καλό σημείο είναι πάνω από το ψυγείο όπου πηγάζει θερμότητα από το μηχανισμό.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς.  Σχηματίζουμε με το ζυμάρι φρατζόλα ή καρβέλι και το τοποθετούμε σε ταψί είτε με αντικολλητικό χαρτί είτε ελαφρά λαδωμένο.  Αφήνουμε να ηρεμήσει και να φουσκώσει είκοσι λεπτά ακόμα, μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος.

Πασπαλίζουμε το ψωμί με λίγο αλεύρι τραβάμε μια μαχαιριά στο πάνω μέρος του κατά μήκος και ψήνουμε για 45 λεπτά με μία ώρα, όσο χρειαστεί μέχρι να κάνει ωραία κρουστά και να ροδίσει.

(photo: Άκης Ορφανίδης)
(photo: Άκης Ορφανίδης)

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Θεόδωρου Σταμούλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'